İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Eyvah, ben tek çocuğum!

Can Çocuk Yayınları’nın gayet faydalı “Nasıl Baş Etsem?” serisine bir kitap daha eklendi: Tek Çocuk
Olmakla Nasıl Baş Etsem. Tek çocuk olmaktan ister memnun olun ister olmayın, bu kitap kafanızı
meşgul eden pek çok meseleye empati ve eğlenceyle yaklaşıyor.

Ezel Dağlar Ergüden

– Merhaba tatlım, adın ne senin?
– ……..
– Kardeşin var mı?
– Yok.
– Aaaaaaa, yazık! Olsun, annenlere
söyle, senin de olur.
Harbiden mi? Çok teşekkürler. Sanki ben bir kardeş istiyordum da. Ya da yaramı deştiğin için sana çok teşekkür ederim, sevgili büyük. Anlayabileceğiniz gibi, bu ayki kitabımız tek çocuklara geliyor. Ben de tek çocuk olduğum için kitabı iyi değerlendirebileceğimi umuyorum. Gerçi ben tek çocuk olmaktan çok mutluyum ama olsun. Kitabımızın adı Tek Çocuk Olmakla Nasıl Baş Etsem. Hatırlarsanız, aynı seriden, daha önce Okulla Nasıl Baş Etsem diye bir kitabı yazmıştım (çocuk yazar olarak bütün bu kitaplar benden sorulur).

Önce bir kaç soruyla başlayalım. Tek çocuk olmaktan rahatsız mısın? Kardeşi olan insanlar evde daha çok eğleniyor mu sanıyorsun? Ya da anne babanla tek başına baş edemiyor musun? Belki de hepsi birden. Tamam, sakin ol şampiyon. Çünkü sana çok güzel bir tavsiyem var (reklam metni gibi oldu). Aslında, kitabımızın bir sürü tavsiyesi var. Hani ebeveynler “Çocukların Sorunları?” ya da “Çocuğumla Nasıl Baş Etsem?” türünden kitaplar okur ya; bu kitap da öyle bir başvuru kitabı. Ama çok daha eğlenceli ve anlaması da kolay.

Kitabın sistemini anlatayım biraz. Kitap, onlarca küçük bölümden oluşuyor. Her bölümün başlığı bir sorunu ele alıyor. Mesela, “Kendimi başkalarından farklı hissediyorum”, “Keşke tatilde gençlik kampına gidebilsem” ve “Annemle babam tek çocukları olduğumu söylemeye utanıyorlar galiba”. Sonra bu sorunun kısa bir tanımı yapılıyor. “Kendimi başkalarından farklı hissediyorum” başlığının açıklamasının bir kısmı şöyle: “Neler oluyor sana? Ne zamandır var bu rahatsızlık? Çoğu zaman insan başkasının bakışları yüzünden farklı hisseder kendini.” Evet, sorun açıklığa kavuştu. Yani artık hepimiz, “Kendimi kötü ve mutsuz hissediyorum, ama nedeninden tam emin değilim. Bunu insanlara nasıl anlatacağımı ise hiç bilmiyorum,” duygusundan kurtulduk diye umuyorum.

YALNIZ DEĞİLSİN!
Sonra, kitabın asıl (hepimizin heyecanla beklediği) kısmı geliyor. Bu bölümün adı “Oyun Sırası Sende”. Tahmin ettiğiniz gibi bu kısım biz çocuklara özel. Önümüzdeki sorunu çözmek için neler yapabiliriz, sorusuna cevap veriyor. Önceki örneğimize bir göz atalım neler diyor kitap: “Sınıfta sor bakalım, arkadaşlarının arasında senin durumunda olan bir kaç kişi vardır büyük olasılıkla.” Ama merak etmeyin, ilk kutucuktaki çözüm size uymazsa alternatifler de var.

Kitap, hep sıradan çekirdek aile sorunlarına çözüm getirmiyor, tek ebeveynli ya da üvey kardeşlerle yaşayan çocuklar için de pek çok şey var. Örneğin, tek ebeveyninle yapışık ikiz haline gelmemek için ne yapmalısın? Başka insanlarla −üvey kardeşlerle− aynı evde yaşamak zorundasın, onlarla iyi anlaşmak için ne yapmak gerekir? Peki ya tek ebeveyninden kötü muamele görüyorsan ve bunu söyleyecek kimsen yoksa? Merak etmeyin, hiç bir zaman yanlız değilsiniz.

ANNE BABALARA DA FAYDALI
Aslında, şimdi aklıma geldi. Bu kitap sadece çocuklar için değil. Eğer siz, saygıdeğer okur, tek çocuk ebeveyniyseniz ve çocuğunuz bir nedenden dolayı tuhaf davranıyorsa, bu onun “Annemler çocukları aslında sevmiyorlar, bu yüzden sadece bir tane çocukları var,” düşüncesinden kaynaklanıyor olabilir. Ya da sadece kendinizi kontrol edip bir ebeveyn olarak yanlışlarınızı görmek istiyorsanız bu kitabı alıp okuyabilirsiniz. Hem böylece biz çocukların aklından geçenleri yargılamadan anlamaya bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Kısacası, Tek Çocuk Olmakla Nasıl Baş Etsem tek çocukların kafalarındaki soru işaretlerine veya sorunlarına anında çözümler getirebilecek, yeri geldiğinde, “Keşke bir evcil hayvanım olsa ama annemler istemiyor,” kadar basit soruları cevaplarken, gerektiğinde taciz gibi çok daha önemli sorunlardan dem vurabilecek bir kitap

Tek Çocuk Olmakla Nasıl Baş Etsem? Emmanuelle Rigon Marie Auffret-Pericone Resimleyen: Jajques Azam Çeviren: Saadet Özen Can Çocuk Yayınları, 152 sayfa
Tek Çocuk Olmakla Nasıl Baş Etsem?
Emmanuelle Rigon
Marie Auffret-Pericone
Resimleyen: Jajques Azam
Çeviren: Saadet Özen
Can Çocuk Yayınları, 152 sayfa
Show More