İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Karanlığı bilgiyle ve matematikle yen!

Karanlığı bilgiyle ve matematikle yen!

Yiğit Değer BENGİ

Ülkemizde de ilgiyle karşılanan Çirkinler ile başlayıp Güzeller ile devam eden serinin yazarı Scott Westerfeld, Gececiler başlıklı üçlemesiyle yine fantastik, bilimkurgu ve korkuyu heyecanlı bir şekilde harmanlıyor. Karanlık güçlerle savaşan gececi çocuklarla tanışmaya hazır mısınız?

Gececiler üçlemesinin temel meselesi Harry Potter’dan da hatırlayacağımız, hep tekrarlanan bir kalıp. Şehre yeni gelmiş mutsuz çocuk, aslında doğaüstü güçlere sahip olduğunu öğrenir. Sıradan ve sorunlu gençler aslında birer süper kahramandırlar. İşte size asla eskimeyecek bir klişe; ama Gececiler bunu renklendirip gayet iyi kullanıyor.

Gececiler birçok anlamda Peter Pan’e ve çocuk dostlarına benziyorlar. Özellikle üçlemenin ikinci romanı Karanlığa Dokunmak’ın ilk sayfalarında sevgilisinin penceresine uçarak gelen Jonathan’ı okurken böyle düşünmüştüm. Karanlığa karşı, büyüklerin asla giremediği bir diyarda büyülü güçleriyle savaşırdı Peter Pan ve hiç büyümezdi. Tabii, Gececiler büyüyorlar. Onlar mistik bir enlem ve boylam şifresinin ortasındaki Oklahoma Bixby’de yaşayan bir grup genç. Gençlerin her
birinin, öz anlamıyla fantastik de olsa, kullanım alanları ve açıklamalarıyla oldukça bilimkurgusal güçleri var. Biri telepat ve biri süper atlet, biri de üstün bir matematik yeteneğine sahip –İngilizce söylemek gerekirse o bir ‘Polymath’. Gececiler, binlerce yıldır karanlıkta, gece yarısından sonra, kimsenin bilmediği günün 25. saatinde ortaya çıkan Yaratıklar’a karşı savaşıyorlar. Serinin ilk kitabı olan Gizemli Saat ismini bu kavramdan alıyor.

KESKİN ZİHİN OYUNLARI
Bu karanlık yaratıklar sadece teknoloji, bilim ve 13 sayısı ile yenilebiliyorlar. Gençlerin bilime meraklı olması da bu dokuyu derinleştiriyor. Kitabı çeviren sevgili dostum Barbaros da çeviri sırasında bazı yerlerde biraz zorlanmış olmalı. Zira yaratıkları öldürecek olan silahların mutlaka 13 sayısı ile bir ilişkisi olması gerekiyor. Mesela isimleri 13 harfli olmalı. “Cibilliyetsiz nedenbilimsel cadısüpürgesi” hiç de fena bir buluş değil mesela.

Gececiler serisi sadece karanlık bir yaratık kovalamacasından ibaret değil. Gececiler’in her ergen gibi gençlik sorunları, çekişmeleri ve aşkları var. Aslında bu durumları, onları tanımlayan kendilerine özgü güçleriyle de güzel bir akış içerisinde.

Gizemli Saat, Jessica’nın gücünü ve Gececiler’i keşfedip onlara dahil olması üzerineydi. Serinin ikinci kitabı Karanlığa Dokunmak’ta ise tehlike Jessica’nın yeni edindiği arkadaşı ve kitabın da önemli bir karakteri olan Costanza’nın çevresinden gelir. Costanza’nın kuzeni olan Ernesto Grayfoot’un ailesi Yaratıklar’la haberleşmektedir. Ve bu haberleşme için de üzerlerinde gizemli şekiller olan domino taşları kullanmaktadırlar. Yaratıklar eski bir Gececi olan Anathea isimli kızı ‘karanlık tarafa’ çekmiş ve onu bir buçukluğa çevirmişlerdir. Anathea da tıpkı Gececilerden biri olan Rex gibi görme gücüne sahip. Bu kitabın heyecanını kaçırmamak için kurgudan fazla bahsetmeyeceğim ama Rex’in hikâyede önemli bir yeri olduğunu söyleyebilirim.

Hikâye boyunca bilim ve matematiğin çok ustaca akıl oyunları içinde kullanılıyor olması, doğrusu iştah kabartıcı ve ilham verici. Sayıların, zaman ve saatin kullanımı ve özellikle de Jonathan’ın ilgi duyduğu fizik problemleri gençlerin de bilimin eğlenceli yanlarını hatırlamasına yönelik iyi ipuçları. Ayrıca kabalizm ve okültizmin sahasına da eğlenceli bir edayla girerek, yine Rex’in eski efsaneleri okuyabilme kabiliyeti sayesinde çözdüğü gizemler de kitaba ayrı bir renk katıyor.

Şimdiki Gececiler sadece genç insanlar, dolayısıyla yüzyıllardır var olan Gececiler’in ve onların savaştığı yaratıkların efsanevi geçmişlerini bir dedektif ya da arkeolog gibi ortaya çıkarmaları aşaması da okuyucuya keskin zihin oyunları sunuyor. Bu nedenle seri, bilginin, matematiğin ve bilimin karanlık güçleri yendiği hoş bir metafor olarak da okunabilir. Gececiler akıcı ve zekice bir kurgulanmış, hızlı okunan çok ödüllü bir gençlik dizisi.

Gececiler
Scott Westerfeld
Çeviren: Barbaros Bostan
Artemis Yayınları / 372 sayfa
Show More