İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yeni kuşak James Bond’lar itinayla yetiştirilir

Yeni kuşak James Bond’lar itinayla yetiştirilir

Cihat BAKER

Robert Muchamore’un CHERUB serisinin yeni kitabı Maksimum Risk, çocuk yaşlarda yetimhanelerden alınarak ajan olmak üzere CHERUB Kampüsü’nde yetiştirilen gençlerden James Adams ile kız kardeşi Laura’nın sürükleyici macerasını anlatıyor.

Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi ajanı kimdir, diye sorsak 7’den 70’e herkes James Bond diyecektir. Kraliçe’nin sadık ajanı, tek başına tüm suçluları bertaraf ettiği gibi, kimsenin üstesinden gelemeyeceği zorlu görevleri üstlenmekte de hiçbir çekince görmez. Bu efsanevi ajana, son yılların en beğenilen dizilerinden Prison Break’in konusunu, daha doğrusu macerasını eklediğimiz zaman, ortaya çıkacak macera nefesimizi kesecektir. Tıpkı, Maksimum Risk’te olacağı gibi.

Robert Muchamore’un kaleme aldığı CHERUB serisinin yeni kitabı Maksimum Risk, sözünü ettiğimiz James Bond ile Prison Break macerasının başarılı bir karışımı. Öncelikle birtakım bilgiler vermekte fayda var. CHERUB, İngiliz İstihbarat Servisi’nin bir koludur. Bu birliğin ajanları on ile on yedi yaş arası çocuklardan oluşmakta ve görev alacak ajanların hepsi, çocuk bakımevlerinden alınıp gizli kimliklerle çalışmak üzere eğitilmiş yetimlerden seçilmektedir.

İngiltere’nin dışındaki kırsal bir alanda saklanmış gizli bir tesis olan CHERUB Kampüsü’nde yaşamaktadırlar ve eğitimlerini de yine bu kampüste almaktadırlar. Yetişkinlerin üstesinden gelemeyeceği birçok işte hem şüphe çekmeyecekleri için, hem de birçok açıdan daha avantajlı olacakları için verilen görevleri başarıyla halledebilirler. Bu çocuklar, 100 gün süren temel eğitimin ardından uygulanan zorlu test görevlerini de başarıyla tamamladıktan sonra göreve hazır duruma gelirler. Elbette her seviyenin kendine özel tişörtü vardır.

Kırmızı, CHERUB kampında yaşayan ancak henüz görev alamayacak kadar küçük çocuklar içindir. Mavi, 100 günlük temel eğitimini almakta olan çocuklar içindir. Gri tişört temel eğitimi başarıyla bitiren ve göreve hazır çocuklar içindir. Lacivert tişörtü, verilen görevleri başarıyla yerine getiren çocuklar giyer. Çok sayıda görevin başarıyla üstesinden gelen çocuklarsa siyah tişört giymeye hak kazanır.

Bu teknik bilgilerden sonra kitaba geri dönebiliriz. Kahramanımız James Adams on üç yaşında ve iki görevin başarıyla üstesinden gelmiştir. Yani lacivert tişörtü hakkıyla giymektedir. Kız kardeşi Lauren ise temel eğitimden yeni çıkmak üzeredir ve bir an evvel gri tişörtü giymeyi istemektedir. James’a verilen yeni görev şimdiye kadar aldıklarından çok daha zordur ve bir suçluyu içeri tıkmayı değil, içeriden birini kaçırmayı içermektedir. James bir suçlu gibi içeri girecektir ve görevi, kardeşi Lauren ile birlikte içeriden birini kaçırmaktır.

GİZLİ GÖREV
Kaçıracakları kişi ise son zamanlarda başta Amerika olmak üzere birçok ülke tarafından aranan bir silah kaçakçısının oğludur. Jane Oxford’un (eski adıyla Jane Hammond) oğlu olduğundan şüphelenilen Curtis Key. Jane Oxford, ABD ordusunun lojistik uzmanı Marcus Hammond’un kızıdır. Ancak babası gibi ordu için çalışmayı tercih etmemiştir.

Aksine lojistik biriminde, üst rütbede görevli babasının elindeki gizli bilgileri alarak daha on sekiz yaşından itibaren ordunun elindeki silahları kaçırarak uyuşturucu kaçaklarına, teröristlere veya mafya babalarına satmaktadır. Yaklaşık yirmi yıldır aranan Jane Oxford hem ucuz hem de oldukça etkili yeni bir silahı ABD ordusunun elinden çalmıştır ve bu prototipleri birilerine satacağı yönünde şüphe bulunmaktadır.

ABD’nin Arizona eyaletinde henüz on dört yaşında bir çocuk olan Curtis Key’in hakkında toplanan sınırlı delilere rağmen Jane Oxford’un oğlu olması ihtimali vardı. Bunun ortaya çıkmasını ve Curtis Key’in annesiyle bağlantıya geçmesini sağlamak (elbette bu sayede Jane Oxford’u yakalayabilmek) için kahramanlarımız onu cezaevinden kaçırmak ve annesi için yem olarak kullanmak zorundadırlar. Yeni ve tehlikeli bu görevinde James, sahte bir kimlikle suçlu gibi gösterilerek Curtis’le aynı hapishaneye gönderilecektir.

Önce Curtis’in güvenini kazanmak zorunda olan James, daha sonra onu hapishaneden kaçmaya ikna edecek ve bunu başarmanın sayesinde Jane Oxford’a giden yolu açacaktır. Hikâyemiz de zaten bu görev sayesinde Prison Break’le benzeşiyor. Kahramanımız James, Curtis’i “sözde” kurtararak ona ve annesine cezaevi kapısını açacaktır. James’a bu zorlu görevde sadece kardeşi Lauren yardım etmeyecektir, okulun efsane öğrencisi Dave, sevgilisi ve diğer CHERUB üyeleri de onlara yardım edeceklerdir.

Robert Muchamore’un nefes kesen CHERUB macerası Maksimum Risk hem kahramanlarının yetenekleri, hem de görevin zorluk derecesi sayesinde daha ilk sayfasından itibaren bizi kusursuz bir serüvenin içine sokuyor. Bir nevi, yeni nesil genç James Bond’larımız bize yeni ve etkileyici bir macera garantilerken, aynı
zamanda “görev” bilincini aşılıyorlar. Muchamore’un romanı, genç okurların son zamanda okuyacağı en sürükleyici maceraya çağırıyor herkesi.

Maksimum Güvenlik
Robert Muchamore
Çeviren: Ayşe Başçı
Kelime Yayınları / 264 sayfa
Show More