İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zincirleri kır, kötü alışkanlıklarından kurtul!

Zincirleri kır, kötü alışkanlıklarından kurtul!

Özlem KONUR USTA

Dawn Huebner’ın Kötü Alışkanlıklardan Kurtulamayınca Ne Yapmalı adlı kitabı, büyüme çağındaki çocuklara toplumsal davranış kurallarının temel şartlarını anlatıyor. Ebeveyn olarak bu zorlu sürecin sonunda başarıya ulaşmanın sırrı çocukla doğru iletişim kurmaktan geçiyor.

Tırnaklarını yeme!
Kirpiklerini yolma!
Burnunu karıştırma!
Parmağını emme!
Tişörtünü çiğneme!
Bir yerden tanıdık mı geldi? Yoksa sen de küçükken tırnaklarını kemiriyor muydun? Annenin “tırnaklarını yeme!” diyerek yaptığı sert uyarılar hâlâ kulaklarında… Pek çoğumuzun küçükken tırnak kemirmek, parmak emmek gibi kötü alışkanlıkları olmuştur. İşte, Kötü Alışkanlıklardan Kurtulamayınca Ne Yapmalı adlı kitap, çocuklara bu zor yolda kapıları açacak beş anahtar sunuyor.

Kitabın odak noktası, bu alışkanlıkları sürdürmeye iten zincirleri kırarak alışkanlıklardan kurtulmak. Öncelikle belirtmek gerekir ki kitap çocuklara sesleniyor olsa da, anne babaların da, bizzat bu işin içinde olması gerektiğini söylüyor. Kitabın yazarı Dawn Huebner, kitabın çocuklar tarafından anne ya da babalarıyla birlikte okunmasını öneriyor.

Kitap, kötü alışkanlığı olan ve bu alışkanlığı yüzünden anne babası ya da çevresi tarafından yadırganan çocukla dost oluyor. İletişimin en temel kuralını uyguluyor: Çocuğu anlamaya çalışıyor. Nasıl mı? İşte size kitaptan bir örnek: “…kötü alışkanlıkların bile sana birçok fayda sağlayabilir. Burun karıştırmayı ele alalım. Burun karıştırmak, sadece burnu temizlemek anlamına gelmez. Ellerini de meşgul eder. Bedeninin acıyan yerlerini kısa bir süreliğine yatıştırır. Hatta dikkatini bir noktada toplamanı bile sağlar.”

İşte artık kötü alışkanlığı olan miniğimiz bu kitapla dost. Bundan sonrası kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir araya getirilen beş anahtarın işi. Kitabımız; kötü alışkanlığı olan çocuklara adları engel, oyalanma, hareket, uyanma ve duygular olan beş anahtar sunuyor. Peş peşe sıralandıklarında pek de bir anlam ifade etmeyen bu beş sözcük atılması gereken beş adımı temsil ediyor.

Kitap, özetle kötü alışkanlıkların yerine yeni ama faydalı ya da en azından zararsız alışkanlıklar edindirmeyi amaçlıyor. Ve her adımda çocukla olan dostluğunu koruyor: “Başkaları bunu anlamayabilir ama o hareket (kötü bir alışkanlıktan söz ediyor) sende iyi duygular uyandırıyor. Seni bir şekilde sakinleştiriyor veya rahatlatıyor. Ancak şu da var ki bu canını acıtıyor, bedeninde hiçbir zaman tamamen iyileşmeyen yaraların oluşmasına sebep oluyor. Burada işin sırrı, kendine zarar vermeden aynı hareketi yapmanın bir yolunu keşfetmek: Isıracak, çekecek, kaşıyacak ya da çiğneyecek başka bir şey bulmak.”

VEDA ETMEK ZOR MU?
“Saçla oynamak ve kocaman bir düğüm yapmak yerine iple oynamak ve onu neşeyle sallandırmak; tırnaklarını dibine kadar yemek yerine makarna ve çekirdek yemek; parmaklarını, giysi yakalarını ve kollarını emmek yerine puding emmek…” gibi çocukların hoşuna gidebilecek öneriler sıralanıyor.

Tüm bu anahtarları kullanmak ve kötü alışkanlıklarına “güle güle” demek, belki çocuğunuza çekici gelmedi. Bugüne kadar verdiğiniz ödüller de işe yaramadı. Peki, ona tercih hakkı verdiniz mi? Evet evet. Kitap çocuklardan kendi ödülünü kendilerinin seçmesini istiyor. Ve bunu yaparken çocuğun önünde bir maraton koşusu yok.

Küçük hedefler var. Her bir anahtarın kullanımından sonra alınacak puanlar ve bu puanların toplamında ulaşılacak bir ödül. Kitabın, tıpkı yazım dili gibi çizimleri de kendine çekiyor ve eğlendiriyor. Dev bir anahtarı, kılıcını havada savurur gibi havaya kaldıran küçük çocuk He Man’i andırıyor. Bunun gibi çizimler, sayfalar boyunca okuyucu eğlendiriyor. Her bölümün başında ve sonunda yer alan bulmacalar, çocuğun öğrenme sürecinde daha etkin olmasını sağlıyor.

Bölüm başlarında yer alan bulmacalar çocuğun kitaba odaklanmasını kolaylaştırırken, bölüm sonunda yer alan bulmacalar ise çocuğun öğrendiklerini pekiştirmesini sağlıyor. Kötü Alışkanlıklardan Kurtulamayınca Ne Yapmalı, tıpkı Ne Yapmalı serisinin diğer kitapları Çok Mızmızlanınca Ne Yapmalı? ve Çok Kaygılanınca Ne Yapmalı? gibi hem çocukların, hem de anne ve babaların çok sevecekleri ve faydalanacakları bir kitap.

Kötü Alışkanlıklardan Kurtulamayınca
Ne Yapmalı
Dawn Huebner
Resimleyen: Bonnie Matthews
Çeviren: Hülya Balcı
Turkuvaz Yayınları / 72 sayfa
Show More

1 Comment

  • Gul bas
    Gul bas

    Bu kitabı psikiyatr 10 yasındaki yeğenime tavsiye etti ama hiçbir yerde bulamadık

Comments are closed