İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Küçük hikâyelere neden ihtiyacımız var?

Küçük hikâyelereKüçük hikâyelereneden ihtiyacımız var?

Sema ASLAN

Marsık Yayınları tarafından yayımlanan Yalvaç Ural ve Yekta Kopan imzalı iki küçük masal kitabı, özenli tasarımları ve görselleriyle sizi de baştan çıkarmaya niyetli…

Akıllı Minik ile Obur ve Burun, Marsık Yayıncılık tarafından hazırlanan masal kitaplarından ikisi… İlki, zaten bütün çocukların ‘Yalvaç Abi’si olan Yalvaç Ural’a; ikincisiyse, farklı alanlardaki yoğun çalışma gündemine rağmen ‘çocuksu merakı’nı diri tutmayı başaran Yekta Kopan’a ait.

Akıllı Minik ile Obur, adından da belli, bir ‘akıllı’ ile bir ‘kendini akıllı sanan’ iki küçük masal kahramanı arasında yaşanan bir meseleyi anlatıyor. Gisella Biondani’nin göz dolduran, yumuşak, renkli ve sevimli çizimleriyle kısacık bir çizgi film tadı da veren kitap, bir yanıyla ağustosböceği ve karıncanın hikâyesini andırıyor: Çalışıp didinen Akıllı Minik, yaz boyu topladığı buğdayları yuvasının yakınlarında bir yere açtığı çukurda depolayıp, kış mevsimi için kendini sağlama almıştır.

Bu arada Obur ne yapmıştır? Bütün bir yazı eğlenerek ve tembellikle geçirdiğine ilişkin bir ipucu yok, ancak Akıllı Minik’in buğdaylarına göz koyduğuna bakılırsa, kış için ‘erzak’ı da yok! Baykuş ve tarla korkuluğunun tanıklığında gelişen olaylar Akıllı Minik ve arkadaşı Obur’u karşı karşıya getirmişken, Yalvaç Ural’ın masal kahramanlarından birine neden ‘akıllı’, diğerineyse neden ‘obur’ sıfatlarını uygun bulduğunu anlıyorsunuz. Zira Akıllı Minik, Obur’dan hesap sormak ve buğdaylarını istemek yerine zekice bir plan tasarlayarak hem buğdaylarına kavuşur hem de Obur’a dersini verir. Fakat bu arada Obur’u da düşünür; ona hiç değilse bu kışı geçirebilmesini sağlayacak kadar buğday yardımında bulunur.

Akıllı Minik ile Obur’u sempatik kılan unsurlardan bir tanesi, –bence– kahramanının ders vermekten kaçınması; en ders verdiği anda bile Obur ile arkadaş olduğunu unutmaması. Bir değer sempati unsuru ise, Yalvaç Ural’ın masalı anlatırkenki dili; müziği…

KIZIM DA BEN DE SEVDİK
Yetişkinlerin çocuklara bazen dolaylı olarak ama bazen de doğrudan, ders veren hikâyeler anlatmaları, fakat öte yandan gerçek yaşamın o dersleri yaşamlarının hiçbir noktasında kavramamış yetişkinler tarafından şiddeti giderek artan bir adaletsizlikle tasarlanması bana hep –en hafif ifadeyle– gülünç gelmiştir. Bugünün
koşullarında çok çalışanın çok avantajlı olduğunu kim söyleyebilir ki? Bir ahlâki kod telaşına düşerken başka bir ahlâki unsuru gözden kaçırmamalı, diğerlerini eleştirmenin sınırlarını bir kez daha düşünmeli belki de… Bir de tabii, aklı kullanmak meselesi var ki, o bambaşka bir yazı konusu!

Ve Burun. İki buçuk yaşındaki kızımın çoook ilgisini çekti bu kitap. Benim de öyle. Yekta Kopan’ın çok sevimli hikâyesine Şilili ressam Alex Pelayo’nun şahane çizimleri ortak olmuş. Çizimler, çocuğunuzun algısını zorlayabilir çünkü ‘düz’ bir okumayı aşan ve kendisi de gerçeküstü bir ton taşıyan hikâyeye uygun olacak şekilde, algının sınırlarıyla oynayacak nitelikte… Tam da bu nedenle, zaten yerinden kaybolmuş ve kim bilir nerelere seyahate çıkmış bir burnun hikâyesini
dinlemekte olduğunu fark edip gözleri kocaman açılmış kızıma resimleri gösterirken, parmaklarımla onun resmi izleyebilmesine yardım ettim.

Burun, okul öncesi çocukları için yazılmış bir kitap ama inanın, o kitabı çocuğunuza defalarca okumaktan siz de sıkılmayacaksınız… Sabah uyandığında burnunun olması gerektiği yerde olmadığını fark eden Ali’nin serüvenini okurken her sayfada şaşıracak, eğlenecek ve yazarına teşekkür edeceksiniz… Çocuğunuza organlarını ve işlevlerini öğretmek istiyorsanız, sırada da ‘burun’ varsa, buyurun “Burun” okuyun.

Burun
Yekta Kopan
Resimleyen: Alex Pelayo
Marsık Yayıncılık / 24 sayfa
Akıllı Minik ile Obur
Yalvaç Ural
Resimleyen: Gisella Biondani
Marsık Yayıncılık / 24 sayfa
Show More