İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Olimpos’un amansız laneti Manhattan’a indi!

Olimpos’un amansız laneti Manhattan’a indi!

Şebnem AKALIN

Rick Riordan’ın, Percy Jackson ve Olimposlular -Titan’ın Laneti adlı kitabı, Olimpos’u New York’a taşıyan Yunan tanrılarının maceralarıyla sürüyor. Dünyadaki yarı ölümlü çocukları aracılığıyla dünyanın sonunu getirmeye çalışan tanrıları bakalım faniler durdurabilecek mi?

Çocukken hepimiz okuduğumuz kitaplardaki, seyrettiğimiz filmlerdeki süper kahramanlar gibi üstün yetenekli, yenilmez savaşçılar olmak istemişizdir. Işın kılıçları ile dövüşebilmek, görünmezlik pelerinine bürünüp her istediğini yapabilmek, göklerde uçabilmek ve daha neler neler… Titan’ın Laneti’ni okurken, bunların her çocuğun büyüleyici hayal âlemini süslediğini ve yıllar sonra yazar olduğunda onları kâğıda döktüğünü düşündüm.

TANRILAR NEW YORK’TA
Çünkü kahramanımız Percy Jackson’ın dolmakalemi “dalgakıran” adlı bronz bir kılıca, kol saati kalkana dönüşebiliyor. Arkadaşı Annabeth’e ait görünmezlik kepi  ve onu istediği yere uçurabilen kanatlı siyah bir atı var. Son dönem fantastik kahramanların olmazsa olmazlarından biri de, zorlu bir maç ya da bu romandaki gibi bir ‘bayrak yakalamaca oyunu’. Percy ile henüz tanışmadıysaniz, öncelikle size ondan ve arkadaşlarından söz etmeliyim.

Rick Riordan’ın yarattığı Percy ve diğer Olimposlular, Yunan mitolojisinin günümüze uyarlanmış şekli. Manhattan’ın tam ortasında, Empire State Binası’nın üstünde bulunan Olimpos’ta yaşayan tanrı ve tanrıçaların yeryüzündeki sıradan insanlardan olan çocukları, yarı tanrı olduklarını öğrendiklerinde tehlikelerle dolu yaşamları başlıyor. Beş kitaplık serinin ilk bölümünde 12 yaşındaki Percy, ilk canavarı ile karşılaştıktan sonra babasının deniz tanrısı Poseidon olduğunu ve kendisinin de bazı üstün özellikler taşıdığını öğreniyor.

Örneğin suyun altında nefes alamamak gibi bir problemi yok ve akıntıları kullanarak istediği yere gidebilmekte, derinlere dalabilmekte. En yakın arkadaşları Athena’nın kızı Annabeth, yarı keçi Satir Kıvırcık ve Zeus’un kızı Thalia. Sizlere tanıtmak istediğim roman Titan’ın Laneti serisinin üçüncü kitabı. Yunan mitolojisine göre Titanlar’ın efendisi Kronos aslında Zeus, Poseidon ve Hades’in babasıdır. Ama kendi yerine geçmesinler diye çocuklarını yuttuğu için, son çocuğu Zeus tarafından parçalanıp yeraltının derinliklerindeki Tartarus’a atılmıştır.

2000’li yıllarda Kronos parçalarını birleştirip eski gücüne kavuşmak ve Olimpos tanrılarını yok edebilmek için Titanlar ve canavarlarla harekete geçer. Bu sırada, Amerika’da yaşayan ölümlüler ise tepelerinde vızır vızır uçan kanatlı atlardan, canlanıp saldıran dev metal heykellerden, birbirleri ile savaşan tanrılardan bir haberdir. Apollo, şafak vakti üstü açık kırmızı Maserati Spyder ile çıkageldiğinde kot pantolon ve tişört giymiş 17-18 yaşlarında bir delikanlı görünümündedir.

KEHANET ZAMANI
Otomobilinin anahtarını çıkarıp alarmına bastığında araç bir minibüse dönüşür. Olmadık anlarda ortaya çıkıp akıl veren, ama olaylara doğrudan müdahale etmeyen Apollon, Afrodit ve Athena Troia Savaşı’nda gibidirler. Percy ve arkadaşları, yarı tanrı Di Angelo kardeşleri, aslında bir canavar olan Dr. Diken’den kurtarmak isterken Annabeth uçurumdan düşerek kaybolur. Aslında tüm olaylar Kronos’un hazırladığı bir tuzaktır.

Dr. Diken binlerce yıldır görülmeyen canavarların ‘Büyük Uyanış’la geri döneceğini söylediğinde, Artemis onları avlamaya gider. Gecegölgesi Zoe, rüyasında Artemis’i esir görünce, onu ve Annabeth’i kurtarmak için beş kişilik bir ekip yola koyulur. Canavarlarla dövüşe dövüşe, Apollon’un ve Delfi kâhininin mumyasının kehanetleri ile rüyaların yol göstermesiyle San Francisco’ya kadar gelirler.

Burada Atlas, Annabeth’i yem yaparak dünyanın çatısını Artemis’e taşıtmakta ve Titanlar’ın generali olarak tanrılara dehşet saçmaktadır. Göğü tekrar Atlas’ın sırtına yükleyip, canavarlar ordusunu Annabeth’in tarih profesörü babasının yardımı ile yok ettiklerinde savaş bir süreliğine sona erer. Kehanete göre Percy’nin ağlardan kurtardığı inek, yılan Ophiotavrus’u öldürüp bağırsaklarını kurban niyetine ateşe atan kişi tanrıları yok edecek güce sahip olacaktır.

Bir başka kehanete göre de, ‘Üç Büyükler’in yani Zeus, Poseidon ve Hades’in 16 yaşına gelen çocuğu tanrıları sonsuza dek koruyacak veya yok edecek bir karar alacaktır. Bu nedenle Üç Büyükler, II. Dünya Savaşı’ndan sonra bir daha çocuk yapmamaya yemin etmiştir. Ama Percy ve Thalia doğmuş ve 16 yaşına yaklaşmışlardır. Thalia, Artemis’in avcılarına katılıp ölümsüz olunca tüm sorumluluk Percy’in üzerine kalır.

Ama son anda öğrendikleri bir gerçek vardır ki, kurtardıkları küçük Nico di Angelo aslında Hades’in oğludur. İşte bu ürpertici macera sürükleyici anlatımı ile Labirent Savaşı ve Son Olimposlu kitaplarında devam ediyor. İlk kitabın filmi, Şimşek Hırsızı bu yılın başında vizyona girmişti. İkinci filmin ise, Titan’ın Laneti’ne çekildiğini belirteyim.

Percy Jackson ve Olimposlular
Titan’ın Laneti
Rick Riordan
Çeviren: Kadir Yiğit Us
Doğan Egmont Yayıncılık / 306 sayfa
Show More