İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dün Mozart bize geldi!

Dün Mozart bize geldi!

Elif TÜRKÖLMEZ

Benim Adım… serisi tarihe geçmiş yazar, bilim insanı ve sanatçıları biraraya getiriyor. Seri, Pablo Picasso, Albert Einstein, Shakespeare gibi isimlerin hayat hikâyelerini kendi ağızlarından sunuyor.

Geçenlerde kiminle buluştum tahmin edin! Picasso. Evet evet, hani şu ünlü sanatçı Pablo Picasso. Biz orta şekerlilerimizi söylemiş, muhabbeti koyulaştırmaya başlamıştık ki, yanımıza kim geldi dersiniz? Albert Einstein. Einstein’la hoş beş derken, ilerde Cervantes göründü; yanında da Mozart. Az sonra da Shakespeare ve Leonardo Da Vinci katıldı gruba. Çok eğlenceli bir gün geçirdik. Onlardan o kadar çok şey öğrendim ki, anlatamam. Hepsi kendi hayat öyküsünü tatlı tatlı anlatırken ben, “Bu bir rüya olmalı” diye düşündüm. Her biri çeşitli alanlarda dahi olan bu isimler kalkmış bana kendilerini anlatıyor. Üstelik sanat tarihi derslerinde gördüğümüzün aksine inanılmaz sade, samimi ve ince bir üslupla… Siz de muhtemelen benim bir deli olduğumu, bütün bu sözünü ettiğim sanatçıların, bilim insanlarının çoktan öldüğünü, nasıl olup da benimle bir çay bahçesinde buluşup orta şekerlilerini yudumladıklarını düşünüyorsunuz, değil mi?

Peki peki, anlatayım şöyle oldu. Buluşmamız, Altın Kitaplar’ın Benim Adım… serisiyle gerçekleşti. Tüm bu sözünü ettiğim isimlerin ve daha fazlasının hayat hikâyelerini kendi ağızlarından sunan seri, öyle başarılı ki bir ara gerçekten bu dahilerle sohbet ettiğim hissine kapıldım. Neredeyse onlara sorabileceğim tüm soruları cevaplamışlar, olayları mümkün olduğunca sade, anlaşılır ve akılda kalır şekilde özetlemişler. Kitapları okurken, Picasso’yla Paris’in bohem havasına girip yağlı boya kokusu eşliğinde sokaklarda gezmek, Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’yı yaparkenki heyecanına ortak olmak ya da çok sevdiği pastaları nasıl iştahla yediğini hissetmek, Albert Einstein’ın şakacı üslubuyla bıkmadan usanmadan anlattığı teorilerini ‘anlayabilmek’, Cervantes’in tutkulu maceralarına eşlik edebilmek mümkün.

Dâhilerin yaşadığı şehirler, sevdikleri içkiler, yemekler, renkler, müzikler, sokaklar hem çok sade bir dille hem de çok derinlikli bir üslupla anlatılıyor. Kitaplar 10 yaş üstü çocuklar için hazırlanmış, her birinin yazarı anlattığı dâhinin hayat hikâyesini en yakın dostu gibi biliyor olmalı ki ortaya bu samimiyette bir seri çıkmış. Benim Adım… serisi, bu önemli kişilerin hayat hikâyelerini sadece kronoloji kollayan bir biyografiler serisi olmaktan çıkarıp, bize onlarla sohbet ediyormuş izlenimi veren bir üslupla sunmuş.

KİTAPLARDAN BAZILARI:
Benim adım…Miguel de Cervantes. “Karşılaştığım ve tutkuyla yaşadığım maceralar, bana Mancha’lı Şövalye Don Kişot’u yazmam için deneyim kazandırdı.”

Benim adım… Mozart. “Ben, dünyanın en önemli bestecilerinden biriyim. Zamanında değerim pek fazla anlaşılmasa da bestelerim sayıları ve müzikaliteleri açısından değerlendirildiğinde bir dahi olduğum söylenebilir. Altı yaşımdan on yaşıma kadar ablam Nannerl ile Avrupa’nın pek çok kentinde konserler verdik. Gençlik yıllarımda tüm Avrupa oldukça yetenekli biri olduğumun farkına vardı. Ama benim yaşamımı değiştirmeye yetmedi.”

Benim adım… Leonardo Da Vinci. “Düşünürlerden şairlere, mimarlardan ressamlara, krallardan papalara ve hatta sıradan insanlara kadar hepimiz dünyayı değiştirebileceğimize inandık. Ben de Rönesans döneminde doğmuş biri olarak böyle bir fırsatı kaçıracak değildim. Bu nedenle kendimi resme, heykel yapmaya, kale ve savaş makineleri tasarlamaya adadım. Ayrıca insanlığın işlerini kolaylaştıracak ufak tefek cihazlar ve uçan makineler de çizdim.”

Benim adım… Shakespeare. “Eminim hepiniz Prens Hamlet’in ünlü sözü ‘olmak ya da olmamak’ı veya aileleri arasındaki düşmanlık nedeniyle bir felakete kurban giden âşıklar Romeo ile Juliet’i duymuşsunuzdur. Onlar, tiyatro eserlerim için yarattığım kahramanlardan sadece bazıları. Eserlerimdeki karakterleri sanki gerçek kişilermiş gibi acı çeken, tutkuları ve hırsları olan, mücadele eden kahramanlar olarak tasarladım.”

Çocukların bu isimleri tanıması, onlar hakkındaki gerçekleri ezberden değil gerçekten bilmesi çok önemli. Altın Kitaplar’ın hazırladığı Benim Adım… serisi sanatçıları daha yakından tanımamıza yardımcı olurken, aynı zamanda yaptıklarıyla bizlere ilham vermelerini de sağlıyor.

Benim Adım… – Miguel de Cervantes
Antonio Tello
Resimleyen: Oscar Julve
Çeviren: Aslı Özer
Altın Kitaplar / 64 sayfa
Show More