İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ağızda tat bırakan öyküler

Ağızda tat bırakan öyküler

Elif TÜRKÖLMEZ

Sevim Ak’ın iki yeni kitabı Çilekli Dondurma ve Dörtgöz, deyim yerindeyse ağızda tat bırakan öykülerden oluşuyor. Başarmak, kaybetmek, yeniden başlamak, umut, büyümek gibi insanlık hallerine dair olan bu öyküler, şu serin havalarda okuyanın içini ısıtacak cinsten…

Türkiye’de çocuk kitapları deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan ve 1985 yılından bu yana çocuklar için hayatın içinden, gerçekçi ama bir o kadar da fantastiğin güzelliğine göz kırpan öyküler yazan Sevim Ak, Can Çocuk kitaplığındaki yerini büyütüyor. Bu kitaplığa eklenen son iki kitaptan biri, ismiyle bile iştah kabartan Çilekli Dondurma, diğeri de oldukça zeki ve komik diye tanımlayabileceğimiz, okuyana hayata dair binbir ayrıntı anlatan Dörtgöz.

BİRAZ USLU BİRAZ YARAMAZ
Çilekli Dondurma, ‘Çilekli Dondurma’, ‘Yağmurlu Bir Gün’ ve ‘Alçakgönüllü Lokanta’ adlı üç öyküden oluşuyor. Kitap boyunca Gülüş adlı karakterin dallı güllü, rengârenk, cıvıl cıvıl kumaşlar satan babası; akıllı ve duyarlı, arkeolog halası, sevimli sokak köpekleri, ‘hayali arkadaşı’ Terlikli Kız ve arkadaşlarıyla yaşadığı ilginç hikâyeleri okuyoruz.

Gülüş, hayal gücü yüksek, sokak hayvanlarını çok seven, duyarlı, şefkatli ve çok akıllı bir kız. Oyuncak bebeklerine ve hayvanlara babasının dükkânındaki artık kumaşlardan kıyafetler dikiyor, yakın zamanda kaybettiği babaannesinin Gülüş seviyor diye sürekli yaptığı çilekli dondurmayı ve yağmurlu günlerde pencerenin
kenarına oturup anlattığı hikâyeleri özlüyor. Gülüş’ün çocuklar için altından kalkılamayacak kadar büyük ve zor sorunlarla cesurca başa çıkabiliyor oluşu çocuklara örnek olacak cinsten. Özellikle, sevilen birinin kaybı söz konusuysa bununla mücadele etmek Gülüş’ün yöntemleriyle daha kolay gözüküyor. Kitabın ilk öyküsü babaannesinin yokluğunun acısını annesini kaybetmiş bir sokak köpeğiyle dindiren Gülüş’ün şefkatli yanını, ikinci öyküsü Terlikli Kız adlı hayali arkadaşı
sayesinde ortaya çıkan sorumluluk sahibi yanını, üçüncü öyküyse bankadaki işinden emekli olup baba mesleği aşçılığa merak salan Bay Fonti’ye yaptığı yardımlarla yardımsever yönünü ortaya çıkarıyor. Öykülerin dili akıcı, eğlenceli ve ağızda tat bırakıyor. Yalnız kitabın birkaç yerinde ‘cinsiyetçi’ ya da ‘düzen düşkünü’ bir söylem var ki, çocukları özellikle bu örtülü söylemden korumak gerekmez mi?

Dörtgöz’deyse birbirinden eğlenceli 13 güzel öykü var. Gözlük takıyor diye arkadaşlarının dalga geçtiği ve bu yüzden kendini kötü hisseden karakterimiz, abur cubur yemek, arkadaşlarıyla gezip tozmak, yani biraz haylazlık hakkı istiyor. Ders çalışmak, bakkala yollanmak, azar işitmek, okula gitmekse her çocuk gibi hoşlanmadığı şeyler. Ama o da biliyor çocuk olmanın biraz da bunlar demek olduğunu ve ‘büyüyünce geçeceğini’.

Dörtgöz, çocuklara cesaret veren, çocuk olmanın güzel yanlarını, onların ‘dert’ sandıklarının aslında gelip geçici şeyler olduğunu gösteren umutlu, renkli bir kitap. Bayramlık elbise, suluboya resimler, sevimli civcivler, uzaktan kumandalı arabalar, mavi kapaklı şiir kitapları gibi çocukluğun o saf dünyasından çıkıp gelmiş yüzlerce objeyle çevrili, su gibi akıp giden öyküler tam da havaların serinlediği şu günlerde çocukların içini ısıtacak türden. Çocuklarına kış üstü üşümesinler diye rengârenk montlar, atkılar, ayakkabılar alan anne babalar, birer tane de Sevim Ak kitabı alırlarsa çocuklarının içinin de üşümeyeceğinden emin olabilirler. Can Çocuk’ta Sevim Ak’ın Mahalle Sineması, Vanilya Kokulu Mektuplar, Uçurtmam Bulut Şimdi gibi toplam 22 kitabı var ve hepsi de çocukların
hayalgücüne, okuma alışkanlıklarına iyi gelecek şekilde zengin içerikli, bol fikirli, neşeli kitaplar.

Dörtgöz / Çilekli Dondurma
Sevim Ak
Resimleyen: Behiç Ak
Can Çocuk
Show More