İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Resim yapmanın püf noktaları…

Yaz tatili geldi. Çocuklara bu uzun yaz günlerinde eğlenerek bir şeyler öğrenebilecekleri kitaplar
sunmak önemli. Size tanıtacağımız 3 farklı seri, yaş gruplarına göre ve herkesin ilgisine uygun
konularda resmi sevdirmeyi ve çizim yapmayı öğretmeyi hedefliyor.

Banu BOZDEMİR

Küçükken 62’den tavşan yapmayı öğrendiğimde ne kadar da mutlu olmuştum. Sonra diğer rakam ve harflerle de denedim ama yaptıklarım bir şeye benzemedi. Resmin öncelikle teknik beceri olduğunu söylerdi resim öğretmenimiz. Ve de matematik… Daire, üçgen, kare ve dikdörtgeni kullanarak dünyanın en güzel resmini yapabilirsiniz, derdi.

Şimdi önümde açık duran, Mavibulut Yayınları’ndan çıkmış, “Çocuklar İçin Çizim Teknikleri” başlıklı kitaplara bakıyorum da resim en basit haliyle şekillerden oluşan bir taslak! Kitaplardan birinin başlığı Hayvanlar ve Masal Kahramanları. Bu kitapta bir daire, bir kare ve dikdörtgenle bir palyaço çizmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Tabii ayrıntılar sizin hayal gücünüzde ve biraz da boyaların sihrinde saklı. Palyaçoya bir şapka, şapkanın üstüne bir çiçek, gülen bir ağız ve kırmızı bir pantolon çizince resmin içindeki kare ve üçgenlerin silinip gittiğini görüyorsunuz. Üstelik sadece palyaço değil, kitapta bir sürü kahraman var. Korsanlar, prens ve prensesler, hatta denizkızı ve ejderhalar. Biri kesin hoşunuza gider.

Hazır yaz gelmişken, havalar bu kadar ısınmışken ve tatile girmişken hem çizerek hem boyayarak “Periler Ülkesinde” keyifli zaman geçirmek isterseniz, çizerin aynı adlı kitabını edinmenizi tavsiye ederiz. Curto’nun bu kitabında bir sürü peri var. Mesela sarı saçlı çiçek perisi yapmak için gereken şey daire, eşkenar kare ve dikdörtgen. Taç saçlı peri, hüzün perisi, menekşeler perisi… Hepsi çok güzel ve masalsı; yaz boyu her yeri rengârenk, etrafta uçuşan perilerle doldurmak mümkün.

Kitapları hazırlayan Rosa M. Curto’nun çizim teknikleri üzerine başka kitapları da var. Her konuyla ilgili çizim yapmanın bilgisine ulaşmak mümkün. Altın Kitaplar’dan çıkan “Mevsimler” dizisi yaşanan değişimleri anlatırken, “Nasıl Davranalım” serisi de davranışlar üzerine ince detaylar içeriyor. Curto çocuk dünyasını çizimlerle ifade eden başarılı bir çizer, diğer kitaplarına göz atmak da fayda var.

HAZIR YAZ GELMİŞKEN…
Tabii, yaz için çizim kitapları bunlarla sınırlı değil. Her ressamın, her çizerin farklı bir tarzı var. Mark Bergin’in 1001 Çiçek Kitaplar’dan çıkan “Çizelim Eğlenelim” serisinin Periler ve Deniz Kızları adlı kitabında, çizer önce gözleri ve burnuyla denizkızı Mercan’ın kafasını çizmiş. Sonra boynunda kolyesi, elinde aynasıyla gövdesini… Yani resmini ayrıntılarıyla oluşturmuş. Çizimlerin arasına
serpiştirilmiş küçük bilgiler ise çok keyifli! Bu kitapta bir sürü peri ve denizkızıyla tanışmak mümkün. Çizerin Robotlar ve Uzaylılar, Dinozorlar ve Diğer Tarihöncesi Yaratıklar gibi daha birçok çizim kitabı var. Yani merak ettiğimiz her şeyin çizim tekniğini bu kitaplarda bulabilirsiniz.

Bergin’in “Çizmeyi Öğrenelim” üst başlığıyla sunulmuş olan kitapları ise daha üst yaş grubu için hazırlanmış. Hadi kabaca, çizmeye aşina gençler için diyelim. Bergin, resim çizmeyi öğrenirken ilk kuralın bakmayı ve görmeyi bilmek olduğunu söylüyor. Sürekli bir şeyler karalamak ve o karalamaları desen ve şekillere dönüştürmek de işin püf noktalarından ona göre. Uçaklar kitabı karakalem çalışılmış ve uzun açıklamalar içeriyor. Çizimler karışık ve zor. Ama çizer burada kılavuz çizgileriyle resmi parçalayarak çizme yöntemini anlatıyor. Ortaya çok detaylı ve çeşitli uçak model çizimleri çıkmış. Kamyonlar, Ağaçlar ve Ormanlar, Büyülü Yaratıklar ve Efsanevi Hayvanlar gibi farklı adlarda, farklı konulara göre hazırlanmış olan kitaplar, resim yapmaya meraklı gençleri daha spesifik ilgi alanlarına göre de yakalamayı beceriyor.

Yazın oyun oynamaktan, bilgisayarın başında takılmaktan ve kitap okumaktan sıkılıp bir şeyler çizmeye karar verirseniz, bu kitaplar size kolay resim çizmenin, kendi perinizi ya da denizkızınızı yaratmanın pratik yollarını sunuyor. Ya da kendinize hayvan arkadaşlar da çizebilir, güzel resim çizmenin ilk adımlarını atabilirsiniz. Bir resim defteri, iyi bir gözlem becerisi ve renkli kalemlerle bu yazın en güzel resmini yapabilirsiniz…

Çocuklar İçin Çizim Teknikleri
Periler Ülkesinde
Rosa M. Curto
Çeviren: Fatih Erdoğan
Mavibulut Yayınları, 96 sayfa
Çizmeyi Öğrenelim
Uçaklar
Mark Bergin
Çeviren: Derin Erkan
1001 Çiçek Kitaplar, 32 sayfa
Show More