İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Papkin büyükbabasına kavuşuyor!

Papkin büyükbabasına kavuşuyor!

Mehmet KARTAL

İdil Ünlü’nün yarattığı Papkin karakterinin yeni macerası Papkin-Korsanlardan Kaçış, ilk kitap Papkin-Gizemli Şato’da yetimhaneden kurtulup bir aileye kavuşan küçük Papkin’in, gerçek büyükbabasını aramak için çıktığı yolculukta başından geçenleri anlatıyor.

Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Papkin, Bay Jerfi, Bayan Jengar ve oğulları Paşa ile birlikte bir şatoda yaşamakta ve mutlu bir çocukluk geçirmektedir. Çoğu zaman anne ve babasını özlese de, hayatından memnundur. Bir gün, Paşa ile beraber okuldan çıkıp şatoya geldiklerinde, Melodi Hanım isimli bir konukla karşılaşırlar.

Papkin, Melodi Hanım’dan, bir büyükbabası olduğunu öğrenir. Bu büyük bir sürprizdir. Çünkü ona her konuda nasihat veren, yardım eden annesinden, bu konuda tek bir söz dahi işitmemiştir. Papkin, aldığı haber üzerine bir müddet düşündükten sonra, ne yapıp edip büyükbabasını bulmaya karar verir. Şatodakilere birer not yazdıktan sonra gizlice yola çıkar; artık tek başınadır.

Birkaç saatlik bir yürüyüşün ardından limana gelen Papkin, büyükbabasının yaşadığı yerin, çok ama çok uzakta olduğunu öğrenir. Bu arada, üstü başı dökülen ama sevimli bir görünüşü olan bir çocuktan, Cudi’den, tam da istediği yere gitmek üzere olan bir gemi olduğunu öğrenir ve gizlice bu gemiye biner.

Ne var ki, bu bir korsan gemisidir. Geminin ambarına saklanan Papkin, gizlendiği yeri keşfeden Cudi ile dost olur.

Ancak çok geçmeden korsanlar Papkin’in varlığını öğrenirler ve onu Kaptan’ın huzuruna çıkarırlar. Kaptan, önce Papkin’in denize atılmasını emretse de, küçük kahramanın teklifi üzerine, onu miço olarak göreve alır.

Papkin, Cudi’yle birlikte gemideki bütün ayak işlerini görmektedir. Günün birinde, bir yolcu gemisini korsanların saldırısına uğramaktan kurtarırlar ama, artık hayatları tehlikededir. Papkin, Kaptan’ı bir şekilde yatıştırmasına rağmen, gemiden kaçmaya karar verirler ve gizlice bir filikaya atlayıp karaya çıkarlar.

Papkin ve Cudi, vakit kaybetmeden büyükbabanın malikânesini bulurlar ve bahçıvan çömezi olarak işe girerler. Kendisine verilen bütün işleri başarıyla yapan Papkin, malikâneye girmeyi de başarır ve günün birinde büyükbabasıyla karşılaşır. Bir zamanlar senatörlük yapmış olan yaşlı adam, artık hayata küsmüştür ve karanlık odasından hiç çıkmamaktadır. Zamanla Papkin, bu sert ihtiyarı yumuşatır ve nihayet torunu olduğunu ona açıklar.

BÜYÜK KAVUŞMA
Senatör, Papkin’in yardımıyla adeta hayatla barışır. Küçük kahramanın eve
dönüş vakti geldiğinde, büyükbaba da taşınmaya karar verir. Papkin’in kaldığı şatonun yakınlarındaki malikâneyi satın alır. Böylece, hep birlikte neşeli bir hayat sürmeye başlarlar. Anne ve babasını kaybeden Papkin, nihayet büyükbabasına kavuşur…

Papkin-Korsanlardan Kaçış, ezbere bilinen bazı çocuk edebiyatı klişelerini yan yana getirmekle yetinen bir kitap. Olay örgüsünde ya da anlatımda, kahramanların şekillendirilmesinde yeni bir şeye rastlamak zor. Kitapta karşımıza çıkan kişilerin isimleri (Papkin, Paşa, Letafet Hanım, Cudi, Melodi Hanım, Bay Jerfi, Sündüs Hanım, Senatör Karambina vs.), zaman ve mekândaki belirsizlik, hoşa gitmeyen bir atmosfer yaratıyor.

Korsan gemisinde bir motor dairesinin olması, Papkin’in malikânede ‘temizleme spreyi’ kullanması gibi tuhaflıklar bir yana; gemide ambar kapağının ‘yerde durması’, Papkin’in kitabın sonunda Allah’a ‘teşekkür etmesi’ gibi anlatımdaki bazı sürçmeler de bunları perçinliyor.

Elbette yazarın hayal gücüne herhangi bir kısıtlama getirmediği söylenebilir ama, sonuçta karşımızda fantastik bir öykü yok ve okuyucu olup bitenlerin nerede ve ne zaman, hangi koşullarda gerçekleştiğini bilmek istiyor. Öte yandan mesela Papkin’e büyükbabasından bahseden Melodi Hanım’ın kötü bir tip olarak çizilmesinin gerekçesini de olay örgüsünde bulamıyoruz.

Buna benzer pek çok sorun olduğunu belirtmek gerek. Ayrıca Papkin’in birdenbire sarfettiği, “Benim en büyük dostum Allah’tır ve Allah en güçlüdür,” gibi ifadelerin de, daha bir ustalıkla öyküye yedirilmesi beklenirdi. Son olarak şunu da belirtmekte fayda var; kitabın ismi Korsanlardan Kaçış olmakla birlikte, korsan gemisi macerası, ana öykünün çerçevesi içinde geçen bir yan öykü.

Son sayfalarda korsanların yakalandığından bir iki satırla bahsedilmesi de, sadece bu yan öykünün bir sonuca bağlanması amacını güdüyor. Korsanlardan Kaçış, ilginç bir başlık ancak kitabın asıl konusunu yansıtamıyor.

Papkin-Korsanlardan Kaçış
İdil Ünlü
Resimleyen: Uğur Köse
Timaş Yayınları / 158 sayfa
Show More