İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Filozof çocuklar Pamukkale’deydi!..

Filozof çocuklar Pamukkale’deydi!..

Arden KÖPRÜLÜYAN

Filozof Çocuk serisinin yazarı, dünyaca ünlü Fransız filozof Oscar Brenifier, 26-27 Haziran 2010 tarihleri arasında bir kez daha Türkiye’deydi. Ünlü filozof, Tudem Yayınları ve Denizli Belediyesi işbirliği ile ilki gerçekleştirilen Filozof Çocuk-Düşünme Atölyesi Pamukkale Kampı’na katıldı.

Hierapolis antik kenti yakınlarındaki tarihi Pamukkale travertenlerinin yanı başında, iki gün boyunca, 200’e yakın öğrenci ve öğretmenin izlediği Filozof Çocuk-Düşünme Atölyesi Pamukkale Kampı’na, 30’ar öğrenciden oluşan 5 ayrı grup ve değişik branşlardan onlarca öğretmen davet edildi. Filozof Çocuk kitaplarının ve atölyelerinin çekiciliğini duyan Denizli Belediyesi, büyük bir heyecanla kucakladı Oscar Brenifier ve Tudem Yayınları ekibini. Filozof Çocuk-Düşünme Atölyesi Pamukkale Kampı, Oscar Brenifier’nin İstanbul dışında gerçekleştirdiği ilk atölye çalışması oldu.

Oscar Brenifier, Aralık 2009’da, İstanbul’daki çeşitli ilköğretim okullarında düzenlediği atölye çalışmaları, gerçekleştirdiği imza günleri, katıldığı televizyon programları, verdiği gazete röportajları ve Milliyet gazetesinin günlük eki Cadde’de yazarlığa başlamasıyla Türkiye’deki ününe ün katan; hatta namı, İstanbul sınırlarını bile aşan bir filozof yazar.

Türkiye’nin pek çok noktasından kendisine atölye davetleri geliyor. Çalışmaktan, yeniliklerden asla kaçmıyor, ama zamanı kısıtlı… Durum böyle olunca da seçici olması gerekiyor. Yine böyle yoğun bir zamanında, 25
Haziran’da, Denizli’ye yol aldık beraberce…

SORGULAYICI DÜŞÜNCE
Atölyelere katılan tüm çocukların kendilerince soruları ve sorunları vardı. Kimi paylaşmaktan çekindi, kimi döktü ne var ne yok içindekileri… Oscar Brenifier, her zamanki gibi sorulara yanıt vermekten çekindi. Malum tarzı böyle… Herkesin sorularına, sıkıntılarına düşünerek, kendince çözümler bulmasını; düşünmeye çalışmasını, kafasını yormasını istedi. Kuşkusuz, çocuklarla felsefe yapmayı akıldan bile geçirmek gerçekten büyük cesaret gerektirecek bir iş. Hele de muhatap olunacak çocuklar muazzam bir koruma kollama çemberi içindeyken!

Oscar Brenifier, Türkiye’yi çok sevdi. Zaten bunu her fırsatta gazetedeki köşesinde de dile getirmekten çekinmiyor. Türkiye’deki gençlik ona sonsuz bir gözlem ve araştırma kaynağı oluşturuyor. Doğuyla batının muhteşem sentezini tekrar tekrar gözlemlemesini sağlıyor: sorgulayıcı düşünce. Sözcük olarak bile ne kadar karmaşık ve ‘ağır’ duruyor öyle değil mi? Oysaki bu, Filozof Çocuk kitaplarını okuyacak çocukların ve ebeveynlerin, okuduklarını kavrama ve algılama durumunu gözlemleyebilmek için oluşturulmuş bir kavram.

Felsefe ve filozof kelimeleri pek çoğumuza ne kadar yabancı ve entelektüel duygular çağrıştırsa da, felsefe yapmak su içmek, yemek yemek kadar doğal ve insani bir durum. İnsanoğlu küçük yaştan itibaren kendince çözümler arıyor hayatla ilgili ağır mevzulara. Soruyor kendine, yine kendince, “Ben neyim?”, “Hayat nedir?”, “Duygular nedir?”, “İyi ve kötü nedir?”, “Özgürlük nedir?”, “Mutluluk nedir?” ve “Birlikte yaşamak nedir?” diye.

Kafaları uzun süre meşgul eden ve çözüm aratan bu sorular, aynı zamanda Filozof Çocuk serisinin kitap başlıkları. Kitaplar hakkında detaylı tanıtım yazılarını geçtiğimiz sayılarda yine bu sayfalarda okumuştunuz. O günden bu yana Filozof Çocuk cephesinde çok şeyler değişti. Kısacık bir sürede bu seri âdeta bir marka haline dönüştü. Çok beğenildi, tartışıldı ve üzerine yazılar yazıldı. Oscar Brenifer, Denizli’de, kendi adına hazırlanmış bu özel kamptan büyük memnuniyetle ayrıldı.

Kimi zaman katılımcıları zorlamış, yormuş, hatta bunaltmış olsa da ‘kendince’ amacına ulaştı. En azından çocukların iki gün boyunca, ortalama 150 dakika kadar düşünme üzerine odaklanmalarına, önce kendilerini, sonra çevrelerindekileri dinlemeyi öğrenmelerine vesile oldu.

Tudem Yayınları önümüzdeki eğitim öğretim yılında Oscar Brenifier’le işbirliğine tüm hızıyla devam edecek. Daha ziyaret edilecek pek çok il ve onlarca, yüzlerce okul var.

Show More