İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

O bir Dalmaçyalı!

Mavisel Yener’in okumaya yeni başlayan çocuklar için yarattığı beş kitaplık “Haylaz Pati’nin
Serüvenleri” serisi Tudem Yayınları’ndan çıktı. Bu kitaplar bir köpekle bir kız çocuğunun samimi,
eğlenceli maceralarını anlatıyor ve okumayı sevdiriyor.

Simla SUNAY

Mavisel Yener pek çok farklı yaş grubundan okura eserler veren, üretken bir yazar. Yakın zamanda raflarda yerini alan “Haylaz Pati” serisi ise onun ilk okuma kitapları arasına dâhil olarak, miniklere okumayı sevdirme görevine soyunuyor.

Bir köpekle bir kız çocuğunun maceraları etrafında örülen serinin ilk kitabında, Dalmaçyalı Haylaz Pati ve Maviş adlı 7 yaşındaki kız kahramanımız ile tanışıyoruz. Tüm öyküler Maviş’in gündelik hayatının ekseninde dönüyor. Begonyalı, asma üzümlü, bahçeli güzel bir evde yaşıyorlar. Annesi ve babası öğretmen Maviş’in. Nedense bütün aksilikler de annesi evdeyken oluyor. Sözgelimi Pati’nin her şeyi yemek istemesi büyük karmaşaya neden oluyor. Pati bir köpek tabii, nesneleri nasıl ayırt edebilsin? Var olan her şeyi yiyecek sanıyor, özellikle de halının üstünde hareketsiz duranları. Tam da Maviş’in en yakın arkadaşı Öykü gelecek, Pati bütün evi guajla boyayacak eyvah! Maviş’in guaj boyalarını ne sandı tahmin edin, dünyanın en lezzetli pudingleri… Kim koyar
bu pudingleri de kapalı tüplerin içine canım? Neyse ki açabildi ama olan salondaki koltuğa oldu. Şimdi bunu kim temizleyecek? Anneler her şeyden sorumludur! Yok, anneden itiraz geldi. Haklı tabii, bütün evi bu saate kadar derlemiş, toplamış, yorulmuş anne. Ah şu anneleri hizmetçi sanan ev ahalisi yok mu? Mavisel Yener bu işe dokundurmuş ve kitabın sonunda, Pati de dâhil herkesi temizliğe ortak etmiş.

İkinci kitapta Maviş’in Pati’yi ne kadar çok sevdiğini anlıyoruz. Ona sürpriz bir doğum günü partisi düzenliyor. Maviş, sürpriz doğum günü partilerinden çok hoşlanıyor olmalı. Menüde yok yok. Köpek baklavası, köpek krakeri, böğürtlenli kemik, elma çöpü, köpek sakızı, fındık, kremalı köpek gofreti… Doğrusu, fındık dışındakileri gerçekte bulmak biraz zor. Hele hele köpek baklavası? Eğer olsaydı, dünyada mutsuz köpek kalmazdı eminim.

HORLAYAN ÇOBAN KÖPEĞİ
Ne şanslı köpek şu Pati! Zaten Dalmaçyalı köpekler hep şanslı görünmüştür gözüme. Ama bizim Pati acaba bu şansın farkında mı? Maviş’in arkadaşı Melis Pati’ye eliyle doğum günü pastası bile yaptı, ama köpek bu, ne yapsın, pastadan anlamaz işte, çarptı, döktü mahvetti her şeyi. Maviş öyle düşünüyor, her şeyin mahvolduğunu; acaba öyle mi? Maviş ve arkadaşları eve giriyorlar. Pati, partiye davetli tek köpek olan Maydanoz’la dertleşiyor. Meğer Pati’nin derdi en yakın arkadaşı Çoban’ı çağırmamalarıymış. Çoban’ı kitabın başındaki kahramanlar listesinden tanıyoruz. Uykusunda horlayan bir çoban köpeği. Keşke doğum gününe o da gelseymiş. Şu insanlar da hayvanları hiç anlamıyor. Onlara isim takmaktan öte bildikleri yok canım.

Pati’nin maceraları bitmez. Pati flüt bile çalıyor. İleriki kitaplarda konser verecek mi acaba? Pati rüzgârın ağaçlar sallandığı için oluştuğunu sanıyor. Her esintide bu yüzden gördüğü ilk ağaca sıkı sıkı sarılıyor. İnsanlar gibi koleksiyon yapmak istiyor ama burnu sürekli yerde biri ne toplayabilir ki? Elbette kirli çoraplar… Fakat aile buna izin verir mi? Hiç sanmam. Üstelik serinin 5. kitabında, Maviş’in annesi Ayşe Hanım’ın çantasına Pati’nin tıktığı canım koleksiyon sınıfta yanlışlıkla saçılınca kıyamet kopuyor. Ayşe Hanım öğrencileri karşısında zor durumda kalıyor. Sonrasında iyi kıvırıyor doğrusu, nasıl mı? Bizim Pati’nin koleksiyonu öğrencilerin yazması için öykü konusu oluveriyor. Ama kimse kokmuş kirli çorap koleksiyonunun sınıfta saçılmadan önceki olay örgüsünü ne yazık ki bilmiyor…

Kitabın resimleri öykülere dinamizm katmış. Suluboya zeminler hoş bir etki bırakmış. Zeynep Özatalay resim yapar gibi değil, bir çocuk kitabını çizer gibi çalışmış. Sonuçta hareketli, canlı figürler ve parlak renkler çıkmış. Ufaklıklara iyi okumalar diliyoruz.

Haylaz Pati’nin Serüvenleri – 5
Öğretmen Sınıfa Ne Getirdi
Mavisel Yener
Resimleyen: Zeynep Özatalay
Tudem Yayınları, 32 Sayfa
Show More