İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Veletlerin veledi Calvin geri döndü!

Veletlerin veledi Calvin geri döndü!

Çağlayan ÇEVİK

80’li ve 90’lı yılların genç kuşağının efsane çizgi roman bantıdır Calvin ve Hobbes. Altı yaşında dünyayı yerinden oynatacak bir hayalgücüne sahip Calvin’in, bilge tavırlı kedisi Hobbes’la yaşadığı maceralardan ikisi, Yatağın Altında Ne Var? ve Bilimsel Gelişme “Gümledi” Türkçe’de.

Bant çizgi roman dünyasının belki de en haysiyetli, sanatçı tutumlu isimlerinin başında gelir Bill Waterson. 1985’te yayınlanır yayınlanmaz önemli bir popülarite yakalamış ve hemen birçok Amerikan gazetesinde günlük bant olarak yayınlanmış Calvin ve Hobbes’un yaratıcısı Waterson, bu iki kahramanın sadece çizgi roman olarak var olması için mücadele vermiş ve bardaktan yastığa, oyuncaktan aksesuarlara kadar başka bir ürüne dönüşmesine kesinlikle karşı çıkmıştır. Belki de Waterson’un bu samimi tutumu dolayısıyla Calvin ve Hobbes bugün en bozulmamış ikili olarak hafızamızda yer almakta.

SİVRİ ZEKÂLILAR
Kişisel gerçeklikler, hayal gücünün büyüsü ve bazı dostlukların ayrıcalığı hakkında bir çizgi olarak tanımlanabilecek Calvin ve Hobbes, sınırsız hayal gücüne sahip yaramaz bir çocuk ve onun akıllı kedisinin, macera yüklü öyküleridir. Belli yaşlara kadar birçoğumuzun hayali bir arkadaşı olmuştur,bu hiç görmediğimiz birisi olacağı gibi, en sevdiğimiz oyuncak da olabilir. İşte Hobbes, Calvin için böyle bir dosttur ve bütün maceralarında en büyük yardımcısıdır. Calvin, Marslılarla, yatak altında bekleyen canavarlarla ve daha birçok kötülükle mücadele eden haylaz bir çocukken, Hobbes onun aksine ince zekâsıyla sorunları hemen çözen, olaylara mantıklı yaklaşan düşünce yapısıyla Calvin’in başının daha büyük dertlere girmesini önleyen bir kedidir.

Annesi ve babası Calvin’in dostu Hobbes’tan haberdar olsalar da, onun yeteneklerinden ve ikilinin yaşadıkları maceralardan haberdar değillerdir. Gururlu, sevecen ancak başına buyruk tavırlarıyla insanları bazen sinirlendirebilen Calvin, henüz altı yaşında olmasına rağmen, dünyayı yerinden oynatacak bir hayal gücüne sahiptir. Kimi macerasında bir mercekle okulunu havaya uçururken, kiminde okuldaki belalısı Mo’nun ondan aldığı oyuncağını geri almaya çalışır, kiminde banyoya girmemek için en akıl almaz yere saklanırken, kiminde sadece anne ve babasının onunla ilgilenmesini ister. Calvin yaşının çocuğudur çünkü, kedisi Hobbes ona akıl verse de kendi bildiğini okuyan Calvin bütün sevimliliğiyle hayatını sürdürmektedir.

Remzi Kitabevi’nce yayınlanan, Yatağın Altında Ne Var? ve Bilimsel Gelişme “Gümledi” adlarını taşıyan iki albümde, afacan Calvin ve sevimli kaplanı Hobbes yine beraber birçok macera yaşıyorlar. İki albümde de Calvin okulda ve evde birbirinden değişik maceralar yaşarken bizlere de doyumsuz bir eğlence sunuyor. Okul arkadaşları, komşuları, bakıcısı, anne babası ve tabii ki Hobbes ile beraber yaşadığı maceralarda her zaman dünyayı kurtaramasa da, sonuçta eğlence garantisi veriyor. Öyle ki birkaç sayfa süren maceraların haricinde bir sıralık bantlarda bile aynı heyecana ve coşkuya sahip Calvin ve dostu Hobbes, kısa maceralarında da bizleri eğlendirebiliyor.

Calvin’in sınırsız hayal dünyası ve yaşadıkları aslında tek bir şey söylüyor; dostlukların önemi ve hayal gücü sayesinde bu dünyanın daha yaşanılır bir yer olacağı. Bugün 25 yaşını dolduran Calvin ve Hobbes’la hâlâ tanışmayanlar için güzel bir fırsat olduğu kadar, ikilinin hayranlarının da vazgeçemeyeceği iki albüm.

Bilimsel Gelişme “Gümledi”
Bill Waterson
Çeviren: Erol – Ömer Erduran
Remzi Kitabevi / 128 sayfa
Yatağın Altında Ne Var?
Bill Waterson
Çeviren: Nazan Sabuncu
Remzi Kitabevi / 128 sayfa
Show More