İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Minik fare Tostoroman’a karşı!

Minik fare Tostoroman’a karşı!

Umay SALMAN

SineKitap’ın bu ayki konuğu dünya çapında beş milyon satmış, en meşhur çocuk kitaplarından Gruffalo. Afili Türkçe adıyla Tostoraman. Hayvanlar âleminin kurnazını hâlâ tilki sanıyorsanız, ezberinizi bozacak, renkli resimli Tostoraman’ı okuma ve filmini izleme vakti gelmiş demektir.

Birbiri ardına sorulan sorulara ‘şak’ diye verilecek cevaplar vardır. Hayvanlar âleminin kralı; aslan, en tembeli; ağustos böceği, en hızlısı; tavşan, en kurnazı… İşte tam da burada ezber bozuluyor. Tilki diyenler demek ki Tostoraman’ı henüz okumamışlar.

Tilkinin dillere destan kurnazlığını bile geride bırakacak bir kahramanla tanışma vakti geldi çattı o halde. Dikkat, kişisel tarihinizde yeni bir sayfa
açılabilir; Tostoraman’dan Önce (TÖ) Tostoraman’dan Sonra (TS). Neyse lafı uzatmadan kurnazlık tahtının yeni sahibini açıklayayım: Fare. Hem de fındık faresi. Ezber bozan kahramanımız Gruffalo isimli kitabın güzide hayvanlarından biri.

Gruffalo, dünya çapında pek meşhur bir kitap. Beş milyon satmış ve tam otuz iki dile çevrilmiş bir kitaptan bahsediyoruz. Hatta çılgınlığa varan ilgiden dolayı bir kitaba sığmadı ikincisi kaleme alındı. 1999’da, Julia Donaldson’un yazdığı Axel Scheffler’in resimlediği ilk kitabı, 2004’te Gruffalo’s Child (Gruffalo’nun Çocuğu) takip etti.

Gruffalo, Popcore Yayınları tarafından, orijinalinden daha afili bir isimle, Yıldırım Türker’in şahane çevirisiyle Türkçeleştirildi: Tostoraman! İkinci kitap ise; Tostoramanı’nın Yavrusu. Okulöncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara hitap etse de, Tostoraman’ın küçümsenmeyecek kadar da yetişkin hayranı var.

Hikâyenin keyifli olmasının en büyük sebeplerinden biri kafiyeli dili: “Fareciği gören tilkinin karnı acıktı. Tatlı minik fındık faresi nereye böyle? İnime buyur da yemek yiyelim seninle…” İşte bu yüzden, Tostoraman’ı dinlemesi de okuması da hiç zor değil. Dilinin yanı sıra, çizimleri de bir harika. Ayrıntılı ve rengârenk çizimler, ormanın ortasına götürüyor insanı adeta.

MARİFETLİ FARE
Üstelik bu keyifli gezintide bir sürü hayvanı ve bitkiyi tanımak mümkün. Kimi sayfalar baştan aşağı resimle kaplı. Bu sayfalarda resimlerin üzerine yazı yazılmamış. Çizimler bütün ihtişamıyla karşımızda. Kısacası sizi keyifli bir hikâyenin yanında, görsel bir şölen de bekliyor.

Tostoraman, ormanda dolaşmaya çıkan minik bir farenin öyküsünü anlatıyor. Karnını doyurmak için ormanı gezen fare, onu yemek isteyen baykuş, yılan ve tilkiden kurtulmak için hayali bir canavar yaratır. Bu sayede hayvanlara yem olmaktan kurtulur. Düşünün ki kurnazlığı dillere destan olan tilkiyi bile kandırmayı başarır.

Ancak daha sonra uydurduğu canavarı, Tostoraman’ı karşısında görünce de donakalır. Donakalır dediysem, bu şaşkınlık kısa sürer, cin gibi fındık faresi devasa Tostoraman’ın da hakkından gelir. Anlattıklarım hikâyenin çerçevesi, önemli olan kısım ise farenin hayvanları nasıl atlattığı…

İpucu verip de kitabın tadını kaçırmak istemem. İkinci kitapta da minik fare, bu kez Tostoraman’ın yavrusunun elinden kurtulmak zorunda. Kendi küçük ama zekâsı büyük fındık faresinin parlak fikri ve kurnazlığı karşısında bir kez daha şapka çıkaracaksınız.

Müzikal oyun olarak da sahnelenen Tostoraman, Londra ve New York’ta büyük ilgi gördü. Tostoraman’ın önlenemez yükselişi devam etti. Orjinal
adıyla, 2009’da beyazperdeye de aktarıldı. İngiltere yapımı animasyon kısa filmin yönetmenliğini, Jakob Schuh ve Max Lang yaptı. Pek çok uyarlamanın aksine film kitaba aynen sadık kalıyor. Üstelik kitap kadar keyifli ve renkli.

Tostoraman
Julia Donaldson
Resimleyen: Axel Scheffler
Çeviren: Yıldırım Türker
Popcore Yayınları / 26 sayfa
Show More