İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Felaket Henry’nin arkadaşı Belalı Charlie…

Felaket Henry’nin arkadaşı Belalı Charlie…

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Haşarı kahramanların köşesine kurulduğu eğlenceli serilere bir yenisi daha eklendi: “Belalı Charlie”. Çocukların sevdiği, kendine yakın bulduğu bu kahramanlar, seri halindeki eğlenceli kitaplarıyla çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmada önemli bir rol oynuyor.

Veeeee, işte karşınızda Belalı Charlie! Yanındakiler de ağabeyi Max ve belalı mı belalı Charlie’nin en yakın arkadaşı Henry. Geliyorlar geliyorlar geliyoooorlarr. Sessizlik, sessizlik.

Anladığınız gibi, bu ayki kitaplarımız “Belalı Charlie” serisine ait. Eh, kabul ediyorum, Felaket Henry’ye biraz benziyor (geçen aylarda yazmıştım, hatırladınız
mı?). Ama sadece adı benziyor. Felaket Henry’ciğimin biraz kasıtlı olabilecek kötülüğü, bu kitapta zavallı Belalı Charlie’nin iyilik yapmaya (tamam, biraz abartmış olabilirim, ama kimseye zarar verme amacı da yok sonuçta) çalışırken yol açtığı saçmalıklarla yer değiştiriyor.

Biraz Belalı Charlie’yi ve arkadaşlarını tanıtalım size. Belalı Charlie, yedi yaşında, okulda notları pek de iyi olmayan, yemek yemeyi çok seven küçük bir çocuk. Her çocuk gibi, yaptığı küçük yaramazlıklar yüzünden anne babasıyla takışabiliyor. Ağabeyi Max on bir yaşında. Belalı Charlie onunla da arada takışabiliyor. Ama aslında Max ile araları iyi. Çünkü tahmin edebileceğiniz gibi, “belalı” bir çocuğa sahip her ailenin ikinci çocuğu “melek” gibi olur (bakınız Felaket Henry&Mükemmel Peter). Eh, bizim Max de biraz mükemmel. Ama iyi anlamda. Belalı Charlie’ye hep yardım ediyor, onu zor durumlardan kurtarıyor. Fakat çok sinirlendiğinde Belalı’mıza küçük dersler vermeyi de ihmal etmiyor.

Charlie’nin yakın arkadaşı Henry’ye gelince, o da genelde Charlie’ye destek oluyor, ama konu aşk meşk olduğunda ortalık biraz karışabiliyor. Tetikte olun yani.

BELALI ÂŞIK OLUYOR
Şimdi de bakalım Belalı Charlie’nin maceralarına. Mesela Belalı Charlie’nin peynirli soğanlı cips macerası var (Belalı Charlie ve Peynirli Soğanlı Cips). Zavallı Belalı’cık âşık oluyoooor. Hem de ağabeyi Max’in âşık olduğu kıza. Sorun şu ki kız ağabeyiyle aynı yaşta. Üstüne üstlük ağabey Max’in Charlie’ye göre pek üstün özellikleri var: “Parmaklarını ağzına sokup ıslık çalabiliyor, tek bir kaşını kaldırabiliyor.” Sorun da burada başlıyor. Ancak Charlie bu arada ağabeyinin yapamadığı yegâne şeyi keşfediyor ve kızı kendi çapında tavlamaya çalışırken, kız da Charlie’ye küçük bir tuzak hazırlıyor. Charlie ona akşam kendi evinde buluşmayı teklif ediyor. Sonra da… Sonrasını söylememm, süprizzz. Kendiniz okuyun.

Belalı Charlie – 4 Macera Bir Arada adlı kitapta, ilk macera oyuncak ayısına hâlâ çok bağlı olan Belalı’nın okul arkadaşları tarafından alaya alınması ve ağabeyi “melek” Max tarafından son anda kurtarılmasını anlatıyor. İkinci macerada, Charlie ve Henry yeni zengin komşularıyla küçük takışmalar yaşıyorlar. Ama “ağaçta mahsur kalma” macerası sonucunda, “zengin” çocuğunun gerçek yüzünü keşfediyorlar. Yeni arkadaşlar… Ne mutlu Charlie, Henry ve yeni çocuğa! Üçüncü macera, saç uzatmayı sevdiğini sanıp aslında berbere gitmekten korkan çocuklara geliyor. Charlie, berberin korkunç aletlerinden korktuğu için uzun, lüle lüle saçlara sahip oluyor. Sonra ağabeyi ve annesi saçını kestirtmeye çalışınca, Charlie çözümü bitlenmekte buluyor ve olaylar yine sarpa sarıyor. Dördüncü macerada Charlie, evinde bir hayvanat bahçesini dolduracak kadar çok hayvana bakan arkadaşı Lulu’nun hemstırına bakmaya karar veriyor. Hemstır sırra kadem basınca,
Charlie’nin başı gene belaya giriyor. Eh, sonunu da siz tahmin edin artık. O kadar zor değil.

Anlayabileceğiniz gibi, Belalı Charlie’nin genelde birbirine benzeyen pek çok kitabı var. Tam tamına yedi tane. Canınız sıkılıyorsa ya da hayatınız çok tekdüzeyse, alın Belalı Charlie’nin kitaplarını, hazır yarıyıl tatili de geliyor, okuyun hepsini, rahatlayın. Dediğim gibi, bu seri bana Felaket Henry’den esinlenilmiş gibi geldi. Aradaki benzerlikler belirgin. Ama yine de ikisi de eğlenceli halleriyle kalbimizde yer ediyor. Felaket’çiğimi okuyup sevdiyseniz, Belalı Charlie’yi de okuyun, seversiniz. Ne de olsa sömestre tatilinde bol bol zaman var. Hadi size bol kitaplı tatiller! Unutmayın bizi sakın!

Belalı Charlie ve Müthiş Kaçış
Hilary Mckay
Resimleyen: Sam Hearn
Çeviren: Bülent O. Doğan
İş Kültür Yayınları, 60 sayfa
Show More