İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tudem yirmi beşinci yıldönümünü kutladı

Tudem yirmi beşinci yıldönümünü kutladı

Yirmi beş yıllık geçmişinde birçok başarıya imza atan Tudem Yayınları, 17 Nisan günü merkezi İzmir’de, Alsancak Garı’nda düzenlediği 25. yıldönümü kutlamasında basın mensuplarını, yayın dünyasını ve eğitimcileri ağırladı.

1984 yılında, dershaneler için kitap hazırlamaya başlayarak eğitim dünyasına aktif olarak katılan Tudem, 25. kuruluş yıldönümünü merkezi İzmir’de, Alsancak Garı’nda düzenlediği bir partiyle eğitimciler, basın mensupları ve yayın dünyasından 500’ü aşkın davetliyle birlikte kutladı. Bu yıl on beşincisi düzenlenen İzmir Tüyap Kitap Fuarı’nın açılışını da gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ile önceki dönem milletvekilleri Altan Öymen, Ercan Karakaş ve bazı bürokratların da katılımıyla renklenen gecede Tudem Yayınları misafirleriyle geçmiş başarılarını ve yeni hedeflerini paylaştı.

Tudem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Yönetim Kurulu Üyesi İlke Aykanat Çam’ın ardından, Tudem’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsa Aykanat’ın konuşmaları ile açılan geceye; Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcileri ile Tudem ve Uçanbalık yayıncılarının yanı sıra, Yüksel Pazarkaya, Füruzan, Muzaffer İzgü, Mustafa Delioğlu, Elif Kürkçü, Biray Üstüner, Nilay Yılmaz ve Serap Deliorman gibi yetişkin ve çocuk edebiyatına katkı veren isimler katıldılar.

Tudem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni İlke Aykanat Çam konuşmasında; kutlama akşamının kendileri için taşıdığı anlamı şöyle ifade etti: “İzmir’in kültür hayatında çok büyük bir yeri olan İzmir Kitap Fuarı’nın 15. yıldönümü olan bugün, Tudem’in 25. kuruluş yıldönümünü kutlamak ve Uçanbalık Yayınları’yla birleşmemizin heyecanını yaşamak, bize üç büyük mutluluğu tattırdı. Okuyan nesiller yetiştirmek üzere yola çıkan Tudem, heyecanından bir şey yitirmeden ve 25
yılda yaşlanarak değil aksine büyüyerek ve gençleşerek yeni hedeflere odaklanıyor.”

25 YILLIK GELENEK
Tudem Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı İsa Aykanat ise gecede yaptığı konuşmada, “saygın insanlara ev sahipliği yapmaktan duyduğu onurun herkese nasip olmasını” dileyerek duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Bir kurumu yaşatmak, kültür birikimini aktarmanın esası için gereklidir,” diyen İsa Aykanat, “Yurt dışında davet edildiğim kitap fuarlarında ellinci, hatta yüzüncü yaşlarını kutlayan yayınevleri olduğunu gördüğümde, ülkemizdeki kültür kurumlarının da yüzyıllık bir gelenek oluşturabilemesinin hayalini kuruyorum ben de. Dolayısıyla kızıma vasiyet ettiğim gibi torunlarıma da vasiyet edeceğim: Tudem olarak 50 yıla varmanın
tahayyülüyle nice 25 yılları, daha güzel günlerde kutlayalım,” dedi.

Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever de gecede kısa bir konuşma yaparak, 25 yılda bir kuşak yetiştiren Tudem’le bugün yeni bir kuşağın başladığını ve Uçanbalık’la birleşmesinin Tudem’in yetiştireceği ‘yeni bin kuşaklar’ anlamına geldiğini belirtti. Sever, “Çocuklarımız nitelikli kitaplar okusun diye Uçanbalık ve Tudem Yayınları birleşti. Yeni bin kitaplar, ‘bin düşüncesi gelişmiş çocuk’ demektir,” diye de ekledi.

Geceye katılanlar arasında yer alan gazeteci-yazar Deniz Kavukçuoğlu da, “Çeyrek yüzyılı geride bırakarak bir gelenek oluşturan kurumların sayısının azlığına” değinerek, “Tudem’in, kültür hayatımızdaki çoğalmaya işaret ettiğini” ifade etti. Tudem’in, öğretmenlerden yazarlara ve eğitimcilere doğru genişleyen renkliliğinin “büyük bir girişimi ve artışı” gösterdiğini de sözlerine ekleyen Kavukçuoğlu, “Tudem’in 25. yılını yürekten kutladığını” belirtti.

25 yıllık süreçte birçok ilki gerçekleştiren Tudem, okullarda ilk defa üniversite sınavlarına hazırlık testleri uygulamasını başlatarak, 1991 yılında Özel Tudem Dershanesi’ni kurdu. Bugün, ilk ve orta öğretim öğrencilerine ve öğretmenlere yönelik eğitim yayınlarının yanı sıra, çocuk kitapları yayıncılığı ile dershane hizmetlerini 15 farklı ilde sürdüren Tudem, nitelikli çalışmalarıyla her geçen gün artan başarısını kültür alanında yılda yaklaşık 120 kitap yayımlayarak perçinliyor.

Bu yılın Nisan ayında çocuk edebiyatının önemli yayınevlerinden Uçanbalık Yayınları’yla güçlerini birleştiren Tudem, dünya çapında 50’yi aşkın saygın yayıneviyle işbirliğini sürdürüyor. Öte yandan bir yıldır çıkarmakta olduğu aylık, ücretsiz okul öncesi, çocuk ve gençlik kitapları tanıtımı gazetesi İYİ KİTAP’la kütüphanecilere ve öğretmenlere kılavuzluk etme görevini de üstleniyor. Tudem Yayınları’nın bir verimi olarak biz de Tudem ailesinin 25. yaşını kutluyor, nice 25 yıllara diyoruz.

 

Show More