İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Küçük dedektifler takımı

Küçük dedektifler takımı

Tuğba ERİŞ

Genç yaşlarına karşın polisiye olayları aydınlatan, âdeta iki küçük Miss Marple ve iki Sherlock Holmes’tan oluşan Dört Kafadarlar Takımı, çocuk okurların içindeki meraklı dedektifi çıkarmaya aday. Brezina’nın son alameti farikası, dört kafadarın denizde geçen bir macerası.

Okuduğum ilk Dört Kafadarlar kitabı Zehirli Variller’di. Sonrasında dizinin birkaç kitabını daha okumuştum. On üç yaşındaydım, yanlış hatırlamıyorsam. Yazlıktaki arkadaşlarımla beraber bir dört kafadarlar takımı da biz kurmuştuk. Gerçi heyecanlı, sürükleyici serüvenlerimize Dört Kafadarlar’ınki gibi gerçek hayatta değil, hayal dünyamızda atılıyorduk. Her olağanüstü hikâyemizi sayfalarca yazıyor, anne babalarımıza okutuyorduk. Şimdi şimdi düşünüyorum da, işin içinde biraz da kimlik arayışı vardı belki de. Dört Kafadarlar Takımı’nın nevi şahsına münhasır dört üyesinin de farklı özellikleri vardı. Aksel başarılı bir atletti, sportifti. Lilo esrarengiz olayları şıp diye çözüverecek kadar zekiydi, takımın beyniydi. Dominik çok kitap okurdu. Poppi ise bir hayvan âşığıydı. Biz de kendi kişisel özelliklerimizi çözümlüyor, her hikâyemize harmanlıyorduk. Heyhat çocukluk!

Yönetmenlik, senaristlik ve radyo programcılığı da yapan Avusturyalı Thomas Brezina’nın dünyaca ünlü dizisi Dört Kafadarlar Takımı’nın 65 kitaplık serüvenleri on sekiz dile çevrildi, sinemaya ve televizyona uyarlandı. Dizinin altıncı kitabı Zehirli Variller’i okumamın ve yazlıktaki grubumuzun üstünden on üç yıl geçmişken, altmış dördüncü kitap olan Hayalet Korsanların İzinde’yle karşılaşmam hoş bir tesadüf oldu. Tabii benim çocukluk kahramanlarım biraz büyümüş, ama neyse ki düşünen, soran ve sorgulayan mizaçlarında bir değişiklik yok.

Aksel, Lilo, Dominik ve Poppi bu sefer denizler üstünde bir serüvenin içinde buluyorlar kendilerini. Ann babası boşandığından beri her on beş günde bir hafta sonunu ve tatillerinin yarısını babasının yanında geçiren Aksel, babasının işleri yoğun olduğundan babasının müşterisi olan Bay ve Bayan Freimann’la Karayip Adaları’na bir gemi yolculuğuna çıkıyor. Tabii ki üç kafadar arkadaşıyla beraber.

Yolculukları Dominik’in geminin kütüphanesinde eski ve esrarengiz bir kitap bulmasıyla seyir değiştiriyor. Yeni Dünya’ya gittiği sırada Mary Blood gemisinin kaptanı ve korsanların lideri Luke Lusifer’in tutsağı olan Edward Scissor adında bir yolcunun günlüğü, Dominik’in bulduğu. Günlükte, Luke Lusifer ve gemi mürettabatının bir ticaret gemisini yağmaladıktan sonra hiçbir iz bırakmadan yok olduğu yazıyor. Scissor’ın günlüğünden etkilenen Dört Kafadarlar için olaylar gitgide garipleşiyor. Önce Mary Blood’ı görüyorlar açık denizde. Sonrasında esrarengiz yelkenliden bir telsiz mesajı geliyor ve Poppi de Luke Lusifer’den bir telefon alıyor. Böylece Dört Kafadarlar korsanların çekim alanına giriyor.

AKADEMİK DESTEK
Lilo’nun çabasıyla en azından Mary Blood gemisinin hayalet olmadığını ve Avrupalı bir göçmen olan Rudolf tarafından orijinaline sadık kalınarak yapıldığını, Rudolf ’un esrarengiz ölümünden sonra geminin bir hafta limanda başıboş kaldığını, sonrasında da üç adam tarafından zaptedildiğini öğreniyorlar. Dört Kafadarlar’ın gemisi St. Thomas Adası’na demirlediğinde, Aksel limanda karşılaştıkları Mary Blood’ın içine girmeyi başarıyor ve üç yabancı adamın konuşmalarını bölük pörçük duyuyor, ‘cehennem yolculuğu’ ve ‘Luke Lusifer’ sözcüklerini seçmeyi başarıyor.

Dört Kafadarlar, Mary Blood efsanesini ve yaşadıkları garip olayları Kaptan’a, Bayan ve Bay Freimann’a açsalar da bekledikleri ilgiyi pek bulamıyorlar. Anlattıkları Kaptan’ın konuğu Profesör Lessner’in ilgisini çekiyor ve Dört Kafadarlar’ın olayı çözmesine, üniversitede korsanlık hakkında araştırma yapan arkadaşından aldığı bilgiler sayesinde yardım ediyor.

Kitabın esprisini kaçırmamak için daha fazla tüyo vermekten kaçınalım, ama herkesin gerçek yüzünün önünde sonunda ortaya çıkacağını belirtmeden geçmeyelim.

Genç yaşlarına karşın polisiye olayları aydınlatan, âdeta iki küçük Miss Marple ve iki Sherlock Holmes olan Dört Kafadarlar Takımı, çocuk okurların içindeki dedektifi çıkarmaları için de ilham kaynağı. Olağanüstü serüvenlerin içinde eğiten, öğreten, coşku ve ilham da veren bu romanları okumak çocuk okurları olduğu kadar, çocuklarının okumayı sevmediğinden yakınan anne babaları ve öğretmenleri de sevindirecek.

Hayalet Korsanların İzinde
Thomas Brezina
Çeviren: Gülderen Pamir
Say Yayınları /160 sayfa
Show More