İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Haylaz, fırlama, komik…

Haylaz, fırlama, komik…

Nazan ÖZCAN

Başta Roald Dahl En Komik Kitap Ödülü olmak üzere, Red House ve Waterstones Çocuk Kitapları ödüllü matrak bir kitap var karşınızda: Tom Gates’in Harika Dünyası. Haylaz, fırlama, komik… Bizim Tom’un günlüğü işte…

“Selam, ben Tom Gates. Öğretmenimin delici bakışları üzerimde olmadığında, resim yapmaktan ve Delia’yı deli etmenin yollarını düşünmekten hoşlanırım. Öğretmenlerim bende ‘kontsantrasyon eksikliği’ olduğunu düşünür. Oysa tam şu anda sarf ettiğim ‘pür’ dikkati bir bilseler, eminim beni takdir ederler. Şey, ders hakkında değil tabii… Hangi gofreti önce yemem gerektiği ile ilgili.” Şimdi 10 yaşındaki Tom Gates’e okulu sevmiyor, öğretmenlerinden hoşlanmıyor, sürekli okula geç kalıyor, derslerde sıkılıp matematik kitabına resim çiziyor, ödevlerini savsaklıyor ve ablası Delia’yı (ismi de tam uymuş, çünkü Tom’a göre ablası bir deli) çıldırtmak hoşuna gidiyor diye kızabilir miyiz? Zaten kendi de söylüyor. En azından dürüst çocuk. Ayrıca öğretmenlerin “dikkat eksikliği” var demesine de takılmayın, ne de olsa öğretmenler yetişkin insan bilmişliğiyle bütün çocukların derste “çiçek” olup uslu durmasını ve harıl harıl ders çalışmasını ister. Oysa ki, matematiği sevmeyen çocuk belki de resimde ve müzikte bir dâhidir, değil mi ama? Ee işte bizim Tom da öyle bir çocuk. Belki de sadece okulu sevmeyen, hayatı seven hayta oğlanın tekidir. Bu onu sevmememiz için sebep mi? Elbette hayır.

UZAYLI, ROBOT, HAYDUT YOK!

İngiliz yazar L. Pichon’ın yarattığı Tom Gates, aslında öyle aksiyonlu maksiyonlu bir hikâye değil. Belki kitabın adı Tom Gates’in Harika Dünyası ama öyle uzaylılar, robotlar, haydutlar falan yok işin içinde. Gerçekten, bütün hikâye Tom’un günlük hayatının üzerinden şekilleniyor. Bu “Harika Dünya”da Tom başından geçenleri günlük olarak yazıp çiziyor. Ee, tabii o günlük hayatın içindeki haylazlıklar, fırlamalıklar, komiklikler, yaramazlıklar, büyüklerin ve küçüklerin hayretler verici farklı bakış açıları yeterince cezbedici şekilde verilmiş. O yüzden de kitabı bir solukta okuyorsunuz. Aslında tam bir “bizim oğlanın okul hikâyesi” olmuş.

Dedik ya, aksiyon yok. Ama Tom okul ya da ev hayatında aksiyon yaratma konusunda epey yetenekli. Gerçi ailesi de ona çok yardımcı oluyor. Bir kere, ondan nefret eden, ergenlik tribindeki ablası Delia Tom’un hayatını pek şenlendiriyor. Peki, tuhaf tuhaf kıyafetler giyip Tom’u yerin dibine sokmaktan imtina etmeyen babaya ne demeli? Ya da yemek pişirmekten gram anlamayan, pişirdiği pizzanın içine muz koymayı çok yaratıcı bulan bir büyükanneniz varsa ne yaparsınız?.. Ya da yanınızda oturan gıcık mı gıcık, çok bilmiş Marcus Meleme her bir şeylere doğru cevap verirken, siz veremeseniz, onun kurbağa gibi bir resmini çizmez misiniz? Hele güzeller güzeli Amy’ye de biraz, nasıl derler, ilgi duyuyorsanız, onu konsere davet etmek için uğraşmaz mısınız? Ee, tabii bunlar da öyle pek kolay ve sıradan işler değil. 10 yaşındaki bir çocuk için her biri bir macera. Hele de öğretmeniniz Bay Bilgili’nin verdiği kompozisyonları yazmadığınız için her güne bir mazeret uydurmak, öyle zırt diye yapılacak bir iş hiç değil. Bir kere yaratıcı olmanız gerekir. Hep evde unutamazsınız ya!.. Üzerine kaç kere mürekkep dökebilirsiniz?.. Öğretmeninizi, bir köpeğin saldırısına uğradığınıza ve köpeğin de defteri parçaladığına inandırmak da öyle kolay olmasa gerek.

AMA ZOMBİ KÖPEKLER VAR

Tüm bunların yanısıra Tom’un hayatta başka heyecanları da var elbette. Mesela en yakın arkadaşı Derek’le birlikte kurdukları ya da kuracakları rock grubuna isim aramak. Siz olsaydınız hangisini seçerdiniz? Zombi Köpekler, Uzaylı İkizler, Ayak Güreştirenler, Felaket Tavşanlar. Hayır, cevabı söylemeyeceğiz. Haa, sahi nasıl da unutuyorduk! Bütün bu macera yetmezmiş gibi, Tom’un en sevdiği grup “3 Moruklar”ın konser için kasabaya geleceği haberi düşmez mi ortalığa? Tabii ki Tom da gidecek ama nasıl? Acaba dilencilik numarası işe yarar mı?

Daha iyisi galiba bütün bunları Tom’un el yazısıyla yazması ve hepsini tek tek resimlemesi. Mesela kızgın bir Bay Bilgili ya da kendisinin rock yıldızı resimleri, yine kendisinin iğrenç okul fotoğrafı (kimin yoktur ki, utanç utanç!), öğretmenlerin fıldır gözleri… Ee, kitabın kendi gibi çizimleri de komik olunca, bu oğlan çocuğunun “çılgın maceraları”nı hemencecik bitiriyorsunuz. Yenisini beklemeye başlıyorsunuz, hadi ama… Bari arada Tom gibi bir karamelli gofret yiyelim! Versenizeeee yaa…

Tom Gates’in Harika Dünyası L. Pichon Çeviren: Nilay Kaya Tudem Yayınları, 248 sayfa
Tom Gates’in Harika Dünyası L. Pichon Çeviren: Nilay Kaya Tudem Yayınları, 248 sayfa

 

Show More