İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Klasik bir korku hikâyesi, cesaretiniz varsa dinleyin…

Klasik bir korku hikâyesi, cesaretiniz varsa dinleyin…

Umay SALMAN

Ödüllü yazar Pete Johnson, Çocuk Kitapları Federasyonu tarafından yılın kitabı seçilen Küladam adlı kitabında; intikam, kıskançlık, rekabet gibi kavramların çocuk dünyasındaki karşılığını korku, heyecan ve macera dolu bir öykü içinde arıyor.

İntikam, kıskançlık, rekabet ve hatta bağışlama gibi duyguların çocukların dünyasındaki mealine ulaşmak zordur. Hele artık büyümüş ve bu duygularla kurduğunuz ilişkilere kendi kılıflarınızı uydurmuşsanız, onların çocukların dünyasına henüz uğramamış olduğunu düşünmek istersiniz. Ödüllü yazar Pete Johnson’ın, bu duyguları kelimelerin dünyasına taşımaktaki başarısını teslim etmek gerek. Yazar, Küladam adlı kitabında, habis denilebilecek duyguları çocuk duyarlılığıyla ele alıyor; hem gerçekçi hem de esprili bir dille öykülüyor. Küladam sürükleyici ve zaman zaman insanın ödünü kopartan masal tadında bir hikâye… Ama bu kadarıyla yetinmiyor. Dostluk hakkında da söyleyecek çok sözü var.

Kahramanımız Lucy, bir eskici dükkânında eski bir korku hikâyesi kaseti bulur: Küladam. Kasetin kapağının üzerinde yanmış bir el resmi vardır. Lucy çok heyecanlanır, biraz da korkar ama o kadar da değil. Cadılar Bayramı için harika bir planı vardır artık: Bu heyecan verici kaseti en yakın arkadaşı Amy ile dinleyecektir. Ve gerçekten heyecan ve korku dolu bir Cadılar Bayramı geçireceklerdir. Ancak, hevesle beklenen o büyük gece gelmeden, Lucy ile Amy’nin arası bozuluverir. Lucy’nin Amy’yi de dahil ettiği planları çoktan suya düşmüştür. Daha da önemlisi, hayal kırıklığı ve kıskançlık Lucy’ye göz kırpmaktadır. Çünkü Lucy
ve Amy’nin arasının bozulmasının sebebi Natalie’dir. Amy, Natalie’den nefret etmektedir. Çünkü en yakın arkadaşını kaybetmesinin sebebidir o. İki yakın arkadaşı birbirine düşürmüştür. Üstelik Amy’nin peşinden ayrılmamakta ve onu hediyelere boğmaktadır. Böylece nefret de işin içine girer.

Cadılar Bayramı’nda Lucy, Amy olmasa da kaseti dinlemeye karar verir ve kaseti Jack’le birlikte dinlerler. Ama kaset sandığı gibi bir eğlencelik değildir. Lucy gerçekten korkmaya başlar, çünkü hikâyedeki Küladam kötülük yapanlardan intikam almaktadır.

Bunun Lucy ile ne alakası var demeyin! Çünkü o da en yakın arkadaşına karşı küçük bir suç işledi. Ve kendisinden de bir intikam alınacağını düşünüyor. Utanıp kimseyle paylaşamadığı sırrıyla yüzleşmek zorunda kalınca kendisiyle bir hesaplaşma içine giriyor Lucy. Daha da önemlisi: Küladam Lucy’nin peşinde mi acaba?

İşte çocukları gerçekten ciddiye alan yazarın masalsı ama gerçekçi, korkulu ama esprili, kötülüğü dengeli bir şekilde ele alan eserini okumak için sabırsızlananlara tadımlık satırlar…

Küladam
Pete Johnson
Resimleyen: Ünver Alibey
Çeviren: Tuba Yılmaz
Büyülü Fener / 131 sayfa
Show More