İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Masal kahramanları enstrümanlar olursa…

Masal kahramanları enstrümanlar olursa…

Arzu HAKSUN GÜVENİLİR

Bilgi Yayınevi’nden çıkan Senfonik Öyküler adlı kitap, kahramanlarını enstrümanlardan seçerek çocuklara müziği sevdirmeyi amaçlıyor. Pan Yayınları’ndan çıkan Kendi Kendine Kolay Piyano Metodu ise bu sevgiyi hayata geçirmeye soyunanlar için…

“Ah sen ıslanmışsın. Bu zarif gövdenden hemen anlaşılıyor… Genç flüt utana sıkıla nasıl terlediğini ve soğuk sularda nasıl yüzdüğünü anlatınca bilge Triton kaşlarını çattı.” Belki her akşam yatağının başucunda, belki de en keyifli zamanlarınızda çocuğunuza okuduğunuz masal kahramanları artık değişiyor. Çünkü bu enstrümanlar konuşuyor. Melike Funda Kaynak’ın Bilgi Yayınevi’nden çıkan Senfonik Öyküler adlı kitabı kısa, bir o kadar da eğlenceli hikâyeleri biraraya geitiriyor. Flütün denize girmesi, tavan arasında unutulan kemanın isyan etmesi, büyüklüğü ve fiyatı nedeniyle bir türlü satılmayan kuyruklu piyanonun hikâyesi bunlar… Müziği sevdirecek, hatta merak uyandıracak türden hepsi de.

Özellikle gelişim çağındaki bir çocuk için en önemli sanat dallarından birisi müzik. Çocuğun bir enstrümanı seviyor ve çalıyor olması demek, mantıklı düşünme yeteneğinin gelişmesine, matematik zekâsının, hayal gücünün zenginleşmesine katkı sağlamak demek. Erken yaşta edinilen bu alışkanlık ile hem zekâ hem de duygular besleniyor. En önemli dönemleri olan ergenliklerini daha rahat atlattıkları da pedagoglarca onaylanıyor. Çocuk rahatlıyor, sakinleşiyor ve içindeki ateşi
kontrol edebiliyor. Müzik dinlemek, anlamak için onu sevmek gerekiyor.

“Tavan Arası Öyküsü”, “Profesör Çello ile Neşeyiyen”, “Hırsız Avcısı Obua”, “Piyano ile Piyanist”, “Meraklı Timbali”, “Gitar Piknikte”… Kitabın içinde on beş kısa öykü yer alıyor. Toplumsal harekete katılan çello, denize giren flüt; Senfonik Öyküler’de her ebevyenin çocuğuna zevkle okuyacağı eğlenceli hikâyeler yer alıyor. Tabii her masalda olduğu gibi, bunlardan da ders çıkartmak mümkün. Büyük heveslerle alıp sonra kaldırıp bir köşeye attığınız kemanınız var mı? Ya da AVM’ye dönen bir konser salonuna şahit oldunuz mu? Peki, fiyatından dolayı satılmayıp aylarca dükkânda duran bir kuyruklu piyano gördünüz mü? Bu enstrümanların dili olsaydı bize ne anlatırdı, hiç merak ettiniz mi? Yazar, bu öyküleriyle onları dile getiriyor…

ÖĞRENMENİN YAŞI YOK
Yetişkinler piyano çalmayı pek bir karizmatik bulur. Müzik kelimesini neredeyse tamamlayan bu büyülü çalgıya bakıp iç geçirdiğiniz ya da çalanlara imrenerek baktığınız oldu mu? Ya da tuşları arasında parmaklarınızı gezinirken hayal ettiğiniz? Büyük bir hevesle o tuşlara dokunmak istediniz, ama kafanıza göre bastığınız tuşlardan çıkan sesler sizi hiç tatmin etmedi… Kendi kendimize piyano çalmayı öğrenebilir miyiz? Eğer doğru bir kılavuzunuz varsa bu mümkün. Üstelik bunun için 6-7 yaşlarında olmak gerekmiyor. İşte tam da “Bu yaştan sonra piyano mu öğrenilir canım!” diyenler için bir kılavuz kitap yayımlandı. Çok iyi bir piyanist olma şansını ne kadar zorlarsınız o bilinmez, ama en azından bu kitapla kendinizi tatmin edecek bir düzeye gelmek olası. Pan Yayınları’ndan çıkan Kendi Kendine Kolay Piyano Metodu’nu Marmara Üniversitesi eğitmenlerinden Filiz Kamacıoğlu hazırlamış. Kamacıoğlu, eğitimciliği sırasında tanık olduğu gözlem ve deneyimleri bir kenara not ederek bu kitapta toplamış anlaşılan. Yalnız bu kılavuzu elinize almadan önce nota okuyabilme yeteneğine sahip olmanız gerekiyor.

Kitapta notaların piyanodaki yerleri, bazı parçaların “eksik ölçü” ile başlama özelliği, etütler, arpejler ve bazı eserlerden örnekler verilmiş. Tüm bunlar gayet anlaşılır ve rahat okunabilir bir uslupta ele alınmış. Ama herşeyin başı doğru bir teknikle çalmaktan geçiyor. Çok basit bir melodi de çalsanız, notaları ve eseri çözmüş de olsanız, parmakların tuşlara doğru oturması, bileklerin doğru duruşu ve doğru bir oturuş olmadan bu işi kavramış olmanız çok zor. Yazar, kitabının ilk başlarında tam da bundan söz ediyor.

Eğitim Fakültesi eğitmenlerinden olan yazar, müzik öğretmeni yetiştirirken öğretmen adaylarının en çok eşlik yapmakta zorlandıklarını keşfetmiş. Onu bu kılavuz kitabı yazmaya iten bir neden de aslında bu sorun olmuş. Klavye hâkimiyetini arttıracak, şarkılara eşlik yapmanın kolay yöntemlerini gösterecek bir kılavuz hazırlamak isteyince, işte bu kitap ortaya çıkmış.

Öğretmen, öğrenci ya da piyanoya yeni başlayan hevesli bir yetişkinseniz, bir eğitmenin tecrübeleri ile hazırlanan bu kılavuz işinize yarayabilir…

Senfonik Öyküler
Melike Funda Kaynak
Resimleyen: Murat Sayın
Bilgi Yayınevi, 101 sayfa
Kendi Kendine Kolay Piyano Metodu
Filiz Kamacıoğlu
Pan Yayıncılık, 104 sayfa
Show More