İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sakın Açmaaaa! Dur, dur, dur, sakın yapma!

Sakın Açmaaaa! Dur, dur, dur, sakın yapma!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Kitabımızın adı Sakın Açma. NTV Yayınları’ndan çıkmış olan bu kitabın kapağında “Dünyanın En İyi Saklanan Sırları Bu Ansiklopedide” yazıyor. Yani, artık sır değiller… Tabii eğer siz bu sırların altında yatan gerçekleri okuyup öğrenir ve çevrenizde yayarsanız…

Bekleeeeeee!
Hahahaaaaaa, hepinizi kandırdım. Kitaptır bu, açılmadan bir işe yaramaz. Şaka yaptım, şaka. Sakin olun, telaşlanmayın. Eh arkadaşlar, bu ayki kitabımızın konusunu da anlamışsınızdır artık. Neyi açmayız biz? İçinde gizli nesneler olan şeyleri açmayız mesela. Ya da içinde çok gizli bilgiler olan kitapları. Uvvvvvvvvv. Çok gizemli.
Aynen öyle.

ÜRKÜTÜCÜ GERÇEKLER…
Kitabımızın adı Sakın Açma. NTV Yayınları’ndan çıkmış olan bu kitabın kapağında “Dünyanın En İyi Saklanan Sırları Bu Ansiklopedide” yazıyor. Yani, artık sır değiller tabii… Bir de bu sırlara nerden ve nasıl ulaştıkları meselesi var (şahsen ben hâlâ merak ediyorum bunu), ama iyi bir okur olarak bize önce kitabı okumak düşer. Eh, artık beyin yıkamanın sırlarını mı istersiniz, Kayıp Şehir Atlantis’in gizemini mi, yoksa halınızda yaşayan küçük canavarların özel hayatını mı, o sizin seçiminiz. Ama o kadar eğlenceli ki! Detaylı detaylı bütün bunları araştırıp anlatmış birileri. İnsanların başka işleri yok herhalde. Benim okul, mokul, ders, ev derken, valla değil dünyanın sırlarına, kendi sırlarıma bile ayıracak zamanım kalmıyor ya neyse!..

Benim en çok ilgimi çeken kısımlar, ürkütücü gerçekler ve açıklanamayan şeyler. Çünkü şöyle ki, kitabımız farklı bölümlere ayrılmış. Ürkütücü gerçekler; tıbbi ve bilimsel konuları, açıklığa kavuşturulamayan ünlü olayları falan ele alıyor. Eh, ben de en çok mistik ve gizemli bölümleri sevdiğimden dolayı, cinayetler ve kayıplar çok ilgimi çekti doğrusu. “Amaaaan, sen de abuk subuk şeylerle ilgileniyorsun!” diye düşünen arkadaşlarımız için daha bilimsel meseleler de var. Örneğin yediğin yemeklerin içinde ne olduğu ya da kısa boylu olmana neden olan genin özellikleri gibi. Doğa meraklıları da dert etmesin, soyu tükenen hayvanlar, evrimin kayıp halkaları gibi konular da ele alınmış.

Eh, şimdi gelelim en önemli kısımlardan birine; kitabın içindeki resimlere. Bunlara resim demek ne kadar doğru bilmiyorum aslında. Mesela bazıları animasyon şeklinde, yani çok gerçekçi değiller. Ama bazıları da fotoğraf. Ayrıca, kitapta 3 boyutlu kısımlar da var. Örneğin kayıp hazineler kısmındaki harita buna bir örnek. Haritanın kapakçıkları var ve altlarında daaaaaa… Neyse, söylersem ayıp olur. Heyecanınızı kaçırmayayım. Ama kitabı okurken bu tarz süprizlere hazır olun.

EN GİZLİ BİLGİLER
Hah, neredeyse unutuyordum. Kitabın benim en çok hoşuma giden özelliklerinden birisi de, “Anne Babanı Sorguya Çek!” eğlencesine bol malzeme sunması. Hatırlayabileceğiniz gibi, daha önce de bir hayvan ansiklopedisi tanıtırken bahsetmiştim bundan. Nitekim bu kitap da çok uygun anne baba sorgusuna. Eğer ailenizin böyle konulara karşı özel bir ilgisi ve derin bir bilgisi yoksa sizin kazanacağınız garanti. Gerçi dikkatli olun, büyükler yenilmekten hoşlanmaz. Alttan alttan sorabilirsiniz, daha az tehlikeli olur (en azından bizim evde çaktırmadan sormak daha iyi oldu, sizi bilmem).

Eh, şöyle bir özetlemek gerekirse, eğer bu tarz gereksiz bilgilerle ilgileniyorsanız (ya da evde adınız “Boş İşler Müdürü”ne çıkmışsa) alın size kitap. Okuyun, öğrenin, eğlenin, sonunda da çevrenizdekileri test edin. Ha, dediğim gibi dikkatli olun, insanlar bilmedikleri şeylerle ilgili çok hassas oluyorlar. Tabii resimleri de cabası. Yani tam soğuk kış günlerinde battaniyenin altında zaman geçirme kitabı. Hem de her yaşa uygun. Eh, o kadar dil döktüm ben, karar vermesi de sizden olsun. Düşünün, taşının, kararınızı verin. Aman, çok geç olmadan verin ki başkaları kitabı okuyup size sorular sormasın (şaka yapıyorum). Haydi size bol kitaplı, az ödevli, mutlu günler!

Sakın Açma
John Farndon
Çeviren: Aysun Babacan
NTV Yayınları, 256 sayfa
Show More