İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocukların en iyi arkadaşı: Cinköpekler

Çocukların en iyi arkadaşı: Cinköpekler

Tuğba ERİŞ

Topluluk önünde konuşmayan bir çocukla, topluluk önünde havlamayan bir köpek bir araya gelirse ne olur? Belki birbirlerine yaslanarak sorunlarını aşmayı öğrenirler. Sorunlarımızla baş etme ve dostuluk üzerine güzel bir anlatı!

Topluluk içinde konuşmak zor zanaat gerçekten de. Çocukluğumdan beri bunu layıkıyla başardığım söylenemez. İlkokuldaki konu anlatımları, ortaokuldaki münazaralar ya da lisedeki dönem ödevi sunumları güdük kalan bu yönümü geliştirmek bir yana, daha da geriletti. Bu nedenle olsa gerek ki, tanımadığı bir topluluğun önünde rahat rahat konuşan, geniş geniş anlatan, dili dolanmayan insanlara gıptayla bakarım. Kimileri de hatip olarak doğuyor gerçekten, diye düşünmeden edemem.

Ama tabii Tomi’nin durumu benimkinden biraz daha vahim. Tomi, Viktoria Bosnyak’ın yazdığı Cin Köpekler serisinin ilk kitabı olan Cesur Tomi’nin Tomi’si. Durumu vahim çünkü Tomi sokakta konuşamıyor. Sokakta, asansörde, pastanede, hatta okulda bile sesini çıkarmaya korkuyor. Öğretmeni onun akıllı ve tatlı bir çocuk olduğunu düşünüyor ama arkadaşı olmadığı için de biraz endişe ediyor. Oysaki sınıfta onu gizlice gözetleyen ve yardım etmek isteyen dört cin var: Ceki, Pupu, Tini ve Zeno.

Haşhaş tohumları kadar küçük olan bu dört cinden Ceki de hiç konuşmuyor, söylemek istediği her şeyi işaretlerle anlatıyor. Tomi’nin konuşmamasına şaşırmayan Ceki ona yardım etmeye karar veriyor. Tomi’ye cin olarak görünemeyeceği için sihirli sözlerle bir köpeğe dönüşüyor ve okul kapısında Tomi’nin karşısına çıkıyor. Ceki’ye ilk görüşte ısınan Tomi onu eve götürmek istiyor, ama annesi bir köpeği gezdirmek için zaman bulamayacaklarını söylüyor. Tomi’nin “Ben gezdiririm,” teklifine de pek sıcak bakamayan annesi, köpek kaçıp birilerini ısırmaya kalkarsa Tomi’nin arkasından seslenip köpeği geri çağıramayacağını düşünüyor. Ama Tomi’nin Ceki’yi çok istediğini anlayınca, bir adı olması ve Tomi’nin onu bu adla çağırabilmesi şartıyla köpeğin onun olmasını kabul ediyorlar.

SINAV VAKTİ
Ertesi sabah büyük bir heyecanla okul kapısına giden Tomi, köpek dostu yaşlı bir teyzenin iyilik olsun diye evine götürdüğü Ceki’yi göremeyince, büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Ceki bir eve tıkıldığı ve Tomi’ye yardım edemeyeceği için büyük üzüntü duysa da, umutsuzluğa kapılmıyor ve kurnaz bir planla yaşlı teyzeden kaçmayı başarıyor.

Okul kapısında tekrar buluştukları zaman, Tomi Ceki’nin sırtındaki cin şeklindeki leke nedeniyle ona “Cinköpek” adını koyuyor. Ama asıl sınav bundan sonra başlıyor: Tomi’nin Ceki’nin adını dışarıda da söyleyebilmesi gerekiyor. Tıpkı kendisi gibi, sesini çıkarmayan, havlayamayan Cinköpek’in de dilinin çözülebilmesi
için sürekli onu cesaretlendiriyor Tomi.

Cinköpek’i gezmeye çıkardığı bir gün sokakta karşılaştıkları ve onlarla dalga geçen iki büyük çocuğa tüm gücüyle havlıyor Cinköpek. Köpeğinin havlamasından ve iki çocuğu kaçırmasından dolayı sevinçten coşan Tomi de şakıyor, konuştukça konuşuyor. Bu sırada karşılarına çıkan yaşlı teyze Ceki’nin kendi köpeği olduğunu iddia ediyor ve onu eve götürmek istiyor. Korkup kaçan Ceki ilk kez Tomi’yle konuşuyor; havlamıyor, bir insan gibi konuşuyor. Sonunda kurnaz bir planla Ceki’nin yaşlı kadına ait olmadığını ispatlıyorlar ve Cinköpek Tomi’yle birlikte kalıyor.

O günden soran Tomi’nin çenesi durmak bilmiyor. Ceki de uzun süre köpek olarak kalıyor ve ancak Tomi büyüyüp bir radyo spikeri olduğu zaman nihayet eski haline, yani bir cine dönüşüyor.

Kapağı, tasarımı, İsmail Doğan’ın özenli çevirisi, Gözde Bitir Sındırgı’nın bakmaya doyamadığım çizimleri ve Macar yazar Viktoria Bosnyak’ın su gibi akan hikâyesiyle kitap, tıpkı Tomi gibi âdeta ayaklanıp konuşuyor okurla. Köpeklerin insanların en iyi arkadaşı olduğunu hatırlatırken, çocukların en iyi arkadaşınınsa cinköpekler olduğunun altını çiziyor kitap. Ama Cesur Tomi’nin söylediği en önemli şey şu: Bir derdi ötelemek yerine, sevdiklerimizin, dostlarımız yardımıyla o sorunun üstüne gitmemiz gerek. Evet, benim konuşma tutukluğum ancak üniversitede çözüldü, ama zararın neresinden dönülse kârdır, değil mi?

Cinköpekler 1 / Cesur Tomi
Viktoria Bosnyak
Resimleyen: Gözde Bitir S.
Çeviren: İsmail Doğan
Can Çocuk Yayınları / 76 sayfa
Show More