İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Buffy, çizgi roman meraklılarının karşısında

Buffy, çizgi roman meraklılarının karşısında

Ceren AKARDAŞ

Vampir ve iblislerin korkulu rüyası, üstün yetenekli avcı, güzeller güzeli Buffy Anne Summers, dizi dünyasından çizgi roman dünyasına transfer oldu. NTV Yayınları’nca yayımlanan Buffy Vampir Avcısı serisinden iki cilt, korku dosyamızın konuğu…

Buffy’cilere müjdeler olsun! Buffy Vampir Avcısı (Buffy The Vampire Slayer), sekizinci sezonuyla karşımızda ama ufak bir değişiklikle… “Buffy hiç bitmesin” diyenler kazandı. Macera devam ediyor! Vampir, iblis ve pek çok kötü yaratığın korkulu rüyası; kimine göre güzeller güzeli, kimine göre de şirinler şirini, üstün yetenekli avcımız Buffy Anne Summers, dizi dünyasından çizgi roman dünyasına transfer oldu.

Belki de böylesi daha şahane oldu, Buffy fanları artık her istediklerinde çantalarından sevdikleri kahramanı çıkarabilecek. Yani, Buffy yanıbaşımızda… Tüm dünyada fenomen olan dizi kahramanımızı tanıtmaya ya da anlatmaya gerek olmadığı, dizi bittiğinde çıkan ayaklanmadan aşikâr, ama onu yeni tanıyacaklara ya da “dizi izlemem fakat çizgi roman tam benim kalemim” diyenlere bir şans daha vererek başlayalım.

Amerika Kaliforniyalı avcımız, lise yıllarında, yani 16 yaşında keşfettiği kötülerle savaşma yeteneğiyle 1997 yılından bu yana (tabii Türkiye’de biraz daha geç başladı) iblis, cadı, vampir demeden dünyayı kötülükten temizlemeye çalışıyor ve hayatımızdaki varlığını, şimdilerde şiddeti azalsa da sürdürmeye devam ediyor. Sarah Michelle Gellar tarafından canlandırılmış olan ve yedi sezonda 19 yönetmen değiştirmesine karşın tadından bir şey eksilmeyen dizinin çizgi roman olarak devam etmesi fikri tabii ki dizinin de yaratıcı Joss Whedon’a ait.

YOK, SENSİZ OLMAZ!
Tam yedi sezon boyunca kötülerle savaşan, aşklarıyla kafamızı karıştıran, kendi yetmiyormuş gibi bir de başımıza Angel’ı musallat edip bizleri tekrar tekrar ekrana bağlayan Buffy, diziden tamamen bağımsız ama hikâyenin devamlılığını sağlayan çizgi bölümleriyle dizi takipçisi olmayanların da kalbini çalacak gibi. NTV Yayınları’nın birbiri ardına piyasaya sürdüğü çizgi roman klasiklerinin ilk TV serisi olan Buffy, şimdilik beşer bölümlük iki ciltten oluşuyor.

İlk cilt; ‘Evden Uzakta’ ve ‘Zincir’, ikinci ciltse ‘Gelecek Yok’ ve ‘Dünyalar Arasında’ olmak üzere içerisinde ikişer de ayrı başlık barındırıyor. Takipçilerinin hatırlayacağı gibi Buffy the Vampire Slayer’ın son sezonundan sonra, Angel’ın bölümlerinde Buffy bir tercih yapmak zorunda kalır ve Dawn, Giles, Xander ve Willow’la birlikte İskoçya’ya taşınırlar. Daha sonra bir grup avcının liderliğini yapan Andrew’un yanına, İtalya’ya giderler.

İşte çizgi romanımız da biraz başkalaşarak buradan yola koyulur. Bir kere başladıktan sonra Buffy, Xander, cadıların cadısı Faith ve diğerlerinin tehlike dolu maceraları her sayfayı daha hızlı çevirmemize sebep olurken, üçüncü cildi nasıl bekleyeceğiz dememek macera sevmemek olur… Renkleri ve çizim kalitesiyle dikkat çeken bu iki, sekizinci sezon müjdecisinin elbette ki dört dörtlük olduğunu söylemiyoruz.

Zira az da olsa hayal kırıklılığına uğrama durumu mevcut. Kafalarda soru işaretleri kalıyor, durumdan duruma geçişler yer yer çok keskinleşiyor. Tıpkı dizide olduğu gibi, Buffy olmasa dünya tamamen yok olur hissiyatının abartısı da cabası, ama hak yemeden hemen söyleyelim konuşma balonlarının okunabilirliğine 10 üzerinden 10… 144 bölüm boyunca TV kanallarında arz-ı endam eden Buffy’nin planlanan çizgi hayatıysa 40 bölüm.

Gelelim merak edilenlere… Evet, telaşa düşmeye gerek yok. Şimdilik, Spike ve Angel dışında tüm karakterler çizgilerde de varlığını gösterdi. Hatta çok daha fazlası var; devler, periler… Çizgilerin planlanan sonuna 30 bölüm kaldığını düşünürsek, ileride Angel’ı da görürüz Spike’ı da. Hatta Angel’dan ayrıca bir çizgi roman isteriz… Ne dersiniz?

Buffy Vampir Avcısı: Evden Uzakta
Joss Whedon
Resimleyen: Georges Jeantly
Çeviren: Çetin Soy
NTV Yayınları / 128 sayfa
Show More