İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Efendisiz samuray Okko…

Fransız Humbert Chabuel hem yazıp hem çizdiği çizgi roman serisi “Okko”da, bazen Japon
efsanelerini konu alıyor, bazen de bu efsanelere dair ayrıntıları kullanıyor. Bir efendisiz samurayın
Uzakdoğu kokan fantastik maceraları, gençler ve hep genç kalanlar için biçilmiş kaftan…

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Tatilin en kıymetli ayı olan Ağustos’tan hepinizi selamlıyorum güzel arkadaşlar! Hepimizin içinde biraz hüzün var, değil mi? Ne de olsa özgürlük ayları bitip esaret altındakiler başlıyor. Bir de şu sıcaklar var ya, herkesi canından bezdirdi! En azından İstanbul’dakilerin canı burnunda… Bu kadar kederli zamanların acısını da ancak şöyle güzel bir kitap dindirebilir. Hatta bir değil, üç tane olursa yeme de yanında yat.

Eh, anlayacağınız gibi bu ay üç tane kitap var çantamda. Amaaan, sen de, tatilin son ayında bile bu kadar çok kitap mı okunur demeyin. Eminim, o kadar heyecanlanacaksınız ki diğer
kitabı almak için sıcaklara aldırmayıp kitapçı yollarına düşeceksiniz. Neyse, bu kadar boş laf yeter, kitaba geçelim.

Eveet, bu üç kitap, beş kitaplık bir çizgi roman serisine ait. Adı “Okko”. Daha önceden Doğan Kardeş’in çizgi roman dergisini okuyan varsa bilir, bir ara orada da yayımlanıyordu. “Okko”nun her kitabı iki adet albüm içeriyor. Bu albümler birbirini tamamlıyor tabii. Bir dakika, siz Okko’nun ne olduğunu da bilmiyorsunuz. Okko, bir insan. Bir ronin, yani efendisiz samuray. Aynı zamanda bir iblis avcısı (görmüş olduğunuz gibi, fantastik kitaplar bunlar, aynı zamanda Uzakdoğu tarzındalar). Ama koca serinin tek kişisi Okko değil. Adı kitaplarda hiç belirtilmeyen alkolik bir keşiş, ilk hikâyeden sonra onlara katılan keşişin çırağı ve bir iblisle insanın aşkından doğmuş olan maskeli dev Noburo da var ekibin içinde. Ve bu kafadarlar çeşitli maceralara atılıyorlar.

Kitaplar, farklı devirlerde geçiyor. Su Devri, Toprak Devri ve Hava Devri. Bu bölümlerin aslında birbirlerinden çok bir farkları yok. O yüzden kafanız karışmasın. İlk devirde (ki bu devirler aynı zamanda kitaplara adını da veriyor) Okko, sonradan alkolik keşişin çırağı olacak Tikku’nun, Küçük Sazan adındaki geyşa ablasını kurtarma çabasına giriyor. Ve bu sırada gizemli yerlere gidiyorlar tabii ki. Bu gizemleri çözmek de bizim dörtlünün işi tahmin edebileceğiniz gibi. İkinci kitap olan Okko, Topraklar Devri’nde Okko ve arkadaşları savaştan kaçıp yeni bir şehire gidiyorlar. Bu şehirde kendilerine bir rehber ararlarken, bir adam gelip Okko’yla konuşmak istiyor. Tam bir şeyler söylerken, adam öldürülüyor. Eh, Okko’nun gözleri önünde biri ölür de bu hesapsız kalır mı? Asla. Okko, kafadarları ve çok güçlü bir kadın savaşçı olan rehberleri yeniden yola düşüyorlar. Bu sefer yolculukları tamamen karla kaplı yerlerde sürüyor. Ama hiç bir güç bizimkileri öldüremez, merak etmeyin!

Son kitapta (aslında son kitap değil ama diğerleri Türkçede yok henüz) da Okko, çok önemli bir hanımın kızını iyileştirmek için çağrılıyor. Kız uzun bir süredir öylece duruyormuş ve kimse
de onu iyileştirmeyi başaramamış. Ama yolda, arkadaşı Noburo’nun başı biraz belaya giriyor. Bu durum heyecanı da arttırıyor tabii. Özet kısmını bu kadarla kapatacağım, çünkü bütün bu olayların içinde de küçük küçük hikâyeler var. Yoksa çok uzar… Bu arada, sözünü ettiğim kitaplar tam olarak birbirinin devamı değil. Yani birinde yarım bırakılmış olaylar diğerinde devam etmiyor. O yüzden hangisinden başladığınız çok önemli değil. Fakat yine de bir mantık sırası var tabii.

Biraz da benim en sevdiğim kısımdan, çizimlerden bahsedeyim. Kitap biraz manga’lar gibi çizilmiş. Ama tam olarak öyle değil. Neredeyse bütün kitap renklendirilmiş, savaş ya da acı içeren bazı sahneler ise siyah-beyaza yakın. Onun dışında çok ayrıntılı çizimler var; kıyafetler, insanlar falan. Benim de hoşuma giden bu zaten.

Artık bu kitapların tarzını yeterince anlamışsınızdır sanırım. Hepsi macera dolu ama öyle uyduruk macera da değil. Ve bu sefer, kardeşlerinize göre de değil. Tamamen bizlere yönelik, genç
arkadaşlarım. Aylardır küçük çocuk kitaplarıyla ilgili yazmaktan canım çıktı ne de olsa. Yani bu kitaplar, on iki, on üç yaş ve üstüne hitap ediyor.

Okko 3: Hava Devri
Humbert Chabuel
Çeviren: Teyfur Erdoğdu
Yapı Kredi Yayınları, 96 sayfa
Show More