İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şövalyelik kimilerinin kanında vardır!

Şövalyelik kimilerinin kanında vardır!

Ferhat ULUDERE

Son yıllarda, dünyada en çok ilgi gören fantastik macera serilerinden biri olan Gölgelerin Efendisi serisinin ilk kitabı Gorlan Harabeleri Türkçe’de. Heyecan verici kurgusuyla öne çıkan fantastik hikâye, bir çocuğun kimlik arayışı ve ergenlik döneminde yaşadığı sıkıntılara da odaklanıyor.

Latin Amerika’nın yaşayan en önemli yazarlarından Eduardo Galeano kitaplarından birinde şöyle yazar: “Hikâyeler anlatılırken bitkiler büyümeyi bırakır ve kuşlar yavrularını beslemeyi unuturlar.” Hikâyeleri sevmeyen ya da bir şeyler dinlemekten çok hazzetmeyen biri için inandırıcılıktan yoksun bir cümle gibi durabilir bu. Ama Tolkien’in oğullarına anlatacak bir masal yazmaya başlaması ve daha sonra o masallardan fantastik edebiyatın başyapıtlarından biri olan Yüzüklerin Efendisi’nin doğması boşuna değildir.

John Flanagan’ın yazdığı Gölgelerin Efendisi serisinin de benzer bir yazılış amacı var. Serinin temeli, yazarın on iki yaşındaki oğluna cesaret vermek için yazdığı hikâyelerle atılıyor ve ardından bu hikâyeler kitap haline getiriliyor. Yazarın oğlunun, ilk hallerini, hatta belki de eskizlerini dinlediği hikâyeler daha sonra 18 dile çevrildi, bu yetmezmiş gibi New York Times’ın en çok satan çocuk kitapları listesinde 11 hafta boyunca kalmayı başardı. Kısa zaman önce Türkçe’ye çevrilmeye başlanan Gölgelerin Efendisi serisinin ilk kitabı Beyaz Balina Yayınları tarafından yayınlandı.

Gorlan Harabeleri iyi yazılmış ve başarıyla kurgulanmış bir fantastik roman. Kitabın, türün diğer örneklerinden ayrılan en önemli özelliklerinden biri ise; bir çocuğun kimlik arayışı ve ergenlik döneminde yaşadığı sıkıntılar üzerine odaklanması… Flanagan her ne kadar Harry Potter’dan etkilendiğini söylese de, Harry Potter’da bile arka planda kalan bu arayış ve sıkıntılar, Gorlan Harabeleri’nde biraz daha öne çıkıyor ve kitabın karakterlerini ve anlatımını da büyük ölçüde etkiliyor.

BİR ANLIK CESARET
Hikâyeye gelirsek; yetimhanede büyüyen ve hiç tanımadığı babasının cesur bir savaşçı olduğunu düşleyen Will, yetimhanedeki yaşıtları gibi Şövalyelik Okulu’nun seçmelerine girer. Ama çelimsiz bedeni yüzünden şövalye olma hayalleri suya düşer. Hayallerini gerçekleştiremese de, onun yazgısı bir çiftçinin yazgısı değildir. Hayatın ona hazırladığı başka sürprizler vardır. O zamana kadar farkında değildir ama her hareketi birileri tarafından izlenmektedir. Will’in yetenekleri Şövalyelik Okulu’nun başındaki Sir Rodney’i tatmin etmese de; Orman Muhafızı Halt onu kendine çırak olarak seçmiştir bile. Will’in şövalye olmak için yetersiz olan bedeni ve becerileri Orman Muhafızı olmak için oldukça elverişlidir. Will’in serüveni işte böyle başlar… Ama başlayan sadece Will’in serüveni değildir, iyiyle kötünün savaşının da eli kulağındadır. Çünkü Lord Morgarath; Wargal ve Kalkara adlı yaratıklardan hazırladığı orduyla birlikte iyilerin dünyasına saldırmak
için gün saymaktadır. (Yüzüklerin Efendisi serisinde de benzer bir ordu kurma çabası hatırlıyoruz.)

Akışıyla, anlatımıyla ve özellikle kovalamaca bölümleriyle heyecanı yüksek tutan kitap, okuru kendine bağlıyor ve ikinci kitap için azımsanmayacak bir beklenti ve merak yaratıyor. Tabii bu merakı yaratan da Will’in sırrı. Şövalye olmak isteyen Will, Kral Arthur efsanelerinden bildiğimiz, Perceval’ı da andırıyor. Percaval da şövalye olmak için gösterdiği çabanın karşılığını bir türlü alamaz, ama bir anlık cesareti ona şövalyeliği getirir.

Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter’dan sonra, bu tip eserleri beyazperdede görmeye alıştık. Hatta birçok eserin film haklarının yayımlanır yayımlanmaz satıldığı da biliniyor. Meraklısı için hemen söyleyelim, Gorlan Harabeleri’nin 2010 yılında sinemada da boy göstermesi olası. Yönetmenliğini Paul Haggis’in yapacağı uyarlamada işler pek yolunda gitmiyormuş gerçi ama, yeterli kaynak bulunursa film gelecek yıl vizyona girecek.

Gölgelerin Efendisi
John Flanagan
Çeviren: Özgü Çelik
Beyaz Balina Yayınları / 270 sayfa
Show More