İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Güm! Pat! Çtonk!

Güm! Pat! Çtonk!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Çocukların vazgeçemediği felaket mi “Felaket Henry” serisine son bir kitap daha eklendi: Felaket Henry Kalplerin Efendisi. Geçmiş kitaplardan bazı öykülerin yanı sıra Felaket’in müthiş sırlarına da vakıf olacağınız kitap, bu muhteşem karakterle henüz tanışmamış çocuklar için iyi bir fırsat.

GÜM! PAT! ÇTONK! Ve işte karşınızda
Felaket Henry! Maggie İle Görgü Kuralları adlı programı yayından kaldırtan, Noel Baba’yı oyuna getiren ve yatıya gittiği evdeki bütün yatakları kıran çocuk. Ve benim şu ana kadar tanıştığım en komik insan. İşte, bu ayki kitabımızın kahramanı da Felaket Henry adında, beter mi beter, fakat bir o kadar da komik bir çocuk. Kitabın adı Felaket Henry Kalplerin Efendisi. İçinde tamı tamına 10 tane öykü var. Aynı zamanda kitabın en arkasındaki bölüm sayesinde, Felaket Henry’nin (en sevdiği intikamlar, en sevmediği misafirler gibi) gizli sırlarını da öğreniyoruz.

Kitaptaki öykülerin hepsi Felaket Henry’nin hayatından kesitler veriyor. Ve doğal olarak da hepsi Felaketciğimin hinlikleriyle dolu. Aslında hiçbiri kötülük olsun diye yapılmıyor, sadece Henry isteklerini gerçekleştirmeye çalışıyor, ama anne babası izin vermeyince tantana kopuyor. Yalnızca ilk öykü biraz farklı. Kısaca özetlemek gerekirse, Felaket Henry bir arkadaşının evine yatıya gidiyor ve kendinden çok daha beter bir aileyle karşılaşıyor. (Evet, böyle bir şey mümkünmüş yani!) Gecenin bir yarısında evde prova yapan karaoke klübü üyeleri mi dersiniz, Henry’yi haberi öpmeye çalışan küçük kız Fıf Fıf Lily mi dersiniz…

Felaket Henry’nin bir de kardeşi var. O, anne babaların rüyasını süsleyen, Felaketcağzımın tam zıttı (doğa yürüyüşlerini ve sebzeleri seven, uyumlu) bir çocuk. Adı da Mükemmel Peter. Hikâyelerin çoğunda Mükemmel Peter de var tahmin edebileceğiniz gibi. Felaket Henry bu kadar mükemmel bir şeye katlanamadığından, ondan her daim intikam almaya çalışıyor. Baş düşmanlar yani. Gerçi Peter Henry’ye hiç kötülük yapmıyor (o mükemmel çocuk ya!), ama yine de Henry’yi gammazlamaktan geri durmuyor. Eh, bu da az bir kötülük değil aslında!

Hazır Felaket Henry ile ilgili konuşmaya başlamışken, söyleyeceğim bir şey daha var: Felaket’in başka kitapları da varmış. Yine İletişim Yayınları’ndan çıkmış, ama daha ince kitaplar. Felaket Henry’nin bir numaralı hayranı olduğum için gidip onları da aldım. Hepsi birbirinden harika, fakat beni hayal kırıklığına uğratan
bir şey oldu; içlerindeki bazı öyküler bizim Felaket Henry Kalplerin Efendisi adlı kitaptaki öykülerle aynı. Daha doğrusu, Felaket Henry Kalplerin Efendisi bir derleme. Bütün o kitapların içinden bazı öyküler alınmış ve bu kitapta bir araya getirilmiş (Felaket Henry’nin gizli sırları hariç).

FELAKET’İN VASİYETİ
Neredeyse unutuyordum; kitap ayrıca Felaket Henry’nin gizli sırlarını da içeriyor demiştim ya, bir tek o değil. Kitabın içinde Felaket ve ailesinin resim galerisini, doğa gezilerinin dehşetengiz tehlikelerini içeren bir rehberi (tahmin edebileceğiniz gibi doğa ve yürüyüşler Felaket’in baş düşmanı, hele ikisinin birleşmiş hali, hiç sormayın!), herkese eşyalarını ona bırakmalarını söylerken onlara sadece çoraplarını bırakan Felaket Henry’nin vasiyeti ni de bulabilirsiniz.

Bu arada, içinizde benim gibi Felaket Henry hayranı olanlar varsa onlara iki adet bomba gibi haberim var. Birincisi, Felaket Henry’nin müthiş bir internet sitesi var (http://www.horridhenry. co.uk). İngilizce ama çok basit. Yani biraz bilseniz bile yeterli, olmadı ana babalardan yardım istersiniz. (Onlar böyle zor günler için var, değil mi ama?) Çok eğlenceli bir site, içinde sesli kitaplar bile var, anlayana tabii. İkinci haberim ise müthiş ötesi; bunu davul zurnayla bile kutlayabiliriz. Dıtdırıdııııııııtttt (davul zurna sesini taklit edemeyeceğim için borazana kaldık): Felaket Henry’nin filmi çıkıyor. Hem de yakında Türkiye’ye gelecek. Çooooook
heyecanlıyım, anlatamam size. Bütün yazı boyunca zor tuttum çenemi, heyecanı kaçmasın diye. Fragmanını yayınlamışlar, bilginiz olsun. Ben biraz baktım, fena değil gibi. Ama Henry’yi daha uygun biri oynayabilirmiş.

Kısacası, Felaket Henry Kalplerin Efendisi çok güzel ve komik bir kitap. Serinin tamamı öyle. Hepsini alıp okuyabilirsiniz. Müthişler. Tamam, kesiyorum. Haydi, hepinize bol Henry’li tatiller (sanki daha devam ediyor da böyle diyorum, olsun)!

Felaket Henry Kalplerin Efendisi
Francesca Simon
Çeviren: Bahar Siber
İletişim Yayınevi
192 sayfa
Show More