İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Birlikte büyümeyi öğrenmeliyiz

Birlikte büyümeyi öğrenmeliyiz

Elif ŞAHİN HAMİDİ

Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, 20 yıllık mesleki ve kişisel deneyimlerinden yola çıkarak kaleme aldığı Çocukla Birlikte Büyümek adlı kitabında, çocuğun bir birey olduğu gerçeğini kabul edip, görevimizin ona sadece rehberlik etmek olduğunun altını çiziyor.

Sevgi dolu, huzurlu, mutlu, özgüveni tam çocuklar yetiştirmenin yolu öncelikle bu özelliklere sahip anne babalar olmaktan geçiyor. Sonrası zaten kendiliğinden gelir. Çocuk için en az yemek içmek kadar temel bir gereksinimdir sevgi ve güven. Elbette her ebeveyn bunun farkında. Ama her nedense “istedikleri gibi” bir çocuk yetiştirme uğraşı içerisinde bu iki önemli gereksinimi göz ardı ediyor, belki de hafife alıyorlar. Görüyoruz ki günümüzün “süper anne/süper baba” olma çabasındaki ebeveynleri, “süper çocuk” yetiştirme gayreti içerisinde bir çıkmaza doğru yol alıyor çoğu zaman. Mutsuz, doyumsuz, kendine güveni olmayan, sorumsuz ve sorunlu çocuklar karşısında öylece çaresiz kalıyorlar. Çeşitli roller biçtiğimiz çocuklarımızdan kusursuz olmalarını bekliyor, kendi başaramadığımız ya da gerçekleştiremediğimiz her şeyi onların başarmasını ve gerçekleştirmesini umuyoruz.

Oysa en başta çocuğumuzun bir birey olduğu gerçeğini kabul edip, büyüme/var olma yolculuğundaki görevimizin ona sadece rehberlik etmek olduğunu idrak etmemiz gerek. Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, mesleki ve kişisel deneyimlerinden yola çıkarak kaleme aldığı Çocukla Birlikte Büyümek adlı kitabında esas olarak bu noktalara vurgu yapıyor. Peki, “çocukla birlikte büyümek” ne demek? Kırcaoğlu bunu şöyle açıklıyor: “Eğer kendinize ve ona büyümek için yol verirseniz, gerçek büyümenin, birlikte üretmek, farkına varmak, özgürleşmek, gelişmek, öğrenmek ve yaşamaktan keyif almak olduğunu göreceksiniz. Aslında bunu bize öğretecek olan da çocuklarımız.” Çocuklarla büyürken karşılaşacağımız sorunların üstesinden gelebilmenin en önemli püf noktası bu belki de; birlikte büyümeyi öğrenmek…

BİRLİKTE ÖZGÜRLEŞMEK

“Çocuğunuzla Çıktığınız Hayat Yolculuğunda Başınıza Gelebilecekler ve Yanıtları” altbaşlığını taşıyan kitapta, bu yolculukta yaşanabilecek pek çok sorunla tanışmak ve akla gelebilecek pek çok soruyla ilgili cevaplara ulaşmak mümkün. Ancak çoğu okur/ ebeveyn için kitaptaki bilgiler yeterli gelmeyebilir; daha detaylı, daha derinlikli bilgilere ihtiyaç duyabilirler. Yine de çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri sırasında karşılaşılabilecek pek çok sorunla ilgili temel bilgileri edinmek açısından anne babalara rehberlik edecektir bu kitap.

20 yıllık deneyim sahibi Kırcaoğlu, kitapta 2 yaş döneminin özellikleri, disiplin ve sınır koyma, agresif çocuk ve indigo çocuk, boşanma ve etkileri, ölüm ve ölümü çocuğa anlatma yöntemleri, uyku düzeni ve uyku eğitimi, yemek yeme ve iştah problemleri, okul öncesi eğitim, okul dönemi, tuvalet eğitimi, cinsel eğitim konularında yol gösterici, temel bilgiler sunuyor. Kitapta ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite, sol elini kullanan çocuklara nasıl davranılması gerektiği, çocukla nasıl kaliteli zaman geçirilebileceği, parmak emme ve tırnak yeme gibi alışkanlıklara nasıl son verilebileceği, bilgisayarın çocuk üzerindeki etkileri, engelli ebeveynlerin çocuklarına bu durumu nasıl anlatmaları gerektiği, doğru sünnet zamanı gibi birçok farklı konuya da değiniliyor.

“PROBLEMLİ” ÇOCUK

Dilek Kırcaoğlu; “Bana ‘problemli’ olarak tanımlanan bir çocuk getirdiklerinde, keşfedilmesi gereken pek çok yanı olan birini görürüm. Törpülenmesi gereken birini değil. Çoğu çocuk keşfedilemediği için kendini yalnız hissetmekte, farklı davrandığı için dışlanmakta ve sonuçta kendini kapamayı seçmektedir. Çocuklar yetişkin dünyasının kalıplarının ne olduğunu ve ne anlama geldiklerini bilmezler. Farklı olanı dışlamayı yetişkinler bilir. Çocuklar büyüdükçe bunu yetişkinlerden öğrenir. Oysa farklılıklar ne çok şey öğretir bize,” diyor. Ebeveynlerin çocuklarına bir de bu gözle bakmalarında fayda var diye düşünüyorum. Sorun olarak nitelendirdiğiniz davranışların/durumların gerçekte hiç de öyle olmadığını görebilirsiniz böylece. Farklılıkları fark edin, sevin ve onlarla kucaklaşın…

Çocukla Birlikte Büyümek Dilek Kırcaoğlu H2O Kitap, 160 sayfa
Çocukla Birlikte Büyümek Dilek Kırcaoğlu H2O Kitap, 160 sayfa

 

 

Show More