İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ah, şu merak dedikleri yok mu!

Ah, şu merak dedikleri yok mu!

Özlem KONUR USTA

Anlama ve öğrenme isteği, kısacası merak değil midir bizi geliştiren? Bilim de aynı çıkış noktasıyla ve sorduğu sorularla aşama kaydetmemiş midir? İşte Jo Connor’ın Kolay Bilim serisi de, çocukları meraka teşvik etme amacıyla bilgiyi eğlenceli bir biçemde sunuyor.

Asla geri çeviremeyeceğimiz bir yüz ifadesiyle karşımıza geçip, en tatlı ses tonlarıyla sorularını peş peşe sıralarlar. Her defasında bir sorunun yanıtı yeni bir soruya kapı açar. Çocuklar sorularla keşfediyor. Sordukça büyüyorlar. Çocuklar için de bilim için de soru sorma, gelişimin en temel basamaklarından biri.

İlk insanların hayatı olduğu gibi kabullendiklerini bir düşünsenize. Onlar avladıkları hayvanları taşımak için tekerleği bulmasalardı, mekanik saat de icat edilemezdi. Ateşi kontrol etmeyi akıl etmeselerdi, günümüzde yemek pişirmek için yıldırım düşmesini bekliyor olurduk. İnsanlık sorguladıkça, hayatın olağan akışındaki engelleri aşa aşa ilerlemiş. İlerlemeye devam da edecek. İşte çocuklar da tıpkı insanlık gibi sorguladıkça gelişiyorlar.

İş Kültür Yayınları’nın Kolay Bilim başlıklı dizisi, çocukları hayatı olduğu gibi kabullenmek yerine merak etmeye teşvik ediyor. Dizinin ilk iki kitabı “Neden” ile “Nasıl, Ne Kadar” yayımlandı. Kolay Bilim serisi minik okurları soru sormaya şöyle ikna ediyor: “Dünya zaman zaman çok şaşırtıcı ve karmaşık olabiliyor. Kendinize ‘Neden’ diye sormazsanız, asla neler olduğunu öğrenemezsiniz.”

NEŞELİ SORULAR
Kitaplar, “Neden üşüdüğümde dişlerim takırdıyor? Hava baloncukları gazozumun içine nasıl giriyor? Yanardağlar neden patlar? Ahtapotlar neden jetlere benzer? Dalgıçlar nasıl sıcak kalabiliyor? En büyük yavrunun ağırlığı ne kadardır? Kuşlar nasıl uçar?” gibi 100 neşeli soruya yanıt veriyor. Neşeli diyoruz çünkü kitap bu sıfatı fazlasıyla hak ediyor. Kitabın tasarımı cıvıl cıvıl. Sayfalar eğlenceli çizimlerle daha da renklenmiş. “Biliyor muydunuz?” başlıklı kutucuklar da konuya dair ilgi çekici bilgiler veriyor. Hadi biraz kitabı karıştıralım…
“Gökyüzü ne kadar yüksek?”
“Gökyüzü Dünya’nın çevresindeki görünmeyen havanın oluşturduğu katmandır. Bu katmana atmosfer denir ve atmosferin kalınlığı yaklaşık 500 kilometredir.”
“Kaç tane kemiğim var?”
“Bebeklerde yaklaşık 350 kemik vardır ama yetişkinlerde 200’den biraz fazla kemik bulunur. Bunun nedeni büyüdükçe bazı kemiklerin birbiriyle kaynaşmasıdır.”
“Astronotlar nasıl serin kalabiliyor?”
“Astronotlar serin kalabilmek için astronot kıyafetlerinin içine elastik iç çamaşırları giyerler. Bu çamaşırların içinden geçen çok ince plastik borular soğuk su taşır. Soğuk su vücudun serin kalmasını sağlar.”
“Sabun neden köpürür?”
“Suya sabun eklemek, suyun yüzeyini esnekleştirir. Böylece içine hava üflediğinizde yayılabilir. Bu çok hassas bir balonu şişirmeye benzer.” Bunlar da “Biliyor muydunuz?” başlıklı kutucuklardan:
“Bazı köpekbalığı türlerinin fazladan dişleri vardır. Kullandıkları dişleri aşındığında ya da kırıldığında, arkadaki diş eskiyenin yerine geçer.”
“Sivrisinekler insanların kokularına gelirler. Özellikle terli ayak kokusunu severler.”
“Her kuşun kendi şarkısı vardır. Kuşlar diğerlerini -aynı insanların arkadaşlarını seslerinden tanıdıkları gibişarkılarından tanır.”

Kolay Bilim serisi çocukları Dünya’nın çevresinde uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Çocuklar bu yolculukta karaları, denizleri, dağların zirvesini, çölleri, hatta uzayı gezip zor soruların yanıtlarını buluyor. Her soru yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Sorular bilgiye dönüşüyor. Öğrenilen her bilgi de yeni sorulara. Kitabın sonundaki mini test, çocukların bilgilerini pekiştirmesini sağlıyor.

Serinin diğer kitapları “Ne” ve “Kim”i merakla bekliyor, bu arada da çocuklara bol sorulu günler diliyoruz.

Not: İmla hataları, yayınevinin müdavimlerine keşke böyle olmasaydı dedirtiyor.

Neden?
Jo Connor
Resimleyen: Kath Grimshaw
Çeviren: Sevgi Atlıhan
İş Kültür Yayınları / 64 sayfa
Show More