İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hiçbirimiz göründüğümüz gibi değiliz!

Hiçbirimiz göründüğümüz gibi değiliz!

Yankı ENKİ

Amerikalı yazar Kiersten White’ın Paranormal adlı romanı, gene fantastik bir dünyadan ses veriyor. Bu kez sıradan bir genç kız ile doğaüstü bir kahramanın imkânsız aşkı yerine, sıradan olduğunu sanan ama kendisinin de “normal” olmadığını öğrenen bir genç kızın hikâyesini anlatılıyor.

Vampirler ve kurtadamlar gibi doğaüstü varlıkların ne kadar romantik olduklarını anlatan roman serilerine bir yenisi daha mı eklendi diye düşünürken, Amerikalı yazar Kiersten White’ın Paranormal’i genç okurlara yeni bir bakış açısı sunuyor gibi gözüküyor. Bu kez sıradan bir genç kız ile doğaüstü bir kahramanın imkânsız aşkı yerine, sıradan olduğunu sanan ama kendisinin de “normal” olmadığını öğrenen, onun gibi “paranormal” olmasına rağmen daha normal bir yaşamı olan sevgilisi ile yeni bir sayfa açmaya çalışan Evie’nin macerasıyla karşı karşıyayız.

Kahramanımız Evie, Uluslararası Paranormal Tecrit Ajansı ya da kısaca UPTA için çalışan on altı yaşında bir genç kız. Vampirler, kurtadamlar, zombiler, troller, cadılar ve perilerle iç içe yaşadığımız alternatif bir dünyadayız bu romanda. Yine de yazar White’ın, bize benzemeyen insanların ya da normal insanlar olduğunu sandığımız paranormal varlıkların birbirleriyle kurdukları ilişkilerden hareketle romanda bize göstermek istediği asıl nokta, tam da gerçek dünyada deneyimlediğimiz bir hakikate işaret etmek. White’ın romanının bize kısaca söylediği şey şu aslında: Hiçbirimiz göründüğümüz gibi değiliz.

HERKESİN İÇ YÜZÜNÜ GÖRMEK
Eğer göründüğümüz gibi olmamaktan bahsedeceksek, fantastik edebiyatın bunun için biçilmiş kaftan olduğunu biliyoruz. İşte kahramanımız Evie’nin de paranormalliği burada anlam kazanıyor. Evie, insanlara ya da dışarıdan insan gibi gözüken varlıklara baktığında onların iç yüzünü görebiliyor. Günümüzün popüler fantastik romanlarındaki gibi yakışıklı ve çekici vampirler ya da güçlü kurtadamlar gördüğünde, onların aslında nasıl göründüklerini bilmek Evie’yi paranormal yapan özelliği. Bu yüzden Evie’nin gönlünü böyle bir doğaüstü varlığa kaptırması zor, ama onun karşısına tam da bu yeteneğine uygun biri çıkıyor. Sevgilisi Lend’in yeteneği, istediği kişinin dış görünüşünü taklit edebiliyor oluşu. Tabii ki onun bu özelliğinin farkına varabilecek tek kişi de Evie. Lend kendinden başka her şekilde görünüyor dışarıdan bakıldığında; hâlbuki Evie bütün maskelerimizin, sihirli kılıklarımızın ardına kadar bakıp, herkesi ruhuna kadar çıplak bırakabilecek biri. Lend’in annesi Evie’ye diyor ki: “Ne kadar da güzel bir denge. Lend dünyaya göstermek istediği şeyi gösteriyor ve sen dünyanın sana göstermek istediğinin arkasını görüyorsun.” Bu yüzden birbirlerini tamamlamalarına şaşmamak gerekiyor. Ayrıca Lend’in yeteneği sayesinde Evie’nin kılığına girip, kahramanımızı kendisiyle yüzleştirmek gibi bir özelliği de var. Lend, Evie için bir ayna adeta. Tabii ki her ayna gibi kusurlarıyla yansıtmak zorunda gerçekleri.

Dediğimiz gibi, Evie herkesin iç yüzünü görebiliyor, ancak kahramanımızın bu özelliği bizi sıradan bir vampir avcılığı öyküsüyle baş başa bırakmıyor. Paranormal, Evie’nin kendi içine dönüp bakabilme yetisini kazanmasının öyküsü. Bu özellik de sadece fantastik dünyalarda, perili-cadılı romanlarda olacak bir şey değil. Kiersten White, bizim gerçek dünyamızda da karşılığını bulacağını düşünerek anlatıyor bu içgörü öyküsünü. Hiç kimse göründüğü gibi değil ve bunu fark ettiği anda herkesin, “ben de” diye eklemesi gerekiyor bu romanı okuduktan sonra.

KENDİNİ KABULLENMEK
Evie’nin içgörü kazanması onun için kolay bir şey değil elbette. Artık başkalarının iç yüzünü gördüğü gibi kendi gizli gerçeklerinin ve sırlarının da farkına varıyor. Aslında kendisinin de bir paranormal olduğunu, vampirlerle, kurtadamlarla ve yakalamakla görevli olduğu birçok farklı doğaüstü varlıkla ortak bir kader paylaştığını öğrenmesi bir yana, görev aldığı tecrit ajansının da yapısını ve iktidarını sorgulamaya başlıyor. O da tecrit edilen paranormal varlıklardan biri mi acaba? Ya ailesi? Ona ailesi hakkında söylenenler ne kadar doğru? Doğaüstü yeteneğinin kaynağı nerede gizli?

Bu soruların yanıtını yavaş yavaş bulurken, Lend’in yaşamındaki normallik de onu bu paranormal kahramana çekiyor. Alıştığımız üzere doğaüstü özellikler değil Lend’i Evie’nin gözünde çekici kılan. Tam aksine, onun normal yaşam şartları, evi, odası, okulu, arkadaşları…

Bu kitap paranormallikten normalliğe doğru bir öykü anlatsa da, serinin devam romanlarının yolda olduğunu ve işlerin değişebileceğini belirtmek gerekiyor, çünkü kitabın kapağında da yazıldığı gibi, “normallik de bir yere kadar…”

Paranormal
Kiersten White
Çeviren: Barış Emre Alkım
Dex Yayınevi, 285 sayfa

 

Show More