İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ajanlar da âşık olur…

Ajanlar da âşık olur…

Elif TÜRKÖLMEZ

Amerikalı gençlik kitapları yazarı Ally Carter’ın Yalanım Varsa Ajan Olayım kitapları, gizli ajan yetiştiren bir okulda da olsa liseli kızlar ve aşk ilişkisinin dünyanın her yerinde ‘aynı’ olduğunu gösteriyor.

Lise yıllarınızı hatırlıyor musunuz? Peki ya aşkın o zamanlar nasıl bir şey olduğunu? Lise yıllarında aşk en büyük karın ağrısı mıydı sizin için, yoksa aşkınız uğruna bir derse mi girmediniz? Yoksa tüm gün mü ‘kırdınız’ okulu? O zaman ‘aşk için’ yapılan bu ‘gözükara’ hareketler ne büyük olay olurdu, değil mi? Herkes kendi imkânları dâhilinde ‘aşkını’ yaşar, ama her zaman en büyük deliliğin kendisininki olduğunu bilirdi. Amerikalı gençlik romanları yazarı Ally Carter’ın Gallagher ‘Özel Genç Kızlar Akademisi’ mensubu gençlerin hayatını anlattığı Seni Sevdiğimi Söyleseydim Öldürmek Zorunda Kalırdım ve Yalanım Varsa Ajan Olayım adlı kitapları, bu yarı delilik diye tanımlayabileceğimiz ‘liseli ve âşık’ olma durumuna bir de ‘ajan olma’yı ekliyor.

HEM AJAN HEM ERGEN
‘Bukalemun’ lakaplı Cammie’nin ajanlık ve aşk maceralarının anlatıldığı serinin bu ilk iki kitabında, Cammie’nin ileride kendisini dünyanın en iyi ajanı yapacak çok zor ve kapsamlı eğitim hayatına ve en az dersler kadar zor gençlik sorunlarıyla boğuşmasına tanık oluyoruz.

Bir CIA varisi olan Cammie’nin sırtında, sıradan gençleri ilgilendirmeyen pek çok sorumluluk vardır. On dört yabancı dili mükemmel şekilde konuşmak, zehir hazırlama tekniklerini en ince ayrıntılarına kadar öğrenmek, operasyonlar tarihini silip süpürmek, baskı altında susma, hedef yanıltma, bomba imha, kasa açma, çiğ spagettiyle adam öldürme gibi birbirinden zor işleri mükemmel şekilde öğrenmek zorundadır. Üstelik Cammie henüz on altı yaşındadır. Yani tam da haftasonları sinemaya gittiklerinde başını omzuna yaslamak ve çıkışta aynı ketçapa patates kızartması batırmak isteyeceği bir erkek arkadaşa ihtiyaç duyduğu
yaşta…

BU KIZ DOĞUŞTAN AJAN
Okulda her şey çok iyi giderken, muhteşem vücutlu, yeşil gözlü ve dağınık saçlı Bay Solomon’un çekici tavırlarına bile karşı koyup kendini derslerine vermişken birden Josh’la tanışıyor Cammie. Ve gerçekten de aynı ketçapa patates kızartması batırıp imalı konuşmalar yapmalar, sinemalara gitmeler başlıyor ancak maalesef bu tatlı hayat uzun sürmüyor. Zira Cammie’nin okul müdiresi olan annesi de, bir görev sırasında ölmüş olan babası da eski birer ajan. Yani ajan olmak Cammie’nin genlerinde var. Sıradan kızlar gibi zamanını alışveriş yapıp telefonda konuşarak, hele ki ‘normal birine âşık olarak’ geçiremez. Üstelik okulda her türlü casusluk numarası öğretilirken âşık olunca yapılacaklar diye bir şey öğretilmediği için Cammie’nin eli ayağına dolaşır.

Yalanım Varsa Ajan Olayım kitabında; yakalandıktan, göz hapsine alındıktan ve erkek arkadaşı Josh’ı bırakmaya zorlandıktan sonra Cammie’nin istediği tek şey huzurlu bir dönem geçirmek olur. Ancak bunu başarmak zordur. Josh her daim aklındadır ve Josh’ın da onu düşünüp düşünmediğini merak eder. Yani ajan da olsanız, aşk o yaşlarda aklınızı en çok kurcalayan konudur.

Bu arada Cammie’nin en yakın arkadaşları Liz ve Bex de iki kitapta da karşılaştığımız diğer renkli karakterler. Onlar Cammie’ye göre daha sıradan gibi dursalar da zaman zaman yan karakterlerde sıkça görülen o renkli hallere bürünüveriyor ve gayet eğlenceli oluyorlar. Liz’in ‘sinir bozacak’ kadar çalışkan bir öğrenci olması ve öğretmenlere sürekli “Ödev var mı?” diye sorması ya da Bex’in kontrol etmekte zorlandığı öfkesi, onları sevimli ve sıcak hale getiriyor.

‘SINIF’ AŞKI BELİRLİYOR
Bir diğer renkli karakterimizse zengin kızı Macey. Okula sonradan gelen ve Cammie’gilleri ‘kötücüllüğüyle’ biraz zorlayan Macey, gayet sıkı bir kötü karakter. Bu arada yazar kitaplarda sadece Cammie’nin değil, tüm gençlerin ‘aşk’ anlayışından dem vuruyor ve görüyoruz ki aşkın nasıl bir şey olduğu daha çok yaş, sınıf, görgü ve deneyimle ilgili.

Cammie’nin maceralarının dili akıcı, çevirisi özenli, konu gençlik ve aşk olunca okuması eğlenceli. Aşka paralel olarak, Gallagher Akademisi’nde yaşanan gizemli olaylar da kitapları epey sürükleyici hale getiriyor. Narnia Günlükleri’nin yapımcısı Walden Media tarafından film hakları alınan bu romanın filmini de merakla bekliyoruz.

Yalanım Varsa Ajan Olayım
Ally Carter
Çeviren: Nursel Yıldız
Tudem Yayınları / 264 sayfa
Show More