İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Miskinler Prensi’nin yeni serüvenleri

Miskinler Prensi’nin yeni serüvenleri

Kutlukhan KUTLU

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni Garfield kitapları, Fransız yapımı yeni bir çizgi diziden uyarlanmış. Bir sayfası resim, bir sayfası yazı olacak şekilde düzenlenmiş olan kitaplar, gerek kaliteli baskısı, gerekse rahat okunan Türkçesiyle küçükleri Garfield’la tanışmaya çağırıyor.

Kedilerle uzun vakit geçirmiş, özellikle de bir kediyle aynı evde yaşamış olanlar bilir: Patisi çabuk, kuyruğu oynak, bedeni kıvrak, sesi tırlak bu dostlarımız, bize hem çok tanıdık hem de alabildiğine yabancı görünebilmek gibi büyüleyici bir özelliğe sahiptirler. Belki biraz da bu yüzden ister istemez kafamızda resmi tamamlar ve onlara insanların dünyasından yığınla özellik yansıtırız. Miskinlikten umarsızlığa, başına buyrukluktan fırsatçılığa, uyanıklıktan inada envai çeşit “huy” görürüz onlara baktığımızda. Biraz da bunun sonucunda, kedilerle haşır neşir olanlar onların hikâyelerini anlatmaktan hiç vazgeçmez. Tabii onların yaptıklarına gülmekten de. Bir kedide bulmayı bekleyebileceğiniz en güvenilir şeyler gizem ve komedidir çünkü.

Kedi komedisinden bahsedince de bu işin hayali piri Garfield’ı anmamak mümkün mü? Jim Davis’in 1978’de bir çizgi bant kahramanı olarak yarattığı bu ünlü kedi karaktere aşina olmayan pek azdır, ama yine de kısaca tarif edelim: Kedilerin “avcı” kökleriyle köprüleri tamamen atmış gibi görünen, modern hayatın konforuna alabildiğine adapte olmuş, uyku ve yemek için yaşayan, tombul mu tombul, tembel mi tembel ve işlerin kendi çıkarına göre gelişmesini sağlayabilecek kadar kurnaz bir sarman Garfield.

Bu miskinlik abidesi kedinin yaptıklarını, yumuşak başlı sahibi Jon’la için için alay edişini, evin iyi huylu köpeği Odie’yle uğraşmasını, hayatındaki bu iki karaktere düşünce balonlarıyla bol bol tepeden bakışını okumaktan bıkmadık yıllardır. Bu arada Garfield karakteri de gazetelerin çizgi bantlarıyla yetinmedi, yakaladığı müthiş popülerlik sonucunda başka mecralara da geçiş yaptı: sinema, bilgisayar oyunları, televizyon, kitaplar…

MİSKİN VE MUZİP KEDİ
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni Garfield kitapları da bundan iki-üç sene önce başlayan, Garfield et Cie (Garfield ve Arkadaşları) adındaki Fransız yapımı yeni bir çizgi diziden uyarlanmış. Bir sayfası resim, bir sayfası yazı olacak şekilde düzenlenmiş, otuzar sayfalık resimli hikâyeler bunlar. Tıpkı uyarlandığı dizi gibi, bilgisayar ürünü 3D resimlere sahipler. Elbette gazetelerdeki çizgi bant ve 80’lerdeki çizgi dizide görüp alıştığımız resimlerden hayli farklı, ama “Arabalar” ve “Kayıp Balık Nemo” gibi çizgi filmlerle büyüyen bir neslin kolaylıkla benimseyeceği bir estetik bu.

Kitaplarda genellikle tek bir sorunun çözümü üzerine kurulu, yalın öyküler anlatılıyor ve bu öyküler hep karakterlerinin sivri yanlarını, yani gayet iyi bilinmesine rağmen hâlâ bol bol kahkaha attıran özelliklerini öne çıkarıyor. Bunların başında da Garfield’in boğazına düşkünlüğü, tembelliği ve bencilliği geliyor tabii.

Mesela Hırgür’de Garfield, bir saat boyunca hiçbir şey yemeden durabileceğine dair bir iddiaya giriyor. Sadece bir saat! Ve resmen kıvrım kıvrım kıvranıyor. Ava Giden Avlanır’da ise Garfield’ın hınzırlığı tutuyor ve evin naif köpeği Odie’yi sincaplarla birbirine düşürmeye çalışıyor. Kedi Avı’nda Garfield ile Odie hırsızlık yapıp başlarını derde sokuyorlar: Önce barınak görevlileri, yetmeyince, onlarla aynı işi yapmak üzere geliştirilmiş, Hayvan- Tutan adında kocaman bir robot peşlerine düşüyor. Odie Hapiste’de ise Odie tasması olmadığı için yakalanıp barınağa kapatılıyor, bunun üzerine Garfield, “Odie evde olmazsa akşam yemeğe oturamayız,” diyerek onu kurtarmak üzere yollara düşüyor.

Şimdiye kadar Garfield’ın birçok farklı mecrada çeşit çeşit serüvenlerini gördük. Bu yeni kitapların özelliği ise gazetedeki çizgi bantlarla TV’deki çizgi filmler arasında bir yerde durmaları: Epey kısa olmakla birlikte “macera” anlatabilecek yere sahipler. Açıkçası, Garfield gibi “hareket etmeme taraftarı” olan bir kediye de hareketsiz resimler daha bir yakışıyor! Daha yetişkinlere yönelik olan çizgi bantlardaki kadar yüksek dozda kara mizah yok burada, ama yine de klasik “Garfield anları” sık sık karşımıza çıkıyor. Gerek bu yönleriyle, gerek kaliteli baskısı, gerekse Elif Gökteke’nin rahat okunan Türkçesiyle bu yeni seri, özellikle küçükler için Garfield’a iyi bir başlangıç noktası.

Garfield 3 – Odie Hapiste
Gilbert Delahaye, Marcel Marlier
Çeviren: Elif Göktepe
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Garfield 4 – Kedi Avı
Gilbert Delahaye, Marcel Marlier
Çeviren: Elif Göktepe
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Show More