İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Küçük Avukat’ın memnun müvekkilleri

Küçük Avukat’ın memnun müvekkilleri

Ceyhan USANMAZ

John Grisham, Küçük Avukat adlı romanında annesi de babası da avukat olan bir çocuğın bu mesleğe duyduğu ilgiyi ve alaylı olarak mesleğe başlama çabalarını anlatıyor. Olaya cinayet soslu bir macera tadı da katmayı ihmal etmiyor.

Anne ve babamızın yapıp ettikleri her zaman ilgi odağımız olmuştur. Bir başka deyişle, meslekleriyle yakından ilgilenmişizdir. Bir zaman sonra onlar gibi giyinip hareket ederek, onların yaptıkları işleri yapmaya özeniriz.

Theodore Boone’un da hayallerini, hem annesinin hem de babasının avukat olmasının etkisiyle, avukatlık mesleği süslemektedir. Sınıf arkadaşlarının çoğunun hayalinde önemli maçlara, konserlere bilet bulmak ya da itfaiyeci, pilot olmak varken, Theodore Boone (kısaca Theo) büyük davalara girme peşindedir. Aslında henüz karar verememiştir: Duruşma avukatı olup jüri karşısında etkili konuşmalar yapmayı mı seçsin, yoksa zor kararları verebilen tarafsız bir yargıç mı olsun?

THEO KATİLİ BULUYOR
Theo’nun on üç yaşında olması resmi olarak avukatlık yapmasını imkânsız kılsa da daha şimdiden birçok müvekkile sahiptir. Okul arkadaşlarının karşılaştığı problemleri nasıl aşacaklarına dair onlara danışmanlık yapmaktadır; elbette herhangi bir ücret talep etmeden. Üstelik bir bürosu bile vardır. Anne ve babasının ortak olarak çalıştıkları büronun önceden depo olarak kullanılan bir odasını Theo kendisine göre düzenlemiştir ve orada Yargıç isimli köpeğiyle birlikte hem ödevlerini yapmakta hem de müvekkillerini kabul etmektedir. Örneğin okul arkadaşlarından biri olan April’in annesiyle babası boşanmak üzeredir. Her ikisiyle de iyi anlaşamayan April, boşanma sonrasında annesiyle mi, yoksa babasıyla mı yaşamak istediği konusunda kararsızdır. Theo dava sürecinin nasıl işleyeceği konusunda April’i bilgilendirerek ona yardımcı olur. Bir başka okul arkadaşının da evlerine haciz gelmek üzeredir.

Bankadan aldıkları kredi taksitlerini ödeyemedikleri için evlerinin ellerinden alınması söz konusudur. Theo, bu davalarda uzmanlaşmış bir avukatın ismini vererek ona başvurmalarını önerir arkadaşına. Her biri mutlu, rahatlamış müvekkiller olarak ayrılırlar Theo’nun yanından.

Annesinin baktığı boşanma davalarıyla ilgili kimi belgeleri kaydettirmek gibi işlere de koşan Theo, adliyede çoğu avukattan daha fazla zaman geçirdiği için birçok kişiyi de tanımaktadır. Görülen davalarla ilgili herkesten çok daha ayrıntılı bilgiye sahiptir. O sıralarda yaşadıkları yer, bir cinayet davasıyla çalkalanmaktadır. Aslında oldukça sakin bir bölgede yaşamaktadırlar; örneğin son altı yıldır yalnızca iki hırsızlık olayı yaşanmıştır. Ancak o günlerde Bay Duffy, karısını öldürmekle
suçlanmaktadır ve dava başlamak üzeredir. Bayan Duffy evinde ölü bulunmuştur. Yapılan incelemeler sonucu ölüm nedeni havasızlıktan boğulma olarak açıklanmıştır. Savcıya göre tek şüpheli Bayan Duffy’nin kocası Bay Duffy’dir; çünkü Bay Duffy’nin işlerinde önemli problemleri vardır ve borçlarını ödeyememektedir. Karısının hayatını kaybetmesiyle birlikte, yaptırdıkları hayat sigortasından yüklü bir para alabilecektir, işte bu para yüzünden savcı Bay Duffy’nin karısını öldürdüğünü düşünmektedir. Diğer taraftan, Bay Duffy’nin karısını öldürdüğüne dair somut bir kanıt yoktur, savcı sadece varsayımlarda bulunarak suçlamaktadır onu.

Yaşadıkları yerdeki birçok kişi gibi Theo’nun da oldukça ilgisini çekmektedir bu dava ve davayı izleyebilmek için okuldan kaçma planları bile yapmaya başlamıştır. Dava sürecinde ilerleme kaydedildikçe, Bay Duffy’nin suçsuz olduğu yönündeki düşünceler kuvvetlenir; ancak tam da o sırada, Theo davanın seyrini değiştirecek bir bilgi edinir ve bir anda kendisini bu cinayet davasının ortasında bulur. Ya katil kusursuz bir cinayetten paçayı sıyıracak ya da Theo araya girerek davayı tam ters yönde etkileyecektir.

MACERA DEVAM EDİYOR…
Türkçe baskının herhangi bir yerinde böyle bir ifade yer almıyor ama şimdiye kadar hep yetişkinlere yönelik −avukatların, hâkimlerin başrolde olduğu, çeşitli çetrefilli davaların konu edildiği− romanlar yazan John Grisham, Küçük Avukat isimli bu romanıyla 9-12 yaş grubuna hitap ediyor. Theodore Boone karakterinin
maceralarının bu romanda bitmediğini, devam edeceğini de şimdiden söyleyebiliriz. John Grisham’ın resmi internet sitesinde bu romandan bahsedilmemiş, ama bunun sebebi Theo için ayrı bir sitenin açılmış olması. Biraz İngilizceniz varsa interaktif özelliklere sahip bu siteden kahramanımız ve maceralarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmeniz mümkün (www.theodoreboone.com).

Küçük Avukat
John Grisham
Çeviren: Şefika Kamcez
Remzi Kitabevi
208 sayfa
Show More