İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Katla, aç, katla, katla, al sana bir turna!

Katla, aç, katla, katla, al sana bir turna!

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Nazan Tacer’in hazırladığı origami kitapları yazarımız Ezel Dağlar’ın çok ilgisini çekmiş. İki haftadır evin her yanını kâğıttan 3 boyutlu nesneler kaplamış. Bir de okulda kurbağa yaparken yakalanmasaymış! Haydi siz de tanışın origamiyle…

Katla, aç, katla, katla, katla, al sana bir turna… İşte size bir bilmece! Yukarıda bahsedilen sanat dalı hangisidir? Baş harfi “o”, son harfi de “i”.

Tabii ki de origami.

Anlayabileceğiniz gibi, bu ayki kitaplarımızın konusu origami. Origami nedir, biliyor musunuz? Origami, Japonca kâğıt ve katlama kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Normalde, kare kâğıtları kesmeden ve yapıştırmadan yapılır. Origaminin kesilerek yapılanına ise “krigami” deniyor.

Kitaplarımız Tudem Yayınları’ndan. Kitapların yazarı Nazan Tacer Türkiye’de origamiyle ilgili çalışma yapan az sayıdaki insanlardan. Bu üç kitaplık serinin her biri başka bir temaya ayrılmış: “Hediyelik”, “Oyuncaklar”, “Hayvanlar ve Bitkiler”. Bence en iyisi “Hayvanlar ve Bitkiler”. Bu kitabın içinde turna kuşu, kurbağa, kaplumbağa gibi çeşitli hayvanlar; ayrıca zambak veya ortanca gibi bitkilerin yapılış gösteriliyor. “Hediyelik” kısmında, gerçekten de hediye olarak kullanabileceğiniz şeyler var. Özellikle de yılbaşı yaklaşırken. Resim çerçeveleri, kutular, külahlar ve daha neler neler… “Oyuncaklar” kitabında ise aslında bana gerçekten oyuncakmış gibi gelmeyen şeyler var. Gerçi kâğıttan yapılan bir oyuncaktan beklentimiz ne kadar yüksek olmalıdır, bilemem. Roketler, patlangaçlar, tuzluklar, pek çok şey var kitapta. Küçük kardeşiniz varsa muhtemelen mutlu olur bunlarla.

HAYDİ ODA SÜSLEMEYE
Kitabın başında yazdığına göre, origami tekniği endüstride, moda tasarımında ve mimarlıkta yaygın olarak kullanılıyormuş. Örneğin, otomobillerdeki hava yastıklarının, uydularda kullanılan teleskop aynalarının katlanma ilkeleri de origamiye dayanıyormuş.

Bizim içinse ortaya çıkan üç boyutlu nesneler süsleme dışında pek bir işe yaramıyor sanırım. Ama el becerinizi ve üç boyutlu düşünme yeteneğinizi geliştirdiği kesin. Ayrıca yapması da çok eğlenceli. En sonunda neredeyse bağımlı oluyorsunuz. Ben iki hafta önce başladım; kare kâğıtlarımı ve kutsal kitaplarımı (bahsettiğimiz kitaplar) yanımdan hiç ayıramıyorum. Yaptığınız onca güzel nesneyi ne yapacağınızı bilemezseniz, origaminin odanızı süslemek için çok iyi bir yöntem olduğun hatırlatayım. Ben yaptığım bütün turna kuşlarını aldım, bir ipe geçirip odama astım. Çok güzel oldu. Sonra bu ipin yanına diğer hayvanlarımı da
astım. Bazı kuşları da salondaki lambanın üstüne koydum. Denizaslanları ise banyodaki tezgâhta duruyor.

İLK SAYFAYI KESİN OKUYUN
Peki, origamiden bu kadar bahsettik, ama bunu yapması o kadar da kolay mı? Eh, doğruyu söylemek gerekirse origami yapmanın kolaylığı seviye seviye değişiyor. Mesela bazı tavşanlar çok basitken, aslanlar ya da atlar yirmi beş, hatta daha fazla basamaktan oluşabiliyor. Ve saygıdeğer kutsal kitabımız da bu yolda biraz tökezlemiş. Bu sorun, neredeyse çok önemli olan temel hareketlerden birinde oluşmuş. Aklımda kalanı söyleyeyim, turna kuşunun temelindeki ilk adımlardan birini yapamadım. Arkadaşıma sordum, o gösterdi bana. Yani kitaptaki gösterim benim hiç bir işime yaramadı. Siz anlayabilirsiniz belki. Şansa diyelim.

Biraz da tüyo vereyim bari size. Origamiyi, özellikle kitapta gösterdiği gibi renkli kâğıtlarla yaparsanız çok daha güzel oluyor. Beyaz kâğıt da fena değil tabii, ama renkli kâğıtlarla nesne ve hayvanlarınız daha gerçekçi ve göz alıcı oluyor. Aslında yapacağınız tasarımları önceden boyadığınız kâğıtlarla da yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Kitaptaki sistem ise şöyle: Önce bir başlık veriyor, mesela “Turna Kuşu”. Sonra basamakları numaralandırarak sıralıyor yazarımız. Bu sırada resimlerle de kolaylaştırıyor anlamayı (ben resimlerin de hepsini anlayamadım ama olsun). Oklarla göstererek katlama yöntemlerini anlatıyor. Unutmadan, sakın kitabın ilk sayfasını okumayı unutmayın. Çünkü orada bütün okların anlamı veriliyor. Ayrıca yardımıcı olabilecek bazı fikirler de var.

Eh, yeter bu kadar. Siz de origami furyasına kapılmak isterseniz, bu kitap hiç de fena bir başlangıç değil. Yardımcı oluyor, güzel fikirler veriyor. Kendinizi daha çok geliştirmek isterseniz internete de bakabilirsiniz. El sanatlarına ilginiz varsa kaçırmayın, origami denilen bu büyülü sanatı keşfedin. Ama yine de çok kaptırmayın kendinizi, okulda kurbağa yapmaya çalışırken yakalanırsanız hiç iyi olmuyor, benden söylemesi.

Hepinize bol kâğıtlı günler (kullanmadıklarınızı geri dönüştürmeyi unutmayın)!

Origami – Hayvanlar Bitkiler
Origami – Oyuncaklar
Nazan Tacer
Tudem Yayınları, 32 sayfa

Show More