İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Uygarlık tarihi boyunca icatlar ve buluşlar…

Uygarlık tarihi boyunca icatlar ve buluşlar…

Çağlayan ÇEVİK

10 Kitap 10 Buluş üst başlıklı Buluşlar ve Serüvenleri adlı kitap seti yaşamımızı kolaylaştıran para, telefon, uçak, otomobil, gemi ve tren gibi icatların uygarlık tarihi içindeki bulunuş öyküsünü anlatıyor. Kitabın sonuna eklenen sözlük ise icatlarla ilgili temel unsurları açıklıyor.

Bugün cebinden 200 bin dolar çıkarabilecek birisi, rahatlıkla uzay turizmine katılabiliyor. Bugün uzay turizminden bahsedilebiliyor olması bile hayal edebilenlerin aslında ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Gerçekten de dünyanın seyrini değiştiren icatlar ve buluşlar, hayal edebilen insanlar ile onlara inananlar sayesinde ortaya çıkmıştır. Buna sadece insanı hayretler içerisinde bırakan büyük icatlar değil bugün hayatımızı –hiç düşünmediğimiz halde– büyük oranda kolaylaştıran birçok şey dahildir. Örneğin sözünü ettiğimiz uzay gezisine çıkabilmek için vermemiz gereken para da bu buluşların arasında yer alıyor.

Hattâ vereceğimiz parayı hesaplarken kullandığımız sayılar. Bu zincirleme etkiyi daha fazla uzatabiliriz ama şöyle bir özet geçelim; en güzeli “Binlerce gross tonluk gemiler nasıl batmadan suyun üstünde durabiliyor?” sorusunu soranlar, yüzlerce kiloluk demirlerin iki kanatla göğe yükselip sesi bile aştığına hâlâ hayretle bakabilirler tabii ki. Oysa Hezarfen Ahmet Çelebi’nin de dâhil olduğu birçok insan demir kanatlı makinelere geçene kadar, balmumu, bez, kuş tüyü… kanatlarla göğe yükselmeye çabaladılar.

Gündelik hayatımızda her dakika karşımıza çıkan, bizim de bizzat kullandığımız, para, arabalar, bilgisayar, elektrik, telefon gibi icatların bile en az uzay araçları, denizaltılar kadar ilginç öyküleri olduğu gibi, bugünkü son hallerini almaları da birkaç on yıl öncesine dayanıyor desek yanlış olmaz. Üstelik basit bir arabanın bugünkü haline gelmesi on binlerce yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, 20. yüzyılda kullanılan arabaları bugün görecek olsak sahibi olduğumuz bisikletin bile daha kullanışlı ve büyük bir icat olduğuna inanabiliriz.

Peki bugün artık kanıksadığımızı söylediğimiz veya gündelik hayatımızın olmazsa olmazı halini alan icatların bugünkü haline gelene kadar geçirdikleri aşamalar neler? Hangi kadim medeniyetler ilk kıvılcımı çaktılar, hangi isimsiz hayalperestler uzaya çıkmayı binlerce yıl öncesinden hayal ettiler, hangi bilim adamları bunun gerçek olabileceğini ispatladı ve yine hangi mucitler bunu gerçekleştirdi? Örneğin bugün artık kredi kartları sayesinde veya internet bankacılığı sebebiyle artık seyrek kullandığımız paralar nasıl bu kadar küçüldü?

YAŞAMIN KOLAYLAŞTIRICILARI
Şubelerine gitmekten sıkıldığımız, gitmememiz için internet şubelerinin türediği bankalar ilk ne zaman ve nasıl kuruldu? Dahası üç koyun karşılığında yüz kilo buğday veren birisi, koyununu aldığı insanı küçücük bir demir parçasıyla nasıl ikna etti? Tüm bunların hikâyesi Buluşlar ve Serüvenleri isimli sette yer alıyor. Timaş Yayınları tarafından yayınlanan, Xact Studio Ekibi tarafından hazırlanıp çizilen ve Elif Kıral tarafından çevirisi yapılan kutulu set, küçük büyük herkesin
merakını giderecek bir kitap takımı. 10 Kitap 10 Buluş üst başlığı olan dizide sırasıyla; sayılar, arabalar, telefon, elektrik, bilgisayar, uzay araçları, gemiler, trenler, uçaklar ve paranın icadı ve bugünkü hale gelene kadar geçirdikleri serüvenler anlatılıyor.

Seride yer alan kitapların hepsi sözü edilen icadın dünya tarihindeki ilk izleri nerede, nasıl ortaya çıktı sorusunu cevaplayarak başlıyor ve kimilerinin binlerce yıllık, kimilerinin daha kısa sürelik serüvenini tüm detaylarıyla aktarıyor. Her biri 64 sayfadan oluşan kitaplarda yer alan çizimler, kısa paragraflarla anlatılan olaylar, hiçbir önemli noktayı atlamadan icadın serüvenini bugüne kadar getiriyor. Kitapların sonunda yer alan ‘sözlük’ ise, anlatılan icatla ilgili bilmemiz gereken en basit unsurları açıklıyor. Örneğin trenle ilgili bilmemiz gereken buhar makinesi, demiryolu makası, kompartıman, krank mili gibi maddeleri sıralarken, para konusunda kâğıt para, hisse senedi, drahmi, dinar, döviz, poliçe, sent, tedavül gibi maddelerin izahını yapıyor.

Buluşlar ve Serüvenleri dizisini okuduktan sonra, artık kanıksadığımız ve bir şekilde duyarsızlaştığımız büyük icatların nasıl ortaya çıktığını önemli noktalarıyla öğrenmenin haricinde, apartman kadar büyük gemilerin suyun üstünde nasıl durduğuna, birkaç tonluk denizaltının suyun altında binlerce mil nasıl gittiğine, tamamı demir parçalardan oluşan uçakların sesten bile hızlı nasıl gittiğine, kibrit kutusu kadar küçük telefonların sesimizi bir başka kıtaya nasıl aktardığına artık şaşırmayacaksınız. Zira tüm bunların nasıl gerçekleştiğini A’dan Z’ye öğrenmiş olacaksınız.

Buluşlar ve Serüvenleri
Uzay Araçları
Kolektif
Timaş Yayınları / 64 sayfa
Show More