İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Potter Amca’nın Çiftliği’nde güneş hep ışıldar…

Potter Amca’nın Çiftliği’nde güneş hep ışıldar…

Pelin ÖZER

“Felaket Henry” serisiyle dünya çapında ün kazanan çocuk kitaplarının sevilen yazarı Francesca Simon’dan yeni bir dizi: “Potter Amca’nın Çiftliği”. Güneşin hep ışıldadığı, eğlencenin eksik olmadığı bu çiftliğin sakinleri alabildiğine özgür, alabildiğine mutlu…

Çocukluğun uçsuz topraklarında ütopyalar kurmak neredeyse sıradan bir etkinliktir; dünya, hatta evren minik gözler önünde vaatler dolusu, alabildiğine uzanır. Belki de o nedenle her canlının yavrusu alıp başını gitmek ister. Annesinden uzaklaşıp, çevresinde onu bekleyen dünyayı keşfederken geri dönmeyi pek de düşünmez. Ama onu kavrayan kollar uzakta da olsalar küçük yavruyu korumayı sürdürür. Acıktığında doyurulmalı, ağladığında şefkat görmelidir. İhtiyaçları basittir; felsefeye, sözcüklerin karmaşık kombinasyonlarına gerek duymaz. Yaş aldıkça, büyüdükçe menzil daralır, sahip olma arzusu yetinmekle işbirliği yapar ve uzam metrekarelerle ölçülmeye başlanır. Belki de bu nedenle ütopyaların vazgeçilmez dekorları doğanın tam ortasında, kendine yetmenin, kendinden çoğalmanın kucağındadır.

“Felaket Henry” serisiyle dünya çapında ün kazanan çocuk kitaplarının sevilen yazarı Francesca Simon’un “Potter Amca’nın Çiftliği” dizisi de işte böyle bir evrenden ses veriyor. Dizinin ilk kitabı Kaçak Ördek Yavrusu, onu takip eden kitaplar ise Kayıp Kuzular, Zıplak’ın Öğle Uykusu, Çiftlikte Curcuna ve Civcivlerin Eğlencesi. Fantastik romanlardan aşina olduğumuz bir haritayla açılıyor dizi. İlk iki sayfada bu dizinin yurdu olan Potter Amca’nın Çiftliği ve civarını izliyoruz.

TEHLİKELİ BAYIR

Sadece çocukların algısıyla hiç zahmetsiz yerleşilecek bir toprak karşımızdaki. Çiftliğin rengârenk dünyasının hemen kıyısında meyve bahçesi, orman, Tehlikeli Bayır, Kelebek Korusu, Gümüş Çimenlik, Devedikeni Çayırı, Eski Ahır, Aslanağzı Gölü ve bataklık uzanıyor. Potter Amca’nın Çiftliği’nde ise anne ördek ile beş ördek yavrusu; anne koyun ve kuzuları Kırpıntı ile Kıvırcık; baba keçi ile yavrusu Zıplak; At Yeleli, Kaz Kiraz, Köpek Çomar, İnek Yonca, Buzağı Güllü, Domuz Pembecik, Horoz Kızılibik, Kedi Mırnav, Tavuk Çilli ve civcivler yaşıyor. Güneşin hep ışıldadığı, eğlencenin eksik olmadığı çiftlikte hayvanlar şarkı söyler, kaçıp kaybolur, yaramazlık yapar ve minik maceracılar her sayfada eve geri dönüş yolunu bulurlar. İlk kitapta anne ördeğin, “Gitme, yapma, etme, gezme,” uyarılarına dört ördek yavrusu itaat ederken, bir tanesi çiftliğin sınırlarını aşma konusunda istekli davranır. Bütün uyarı levhalarını görmezden gelerek, çitlerin arasından yolun karşısına geçer ve “Burası harikaymış!” diyerek yoluna devam eder. Süt kamyonunun onu ezmesine ramak kalsa da bunu fark etmez. Tehlikeli Bayır’da, “Dikkat, Boğa Çıkabilir!” yazısını okuyamadığından yoluna devam eder. Boğa arkasından koşarken o çiti aşmış ve göremediği devasa hayvanın gölgesinde, annesinin neden oraya gitmelerini engellediğini düşünmektedir. Ayağına takılan çakıl taşını çıkartırken, arkasından ilerleyen traktörü de fark etmez. O sırada traktör bir hendeğe yuvarlanır. Zıplayarak Aslanağzı Gölü’ne gelen ördek yavrusu göle girer ve korkutucu balığa rastlamadan yüzüp karaya çıkar. Bir kez daha düşünür, bu gölde tehlikeli olan nedir acaba, diye. Eski Ahır’a vardığında tavana yuva yapmış baykuşu görmez; karanlığa hayret ederek, dışarıdan ona seslenen köpek Çomar’a kulak verip dışarı çıkar. Hava kararmak üzeredir ve o şanslıdır, çiftliğe dönüş yolunda kendisine sağlam bir rehber bulmuştur. Çomar’ın sırtında evine doğru yollanırken kendisini bir prenses gibi hisseder.

BURADA HERKESE YER VAR

Potter Amca’nın Çiftliği ve civarını böylece daha iyi tanıyan okurlar, o coğrafyayla bir yakınlık kurar ve ilerideki maceralara hazırlanmış olurlar. Her kitabın arkasında yer alan sorularla da bir yandan, okuduklarını anlama yolunda ilerlerler.

Kaçak Ördek Yavrusu Francesca Simon Resimleyen: Emily Bolam Çeviren: Bahar Siber İletişim Yayınları, 64 sayfa
Kaçak Ördek Yavrusu Francesca Simon Resimleyen: Emily Bolam Çeviren: Bahar Siber İletişim Yayınları, 64 sayfa
Kayıp Kuzular Francesca Simon Resimleyen: Emily Bolam Çeviren: Bahar Siber İletişim Yayınları, 64 sayfa
Kayıp Kuzular Francesca Simon Resimleyen: Emily Bolam Çeviren: Bahar Siber İletişim Yayınları, 64 sayfa

 

 

Show More