İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tatilde sıkılanlara duyurulur!

Tatilde sıkılanlara duyurulur!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Timaş Yayınları’ndan çıkan altı kitaplık “Neşeli Etkinlikler” serisi hem el becerilerinizi geliştirecek hem eldeki kaynaklarla yeni şeyler üretmenin keyfine varmanızı sağlayacak. Üstelik hediye işini gayet ucuza çıkarmanıza hizmet edecek. Ne duruyorsunuz, yapsanıza!

Heyoooo! Tatil için yeni kitaplar buldum! Çok mutluyum, çok, çok, çok! Tamam, tamam, sakin oluyorum ve siz meraktan çatlamadan açıklıyorum. Timaş Çocuk’tan çıkan altı kitaplık bir seri bu; adı “Neşeli Etkinlikler”. İçlerinde evde yapılabilecek çok eğlenceli ve zamanın geçmesini kolaylaştıran etkinlikler var. Hadi bu altı kitabı size teker teker tanıtayım.

Serinin ilk kitabı, Çevremi Seviyorum. Acayip yararlı bir kitap. Herkesin evinde olan malzemelerden (gazete, plastik şişeler, zarflar…) yepyeni şeyler yapmayı öğretiyor çünkü. Hem de yapması çok basit. Mesela ben gazete kâğıtlarından bir kâse yaptım; çok güzel ve dayanıklı oldu. Ayrıca hiç masraf çıkarmadı. Çünkü yapıştırıcısını bile evde yaptım (tarif kitapta var). Yaptığım bir diğer etkinlik ise “Metal Karmaşası”. Bunun için de tek ihtiyacınız olan şey metal bir askı. Bu askıyı
elinizle büküp üstüne bir sürü şey asarak çok güzel bir süs haline getiriyorsunuz. Çok hoş oldu; eve gelen herkes çok beğeniyor. Eğer evde ne yapacağınızı bilemediğiniz bir sürü şey varsa bu kitabı kesin alın. Eski pantolonlarınızı bile değerlendirebilirsiniz.

Daha çok el becerisini geliştirmeye yönelik olan ikinci kitabın adı Bugün Ne Yapayım. Üç boyutlu hayvan ve kartlardan, tarla faresi kolajına ve gagalı kartlara kadar her şey var içinde. En çok hoşuma giden etkinlik, yumurta kabuklarından yapılan “Sallanan Penguenler”. Hepsi de o kadar tatlı oldu ki! Ayrıca upuzun bir maymun zinciri (kollarını birbirine dolamış maymunlar) de yaptım; çok güzel oldu, çooook! Ama Bisküvi (belki hatırlamazsanız diye söylüyorum, köpeğim) onları yedi. Neyse, bu ayrı bir hikâye. Çok hoş çizim önerileri de var. Tüylü hayvancıklar ve çiçek bahçesi çizmeyi gösteriyor mesela.

Üçüncü kitap Kırt Kırt Kâğıt. Tahmin edebileceğiniz gibi kâğıtla yapılabilecek binbir türlü etkinlik. Üç boyutlu şehir manzarasından tutun da folyodan, parıldayan çok güzel ağaç dalları yapmaya kadar pek çok şeyi anlatıyor. Bundaki çok hoş etkinliklerden birisi de “Zürafa Kolajı”. Bir sürü malzeme kullanarak bir zürafa yapıyorsunuz ve ortayla çıkan şeye bakmaya doyamıyorsunuz. Ama sanmayın ki bu malzemeler çok özel. Evde bulduğunuz tüy, ip, kibrit çöpü, düğme gibi malzemeler kullanılıyor. Tabii canınızın istediği başka şeyleri de kullanabilirsiniz. Sınırlama falan yok. Bir de balık var; folyodan, o da çok güzel. Parıl parıl parlıyor.

Serinin bir sonraki kitabı, şahsen en hoşuma gideni, Benim Tatlı Tariflerim. Adından da anlayacağınız üzere bir yemek kitabı. Ama sakın gözünüzü korkutmasın; içindeki tarifler çok basit. Kimseden yardım istemenize gerek kalmayacak. Ve aşağı yukarı hiçbirinde (bazı yemek tariflerinde olduğu gibi) tonlarca yağ kullanılmıyor. Malzemelerin çoğu da kolay bulunuyor. Bir tek nane aroması beni biraz yordu, ama o olmasa da olur zaten. Hem içindeki resimler o kadar leziz görünüyor ki kitabı açtığınız anda yalanmaya başlıyorsunuz.

DİKİŞ, NAKIŞ, ÖRGÜ DE VAR
Beşinci kitap Becerikli Ellerim. Bu kitap da dikiş meraklısı arkadaşlar için. Üşenmemiş, en başından anlatmış yazar. Sırf dikiş değil, nakış ve örgü de var kitapta. Ayrıntılarıyla her şeyi anlatıyor. Kitabın bana çok faydası dokundu. Çünkü zaten çok yetenekli değilim bu konuda. Annem de pek bir şey bilmiyordu. Bu durumda
kendi başıma düğme bile dikemiyordum. Ama sevgili kitabımız sayesinde kendi bebeğimi dahi yaptım (gerçi kafası biraz yamuk oldu, ama olsun). Yani benim bile olmayan becerilerimi geliştirdiğine göre, dikiş dikmek veya dikmeyi öğrenmek isteyen herkese tavsiye ederim bu kitabı.

Son kitap olan Hızlı Taraftara Futbol ise erkeklerin ilgisini çeksin diye hazırlanmış galiba. Ama ben de çok beğendim, sonuçta kim karar verebilir ki buna (örneğin ben bir kız olarak boks öğrenmek istiyorum). Bunda da ilginç aktiviteler var. “Futbolcunun Kapı Askısı” hem eğlenceli hem de işe yarar (gerçi resimlerin üstünde hep futbolcu erkekler var, ama neyse). Ya da top sektiren bir futbolcuyu canlandırabileceğiniz bir etkinlik var (ve işte, nihayet resimde bir kız!). Ayrıca kendi şampiyonluk kupanızı bile yapabilirsiniz. Özellikle benim gibi “gerçek” bir şampiyonluk kupası alamayacak düzeydeki oyuncuları sevindirecek bir aktivite bu.

Ben seriyi baştan sona çok beğendim. Birincisi, resimleri çok hoş. Üstelik resimler sadece güzel olmakla kalmıyor, etkinliklerin açıklamasını yapıyor. Bu çok önemli, çünkü bazen görerek daha iyi anlıyor insan. Ayrıca malzemeleri bulması çok kolay. Çoğunu dışarıdan almanıza gerek yok. Evde bulunabilecek şeyler. (Bu arada size bir tüyo vereyim: Kâğıtla yapılan etkinliklerin çoğunda renkli kâğıt kullanıldığını görüyoruz, ama siz gerekli miktarda kâğıdı istediğiniz renge boyasanız da hiç fark olmuyor).

Bizim gibi parasız pulsuz çocuklar için müthiş bir özelliği daha var serinin. Kitapların içerdikleri etkinliklerden çoğu, hediye olarak yakınlarınıza verebileceğiniz şeyler. Böylece hem para harcamanıza gerek kalmaz, hem de paranın alamayacağı, tamamen kendi tasarımınız olan bir hediye vermiş olursunuz. Kitaplardaki hoş bir de detayı da söyleyeyim; her birinin içinden konusuyla ilgili bir sürü çıkartma çıkıyor. Bunları da tasarımlarınızın üzerine veya istediğiniz herhangi bir
yere yapıştırabilirsiniz.

Ama küçük bir sorunu da belirtmeden geçmeyelim: Bazı kitapların dizinindeki etkinliklerin sayfası yanlış verilmiş. Yani dizinde söylenen sayfayı açtığınızda, başka bir etkinlik çıkabiliyor karşınıza. Kitapların içinde çok fazla etkinlik olduğundan bu durum karışıklığa yol açabiliyor. Belki ikinci baskıda yayınevi görevlileri dizinleri kontrol ederler diye söylüyorum bunu.

Kıssadan hisse: Serinin altı kitabı da çok yararlı ve eğlenceli. Üstelik tatil için ideal (özellikle tatilde sıkılan çocuklar için). Sonuçta herkes mutlu oluyor: Bizler de anne babalar da. Gerçi her tarafa kâğıt parçaları dağıttığım için ben biraz laf işittim, ama yaptığım zürafayı anneme hediye edince hepsini unutuverdi. Eh, olacak o kadar, tatildeyiz, değil mi ama?!..

Neşeli Etkinlikler – Benim Tatlı Tariflerim
Rebecca Gilpin – Catherine Atkinson
Çeviren: Elif Kıral
Timaş Yayınları / 32 sayfa
Show More