İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Pek acayip Clarice Bean kaygıyla tanışınca…

Pek acayip Clarice Bean kaygıyla tanışınca…

Elif TÜRKÖLMEZ

‘Kesinlikle’ acayip bir kız olan Clarice Bean’in maceraları devam ediyor. Kesinlikle Ben, Clarice Bean ve Clarice Bean, Başı Dertte’den sonra serinin üçüncü kitabı Çaktırma da Türkçe’de.

Tanıştırayım efendim: Bu Clarice Bean! Hayatta en sevdiği şeyler, küçük dedektif Ruby Redfort’un maceralarını okumak, en yakın arkadaşı Betty Moddy’yle dedektif Ruby üzerine çene çalıp şekerleme yemek ve gizemli olayları aydınlatmaya çalışmak. En sevmedikleriyse… O kadar çok ki… Mesela öğretmeni Bayan Wilberton! Mesela ergen ağabeyi Kurt, hah, bir de şu yazım kuralları var. ‘Abi’ deyip ‘Ağabey’ yazmak… Hiç de nazik olmayan ablası Marcie, dağınık ve huysuz ağabeyi Kurt, onu ‘son çocuk’ olma zevkinden mahrum eden ‘tekne kazıntısı’ kardeşi Minal, sürekli işlerinin yoğunluğundan söz eden anne ve babası, kedisi Tüylü ve köpeği Tutkal’la birlikte Londra’da yaşıyor. Mizah yeteneği, zekâsı, ayrıntıları algılama yetisi tavandayken, derse konsantre olma ve ödev yapma isteği yerlerde sürünen (Öğretmeni Bayan Wilberton, sınıfa yanlışlıkla girmiş bir sineğin bile, derse Clarice’ten daha iyi konsantre olacağını söylüyor!) bu eğlenceli karakter, yazar Lauren Child’ın son ‘marifeti’. Son marifeti diyorum çünkü yazarın bol ödüllü ama maalesef dilimize çevrilmemiş pek çok başka ‘marifeti’ de var.

KAYGI DEFTERİ
Serinin ilk kitabı Kesinlikle Ben, Clarice Bean de, okullarında düzenlenen ‘sıkıcı’ kitap projesiyle başı derde giren Clarice, ikinci kitap Clarice Bean, Başı Dertte’deyse öğretmeni Bayan Wilberton’ın düzenlediği yazım yarışması yüzünden yazım kurallarıyla kafayı bozuyordu. Son kitaptaysa Clarice’in ‘kaygı’ kavramıyla tanıştığını görüyoruz. Ruby Redfort’un son macerasına gömülmüşken ve her şey iyi giderken en iyi arkadaşı Betty ortadan kaybolunca, tam da Ruby’nin gündemi olan kaygı, gelip Clarice’i de buluyor. Küçük dedektif Ruby, “İnsanın en büyük kaygısı, hakkında kaygılanmayı bile düşünmediği kaygıdır” diyor ve Clarice bu önermeden yola çıkıp bir ‘kaygı defteri’ hazırlıyor. Tüm kaygılarını bu deftere not alıp onları yendikçe üzerlerini çiziyor. Üzeri çizilen kaygılar
arasında ömrünün sonuna kadar tost yeme de var, okuldaki serseri çocuğun önünü kesip dondurmasını alması da. Taşınma kaygısı da var, değişim kaygısı da. Annesi Clarice’e kaygılanma konusunda endişe etmemesi gerektiğini, hele hele sonsuzluk ve değişim gibi varoluşsal meselelerle bu kadar ilgilenmemesini söylese de Clarice onu dinlemiyor. Annesinin kaygılarıysa ona anlamsız geliyor. Clarice, Betty’nin, babasının işi yüzünden Amerika’ya taşınmasıyla adeta yıkılıyor. Clarice’in odasında televizyon olmadığı için okul dönüşü Betty’lere televizyon izlemeye giden, ödevlerini birlikte yapan, birbirlerinin sırlarını saklayan bu ikili,
ayrılığın getirdiği kaygıyla mücadele etmeyi öğrenmek zorunda kalıyor. Clarice, Betty gittikten sonra tam da “artık daha büyük kaygım olamaz” derken okula yeni gelen ‘güzel kız’ yüzünden kaygı defterine yeni maddeler eklemek durumunda kalıyor. İsveçli ‘yeni kız Clem’ meselesi, Clarice için önceleri başedilemez gibi görünse de zamanla halloluyor. Bu arada Clarice ve Betty de birbirlerine e-mail yoluyla olan biteni haber vermeye ve sanki hiç ayrılmamış gibi davranmaya başlıyor.

Clarice, mailler ve saatler süren telefon konuşmalarında (o yaşlarda hepimizin yaptığı gibi) Betty’ye tavan arasındaki yeni odasını, okulda neler yaptıklarını ve son dedikoduları anlatıyor. En üzüldükleri olaysa, Ruby’nin son macerası “Koş Ruby Koş”un galasına birlikte gidememek oluyor.

EĞLENMEK İYİDİR
Lauren Child da yarattığı karakteri sevdiğini söylüyor. Londra Sanat Okulu mezunu Child, kitapları hem yazıyor hem de resimliyor. İllüstrasyonları o kadar güzel ki, pek çok yazar ondan kendi kitaplarını da resimlemesini istiyor. Mesela nefis bir ‘Uzun Çorap Pippi’ illüstrasyonu var. Çocuklara ders vermeye kalkan pek çok kitaptan farklı olarak Child kitaplarında, çocuklara eğlenmenin hayatı öğrenme yöntemlerinden en iyisi olduğunu söylüyor.

Clarice’in maceraları bana Nick Hornby’nin kitaplarını hatırlatıyor. Hornby’nin yetişkinler için yazdığı ‘hayat aslında çok komik’ temalı kitaplardan artık çocuklar için de var. Clarice ‘kesinlikle’ muzip, zeki ve eğlenceli…

Clarice Bean, Çaktırma
Yazan ve resimleyen: Lauren Child
Çev: Ahmet Fethi / Hayykitap
256 sayfa
Show More