İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kayıp köpeklerin sırrı…

Ünlü yazar Christine Nostlinger’in “Puding Poli” serisinin ikinci kitabı Puding Poli Çözüyor çıktı. İlk maceradan beri bir yaş büyüyen Poli ile Rozi bu sefer mahallede artarda kaybolan köpeklerin sırrını çözmeye koyuluyor. Kitabın sonundaki güzel yemek tarifl eri de cabası…

Rozi kaşığı bıraktı, tavanın sapını iki eliyle kavrayıp kaldırdı, aşçıların televizyonda yaptığını denemek istedi, ardından, tavanın çevresinde, seramik ocağın üstünde cızırdayan açık kahverengi soğanlara umutsuzlukla baktı.

“Olamaz!” diye mırıldanarak, içinde erimiş yağda yüzen birkaç tanecik soğan kalmış olan tavayı tekrar ocağın üstüne koydu, soğanları kaşıkla alıp tavanın içine attı ve yağlanan seramik ocağı ıslak bir bezle yarım yamalak sildi.

O silme işini henüz bitirmişti ki Poli mutfağa geri döndü, arkasında da Polilerin komşusu yaşlı Bayan Mader vardı. Bayan Mader’in gözleri ağlamaktan kızarmıştı.

“Sizin Karli hâlâ bulunmadı mı?” diye sordu Rozi onun duygularını anlar bir sesle.

Karli, Bayan Mader’in base cinsi köpeğiydi. Önceki öğlen Bayan Mader, Karli’yi tasmasıyla gazetecinin önündeki köpek çengeline bağlamıştı, çünkü gazeteci Karli’yle pek geçinemiyordu. Bayan Mader gazeteciden çıktığında Karli kayışıyla birlikte iz bırakmadan ortadan kaybolmuştu.

Bayan Mader başını salladı ve kocaman kareli bir mendille burnunu sildi. Poli sandalyenin birini Bayan Mader’e doğru itti ve Rozi’ye dönerek, “Bayan Mader çevredeki evlerin kapılarına ilan yapıştırmak istiyor, ilanda telefon numarası olacak ve eğer Karli’yi bulan olursa telefon etmesi istenecek. Benden ilanı bilgisayarda hazırlamamı rica ediyor,” diye açıkladı.

Bayan Mader Poli’ye bir kâğıt uzattı. “Ben böyle bir şey düşündüm,” dedi burnunu çekerek. “Bu olur mu?”

Poli yüksek sesle okudu: “Dokuz yaşında, Karli adındaki base cinsi köpeğim, 10 Kasım günü Jagd Sokağı ile Stein Sokağı’nın köşesindeki gazetecinin önünden kaçmıştır.
Köpeği görenlerin Marie Mader’e, 236 19 60 numaralı telefondan ulaşması rica olunur.”

“Bulanı ödüllendireceğimi de eklemek istiyorum,” dedi Bayan Mader. “Bu durumda ne kadar vermek gerekir? Çok fazla param yok.” Sonra etrafı koklamaya başladı ve “Sanırım burada bir şey yanıyor!” dedi.

“Aman tanrım!” Rozi ocağa döndü ve soğanların dumanı tüten yanık yağda kuzgun karası solucanlara döndüğü tavayı ateşten alıp kenara koydu.

“Şimdi de benim yüzümden yemeğiniz yandı,” diye hayıfl andı Bayan Mader. “Ne pişiriyordunuz?”

“Kavrulmuş patatesli makarna,” dedi Poli. “Ama önemli değil. Şimdi size ilanı hazırlayıp elli tane basarım. Yapıştırma işini de Rozi’yle ben üstleniriz.”

“O zaman ben de hiç olmazsa size kavrulmuş patatesli makarna yapayım. Soğanınız nerede?” diye sordu Bayan Mader

Poli soğanların durduğu küçük sepeti ona getirdi ve Bayan Mader işe koyuldu.

Yarım saat sonra üçü birlikte mutfak masasının başında oturmuş, kavrulmuş patatesli makarnayla hıyar ve domates salatası yiyorlar, Rozi bir yandan da Bayan Mader’i avutuyordu.

“Karli mutlaka geri gelir,” dedi. Rozi. “Bayan Merny’nin Peggy’si ve Bay Pollak’ın köpeği de bulundu ya!”

“Onlar ne zaman kaybolmuştu?” diye sordu Poli.

Puding Poli Çözüyor Christine Nöstlinger Resimleyen: Tülay Sözbir Seidel Çeviren: Metin Alemdar Tudem Yayınları, 168 sayfa
Puding Poli Çözüyor
Christine Nöstlinger
Resimleyen: Tülay Sözbir Seidel
Çeviren: Metin Alemdar
Tudem Yayınları, 168 sayfa
Show More