İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Böyle olur bükücülerin aşkı

Böyle olur bükücülerin aşkı

Burcu AKTAŞ

Aang ve Katara, yaşları düşünülecek olursa, aşklarını hak ettikleri naiflikle yaşayan nadir karakterlerden. Aang’e bakınca, aşkın olmadığı bir hayatın mümkün olmadığı görülüyor. İnsan dünyayı kurtarmak zorunda bile olsa aşktan uzak duramıyor. Yani aşkta Avatarlık da para etmiyor.

Önceleri altı – on bir yaş grubunun başına gelmiş en güzel şeydi Avatar Aang. Kısa zamanda her yaştan birçok müptelası oldu. Kulaktan kulağa, ekrandan ekrana yayıldı büyüsü. Bu çok da şaşırtıcı değildi, çünkü bir kahraman olarak o kadar iyi düşünülmüştü ki, belirli bir yaş aralığına sıkışıp kalması imkânsızdı. O da efsaneleşen her kahramanın yolundan gitti. Sevenlerinin sayısı milyonlara ulaştı, tişörtleri, oyuncakları çıktı ve son adım olarak beyazperdeye transfer oldu. Son Hava Bükücü Avatar Aang’in filminin henüz gösterime girmediğini hatırlatayım da, şu an gösterimde olan Avatar’la bir ilgisi olmadığı bilinsin. Aman Avatarlar
karışmasın… Bizim bükücünün filmi üçleme olarak tasarlandı ve ilk film temmuzda gösterime giriyor. İlk olarak 2005’te televizyon ekranlarında arz-ı endam eden ABD kaynaklı ve Emmy Ödüllü çizgi film, ağırlıklı olarak Asya etkileri taşıyor. Aang ve arkadaşları dünyayı savaşa sürükleyen Ateş ulusunu durdurup barışı sağlamak için zorlu bir maceraya girişiyorlar. Animasyonun senaryosu bir kitap serisi olarak yazılmış. Belki de Avatar’da açık aramak bu yüzden gereksiz.

Avatar Aang’in hikâyesinde birçok şey bulmak mümkün: macera, heyecan, komedi, felsefe, hüzün, hatta aşk. ‘Aşk’ı bilerek cümlenin sonuna sakladım. Çünkü bu yazıya ilham veren Aang ve Katara’nın aşkı. Tüm o büyüleyici macerayı ikinci plana atıp Avatar Aang’in aşkına büyüteç tutmak istiyorum. Aang ve Katara, yaşları düşünülecek olursa, duygularını hak ettikleri naiflikle yaşayan nadir karakterlerden.

OKLAR KATARA’YI GÖSTERİYOR
Aang on iki, Katara ise on dört yaşında. Barış umudunun Aang’e bağlı olduğuna bakmayın, neticede o bir çocuk. Bir çocuğa bu kadar yük ağır geleceği için o da bir hayli çelişki yaşıyor. Onu tasarlayanlar yaşının adamı birini yaratmış yani. Ve… İnsan dünyayı kurtarmak zorunda bile olsa aşktan uzak duramıyor. İlk gördüğü andan itibaren Katara’yı bir başka seviyor Aang. Ama aşkıyla hülyalara dalacak kadar vakti yok. Mükemmel hava büküyor ama toprağı, suyu, hatta ateşi de bükmesi lazım ki Ateş Kralı Ozai’ı yenerek dünyayı kurtarabilsin. Bir yandan da Avatar Hali’nin gereklerini öğrenmeli.

İşte tüm bunlardan fırsat buldukça, Katara’ya kaçamak bakışlar atıyor. Anlayacağınız Aang’in vücudundaki mavi oklar Katara’yı gösteriyor. Üstelik her maceraya birlikte atıldıkları için gece gündüz hep birlikteler. Kazara elleri birbirine değse Aang’in yanakları kıpkırmızı oluveriyor. Yani aşkta Avatarlık da para etmiyor. Katara aynı zamanda Aang’i Avatar Hali’ndeyken sakinleştirebilen tek kişi. Sebebini söylemeye gerek var mı?

Dost canlısı bir kişiliği var Aang’in, bir o kadar da çekingen. Katara’ysa kontrollü bir tip. Olgun, sevecen, liderlik yeteneği var; Aang’e göre daha idealist. Bu
yüzden Aang onu ilk öptüğünde ona karşılık vermiyor. Katara’nın biraz aklı karışık. Aang ise dünyayı kurtarma yükünden kurtulmak adına her şeye açık. Katara “önümüzde bir savaş var ve onunla ilgilenmeliyiz” deyip aralarındaki histen uzak duruyor.

Konuşulmayan bu aşk bir falcının sözleriyle dilleniyor. Falcı Katara’ya güçlü bir bükücüyle evleneceğini söylüyor. Katara, Aang’in olgun olmayan tavırları yüzünden bunu kabul etmiyor. Ancak daha sonra o da Aang’e âşık oluyor. Bu masalının sonunu Avatar sevenlerin affına sığınarak kendim tamamlıyorum: Elementleri bükerek sonsuza dek mutlu yaşadılar.

Okuyun gözlerinizle görün. Çünkü Avatar’ın kitapları nihayet Türkçede. İlk kitap Aang’in Efsanesi’nde anlattıklarımın hepsi yok elbette. Her şeyin filizlendiği bir başlangıç kitabı bu. Çizgi roman tarzında yapılan bu kitaplar, görsellik olarak animasyonunu aratmıyor. Efsanelerin kitabı mutlaka yazılmalı derler. Avatar Aang ve arkadaşları işte şimdi gerçek bir efsane oldular.

Avatar Aang’in Efsanesi
Michael D. Dimarto – Bryan Konietzko
Çeviren: Volkan Yazman
Beyaz Balina Yayınları / 290 sayfa
Show More