İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Haydi mutfağa, yemek yapmaya…

Kaptan ile Miço’nun Mutfak Maceraları, iki çocuğun bir öykü içinde kurgulanmış maceraları
eşliğinde, çocuğunuzun mutfakla tanışmasını ve orada keyifli vakit geçirmesini amaçlıyor. Böylece
çocuklar yaz tatilinde hem eğleniyor hem de başının çaresine bakabilmenin özgüvenini duyuyor.

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Tatilin ilk ayına merhaba dedik artık. Havalar da sonunda güzelleşti, hatta öldürücü hale geldi. Bunaltıcı yaz sıcakları insanın nefesini keserken, okuldan yeni kurtulmuş heyecanlı çocuk da ebeveyninden ilgi bekliyor. Ama o annenin ya da babanın çocukla birlikte bir şeyler yapmaya pek zamanı yok. Çok klasik bir tablodur bu. Evde kalan çocuk ne yapacağını bilemeden sıkılırken, anne babanın da onu eğlendirmeye zamanı yoktur.

Ama demokrasilerde çözüm tükenmez. Her çocuk sıkılır ama eğer ona aktiviteler sunulursa iş değişir. Aktivite bulmanın en kolay yolu da kitaplara başvurmak. Şimdi tanıtacağım kitap, çocuğunuza mutfak aktiviteleri sunacak. Evet, Kaptan ile Miço’nun Mutfak Maceraları, çocuğunuza mutfakta eğlenme şansı veriyor. Kitabın en temel işlevi, çocukları mutfakla tanıştırmak.
Ne de olsa bu çocuk da bir gün büyüyecek ve kendi yemeğini yapması gerekecek. Kitabın içinde “Kahvaltılıklar”, “İştah Açıcılar”, “Atıştırmalıklar” gibi birkaç bölüm var. Hepsinin içinde çeşitli tarifler var. Bu tariflerin bir özelliği, yaratıcı olmaları. Örneğin sadece bir yumurta pişirip onu yemek yerine, bir yumurta canavarı yapılıyor kitapta. Tariflerin çoğu böyle; ya şekilleri değişik ya da süslemeleri çocuğunuza bırakılmış.
Peki, gelelim anne babaların mutfakla ilgili en büyük korkusuna. Çocuğun mutfakta kendini yakması veya kesmesi. Ama yazar da çocuk sahibi olduğundan, kitap bu konuda çocuğu önceden uyarıyor. Ona, mutfakta nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağını anlatıyor. Tariflerin uygulanmasındaki bazı bölümler kutucuk içine alınmış. Çocuğun o bölümü uygularken bir
yetişkinden yardım alması gerekiyor. Ama kitapta bazı sebzeleri kesmekten ve ekmek kızartmaktan zor bir şey de yok zaten.

Benim yemek pişirirken karşılaştığım bir sorun da bazı tariflerde verilen malzemeleri bulmanın çok zor olması. Hele çocuklara yönelik bir yemek kitabında, bu malzemelerin çocuğun kendi
alabileceği şeyler olması gerekir. İşte yazar bu konuda gerçekten başarılı. Çünkü tariflerde kullanılan malzemelerin çoğu süt, yumurta, un gibi evde zaten bulunan şeyler. Labne peyniri veya bezelye de çok zor sayılmaz. Böylece anne babanın da iş dönüşü markette “zencefil kökü marmeladı” gibi şeyler aramasına gerek kalmıyor.

BUĞDAYIN ÖYKÜSÜ
Kitaptan sadece yemek kitabı olarak bahsettik ama aslında onda tariflerden fazlası var. Aynı zamanda çocuklara, mutfakta kullanılan malzemelerle yapacakları başka etkinlikler de sunuyor.
“Köpük Bardaktan Pisicik Yapalım” ve “Meyve ve Sebze Kabuklarından Resim” bu etkinliklerden birkaçı. Bunlar da çocukları eğlendirirken oyalamayı amaçlayan hoş şeyler. Malzemeleri yine kolay; yapıştırıcı, suluboya ve karton gibi her çocuğun sahip olduğu şeyler gerekiyor bu yaz etkinliklerine. Kitap bu kadarla da yetinmiyor ama. Dahası da var. Çocuğunuzun okulda öğrendiği
ya da öğreneceği bilgilerin bir kısmından da bahsediliyor. Yani sebze ve meyvelerden, onlardaki vitaminlerden ve bunların vücutta ne işe yaradıklarından. Ya da buğdayın öyküsünden ve yumurtanın nasıl oluştuğundan. Hem de gayet bilimsel bir dille. Tabii çocuklara uygun bir şekilde. Özellikle bu kısım, şehirde doğup büyüyen ve doğayla ilgili çok bilgiye sahip olmayan yeni kuşak için çok faydalı ve eğlenceli.

Bilgi, bilgi, bilgi… Tatile yeni girdi bu çocuk, biraz kafa dinlesin, değil mi ama? Tam da kitabın eksik yönünü buldum derken, hayal kırıklığına uğruyorum. Çünkü “Senin Köşen” başlığındaki sayfalar, çocuklar için interaktif bir şekilde hazırlanmış. Orada çocuğun hayal gücüne kalmış etkinlikler var. Resim çizmek ya da öykü yazmak gibi.

Tamam, artık bütün kitabın içeriği bitti, bir tek kitabın adıyla bağlantı kurmak kaldı. Kitabı “Kaptan” ve “Miço” adında iki çocuk anlatıyor (bir kız, bir erkek). Onlar çıktıkları bir seferde “Lezzet Mutfağı” denen yeri buluyorlar ve hikâye böyle başlıyor. Nerdeyse her sayfada karşımıza çıkan ikili ya küçük önerilerde bulunmak ya da hatırlatmalar yapmak için hazırda bekliyor.

Eh, tatil çocukların! Anne babalar ise fazla mesai yapmaya devam ediyor çocukların istekleri dolayısıyla. Ama isteğiniz çocuğunuzun sizden bağımsız olarak da eğlenebilmesiyse bu kitap size göre. Hem siz çocuğunuza şaklabanlık yapmak zorunda kalmayacaksınız hem de onu oyalamak için anlamsız araçlara başvurmayacaksınız.

Kaptan ile Miço’nun Mutfak Maceraları
Reyhan Demir
Resimleyen: Gökçen Eke, Didem Gürcan
Mandolin Yayınları, 120 sayfa
Show More