İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Greg büyümek istiyor, ama lütfen kimse karışmasın!

Greg büyümek istiyor, ama lütfen kimse karışmasın!

Banu BOZDEMİR

Çocukların pek sevdiği “Saftirik Greg” dizisinin ikinci filmi Saftirik Greg’in Günlüğü 2: Rodrick Kuralları vizyonda. Artık bir yedinci sınıf öğrencisi olan Greg’in gönül ilişkilerinin de yer aldığı öyküler güldürüyor. Hadi bakalım karar verin: Kitap mı, yoksa film mi daha matrak?

“Saftirik Greg” serisini bilmeyeniniz yoktur. Jeff Kinney’in 2007 yılında yaratmaya başladığı bu kahramanın maceraları seri halinde devam ediyor. Kinney aslında hayatı boyunca karikatürist olmak istemiş. Karikatürist olamayınca da karikatür tadında yazan bir yazar olmuş. Çizimlerinin pek iç açıcı olduğu söylenemez, ama kitabı farklı ve sevimli kılan taraflardan biri de kesinlikle çizimleri! Serinin başkahramanı Greg’in, annesinin zoruyla tutmaya başladığı günlükleri kitapların akışını oluşturuyor. Karşımızda “yaramaz”mış gibi aksettirilen, ama aslında yaptıkları aile fertleri tarafından fazlasıyla engellenen, şanssız bir Greg var. Saftirik yakıştırmasının altında kesinlikle bu şanssızlık ve kendini ifade edememe hali yatıyor.

Bizler daha çok fantastik kitapların sinemaya uyarlanmasına alışkınız; kitapta tasvir edilen fantastik dünyanın filmlerde önümüze bir rüya âlemi gibi serilmesine. Ama bu kez kitaptan sinemaya uyarlanan farklı bir görsel algı var. Kitapta Cin Ali serisi gibi bolca resmedilen karakterler, filmde ete kemiğe bürünüyor. Kitap daha gelişmiş bir animasyon tekniğiyle sinemaya uyarlanabilirdi ama yapımcıların tercihi kurmaca film olmuş anlaşılan. Yani filmde Greg’i sevimli mi sevimli Zachary Gordon canlandırıyor ve rolünün hakkını fazlasıyla veriyor!

HAŞARI VE SAKAR GREG
İlk kitapta Greg’in ailesi ve arkadaş çevresiyle tanışmıştık. Altıncı sınıfa başlayan Greg çocuklukla ergenlik arası çizgide gidip geliyor ve bu belirsiz durumdan memnun olmadığını her koşulda dile getiriyordu. Örneğin, en yakın arkadaşı Rowley’i fazla çocuksu, ama büyüklerin dünyasını da fazla ciddi buluyordu. Kardeşi Manny’ye gösterilen aşırı ilgi ve anlayışı anlayamıyor, abisi Rodrick’le ise hiç anlaşamıyordu. Anne ve babasının mükemmel bir birey olması için verdikleri öğütler ise bir kulağında girip öbür kulağından çıkıyordu. İşte kitaplar bu sevimli boğuşmalar eşliğinde, Greg’in büyüme ve çevresindekileri keşfetme maceralarını anlatmaya devam ediyor. Hem de çok sevimli bir şekilde! Kimsenin başucu kitabı olmasa da çocukların çok sevdiği, esprilerine ve yapılan haşarılıklara bayıldığı bir dizi “Saftirik Greg”. Okuyan ve beğenmeyen çocuk görmedim henüz!

İkinci kitap daha çok Greg ile abisi Rodrick arasında yaşanan atışmaları ve annelerinin onları “uyumlu” hale getirme çabalarını kapsıyor. Tabii bir de Greg biraz gönül ilişkilerine dalıyor bu sene, zira o artık kocaman bir yedinci sınıf öğrencisi! Abisi Rodrick bir rockçu ve Greg’le dalga geçmekten acayip keyif alıyor. Onu “küçük kardeş” olarak ezme çabaları kimi zaman başarılı oluyor, kimi zaman ise başarısız. Bu atışmalar eşliğinde geçen kitapta şimdilik “mutlu son” diyoruz, ama
seri önümüzde uzadıkça, Greg’in de büyüme dertleri ve buna eklenen sorunları devam edecek gibi!

İlk kitabın sinema uyarlamasında kurmacayla animasyonun uyumu daha fazlaydı. Yani kitabın çizgilerinden daha fazla geçiş yapılıyordu filme. Ama ikincisinde
sadece ilk başta böyle bir geçiş var. Bu da filmleri farklı yönetmenlerin çekmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ya da kitaptaki karakterlerin ikinci filmde dönüşümünün tamamlanmış olmasından! İlk filmi, aynı zamanda “Köpek Oteli”ni yönetmiş olan Thor Freudenthal, ikincisini ise “Astro Boy”un yönetmeni David Bowers çekmiş.

Her biri farklı bir renk taşıyan kitapları okurken çok eğleneceğiniz kesin, çünkü bu kitaplar hayatın haşarılık kısmını anlatıyor ve Greg’e bu haşarılıklar dünyasında genelde sakar bir rol çiziyor.

Saftirik Greg’in Günlüğü:
Rodrick Kuralları
Jeff Kinney
Çeviren: İlker Akın
Epsilon Yayınları, 216 sayfa
Show More