İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sevimli mi sevimli bir ejderha…

Sevimli mi  sevimli bir ejderha…

M. Banu AKSOY

Alman yazar ve çizer Ingo Siegner’in yarattığı Küçük Ejderha Kokosnuss, mini mini bir ejderha yavrusu. Sevimli, arkadaş canlısı, barışçıl ve çevreci olan Kokosnus dizinin her kitabında bambaşka ortamlarda bambaşka karakterle tanışıyor, maceranın tadına varıyor.

Çocukların ejderha merakının kaynağını oldum olası merak etmişimdir. Tıpkı dinozorlara olan o kaçınılmaz tutkuları gibi… Ejderhalar ve dinozorlar: Gerçeklik algımızın ötesinde, devasa iki hayvan… Biri milyonlarca yıl önce gezegenimizde hüküm sürmüş bir canlı türü; diğeri farklı kültürlerin efsanelerinde, masallarında sık sık başrole çıkan fantastik bir canlı. Birinin varlığından fosiller ve kemikler sayesinde haberdarız. Diğerine dair tek kaynak ise hayal gücümüz.

Onları çocuklar için cazip kılan ne peki? Büyüklükleri mi? Güçleri mi? Renkleri, pulları ve dikenleriyle görkemli fizikleri mi? Yoksa tüm korkunçluklarına rağmen bizim için bir tehdit oluşturmamaları mı?

KIVRAK ZEKÂLI EJDERHALAR

Dinozorları bilmem ama ejderhalara atfedilen bir özellik daha var: zekâları. Ejderhalar zekidir. Kıvrak zekâlıdır. Aklın sembolüdür.  Çoğu masal kahramanı ejderha bilgedir. Kısacacı, tüm  özellikleri bir araya geldiğinde, ejderhalar ma- sal üretmeyi seven insanlara hayli malzeme sağlar.

Şimdi sanmayın ki bunlar hep eski masallarda kaldı. Tersine, ejderhalar hâlâ yazar ve çizerlerin kullanmayı en sevdiği karakterlerden. Çocuk kitaplarını ele alalım. Benim ak- lıma hemen birkaç tanıdık ejderha geliyor: Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık serisinin çokbilmiş cüce ejderi Dişsiz; Sakar Cadı Vini’nin ejderhası; Feridun Oral’ın pirinç lapasından hiç hoşlanmayan küçük ejderhası; Julia Donaldson’ın beceriksiz ejderhası Zogi… Eminim ki sizin de listeye ekleyeceğiniz birkaç ejderha vardır.

Ben kendi listeme kısa süre önce bir ejderha daha ekledim: Kokosnuss.  Alman yazar ve çizer Ingo Siegner’in yarattığı Küçük Ejderha Kokosnuss mini mini, sevimli bir ejderha yavrusu. Küçük bir okul çocuğu. Ama bacak kadar boyuna bakmayın. Kokosnuss da her ejderha gibi ırkının şu kıvrak zekâ özelliğine yeterince sahip.

Ülkemizde Abm Yayınevi etiketiy- le yayımlanan Küçük Ejderha Kokosnuss’un şimdilik üç macerası dilimize çevrildi: Küçük Ejderha Kokosnuss Okula Başlıyor, Küçük Ejderha Kokosnuss Korkma! ve Küçük Ejderha Kokosnuss Kızılderililerin Arasında. Ama gerisi ge- lecek, dizi toplam on altı kitaba tamamlanacak.

Serinin ilk kitabı, Küçük Ejderha için önemli bir günle başlıyor. Ateş ejderhası Kokosnuss babası Magnus’un onu heyecanla uyandırmasıyla büyük güne gözlerini açar. Ne de olsa okulun ilk günü her ejderhanın yaşamında sadece bir kez yaşayabileceği özel bir gündür. Kokosnuss diğer çocuk ejderhalar gibi okul mağarasının yolunu tutar. Yolda bir çalılığın ardında gördüğü kızıl ejderha ayağı, küçük çaplı bir panik yaşamasına neden olur. Çünkü bu bir obur ejderhadır ve obur ejderhalar diğer hayvanları yiyen tehlikeli yaratıklardır. Çalının ardından gerçekten bir obur ejderha çıkar; ama bu pek de ürkütücü bir canavar değildir. O da Kokosnuss yaşlarında bir ejderha yavrusudur. İki ejderha birbiriyle çatışan her küçük çocuk gibi önce birbirlerine bir güzel efelenirler. Tabii ejderhaca bir efelenmedir bu:

“Doğru konuş yoksa ağzını yakarım!” diye geri hırladı Kokosnuss. “Ben bir ateş ejderhasıyım.”

“Öyle mi!” diye karşılık verdi diğeri. “Ben de bir obur ejderhayım. Ve seni kahvaltı niyetine yerim!”

Kokosnuss, “Sen öyle zannet! Biz ateş ejderhaları çok akıllıyız, kimse bizi kolay kolay yiyemez!” dedi ve devam etti.“Peki, neden akıllı olduğumuzu biliyor musun? Çünkü biz okula gidiyoruz. Ben de okula gidiyorum, hem de bugün okula başlıyorum!”

Maceranın devamında Kokosnuss, Oskar isimli bu ejderhayla yakın arkadaş olur ve onun da okula gidebilmesi için korkunç anne ve babasının karşısına çıkmayı göze alır.

RUDOLF’UN TILSIMLI KOLYESİ

Kokosnuss’un bir diğer yakın arkadaşı da kirpi Matilda’dır. Onunla da Küçük Ejderha Kokosnuss Korkma! adlı macerada tanışıyoruz. Çocuk Ejderhalar Sınıfı ve Oklu Kirpiler Sınıfı Kaplumbağa Adası’na kamp yapmaya giderler. Kokosnuss, Oskar ve Matilda, yaşlı dev kaplumbağa Olleminna’nın anlattığı korsanlı hikâyelerin heyecanına kapılırlar. Bunun üzerine efsanevi korsan Kızıl Rudolf’un tılsımlı kızıl kolyesini bulmak için dalış yapmaya karar verirler. Ertesi sabah tüm hazırlıklarını tamamlayıp denize açıldıklarında gerçek bir korsanla karşılaşırlar. İlk başta onlar korsandan, korsan da onlardan korksa da sonunda kimsenin bir diğerine zarar vermeyeceğini anlayıp kısa sürede dost olurlar.

Küçük Ejderha Kokosnuss Kızılderililerin Arasında başlıklı maceradaysa üç arkadaşın yolu Amerika’nın vahşi topraklarına düşer. Amaç Oskar’ın obur babası için bir bizon avlamaktır. Avlanma konusunda son derece beceriksiz olan üç çocuk, tanıştıkları küçük kızılderili kız Vahşi Yabanarısı sayesinde, sayıları azalan bizonların avlanmasının yasak olduğunu öğrenirler. Vahşi Yabanarısı sayesinde biz de kızılderililerin doğaya ve doğadaki dengeye saygı duyan öğretileri hakkında fikir sahibi oluruz.

Kokosnuss özellikle okumaya yeni başlayan çocuklar için biçilmiş kaftan. Bölümlerinin makul uzunlukta olması ve puntoların büyük tutulması kitap okuma becerisini geliştirmeye çalışan küçük okurlar için hayli rahatlatıcı özellikler. Buna bir de metinlere neredeyse denk miktardaki hayli eğlenceli resimler de eklenince okuması keyifli bir dizi çıkıyor karşımıza. Siegner belli ki kitaplarını resimlerken oldukça eğlenmiş. Bunu nereden mi çıkardım? Sahnelerin içine serpiştirdiği çeşit çeşit minik karakterden. Resimlerde çalı ve ağaçların içinde, üstünde, arkasında minik bir hayvanla göz göze gelmeniz mümkün. Fakat adını bilmediğimiz bir minik fare var ki o her macerada, Kokosnuss’lu her sahnede karşımıza çıkıyor. Onunla daha ilk maceranın ilk resminde karşılaşıyoruz. Farecik, Kokosnuss’un odasında, perde kornişinin tepesine tünemiş ve küçük ejderhanın güne başlamasını bekliyor sanki. Ben bu isimsiz farenin Kokosnuss’un en büyük hayranı olduğuna karar verdim. Çünkü Kokosnuss ne yapıyorsa, fare de oralarda bir yerde onu taklit ediyor. Kokosnuss okula gittiğinde, fare de bir saksının içinden onu izliyor; Kokosnuss diğer ejderhalarla Kaplumbağa Adası’na doğru yol alırken, fare de minik bir yelkenliyle peşine takılıyor… Alın size bu seriyi eğlenceli kılan başlı başına bir oyun: Fare bulmaca!

KOKOSNUSS ON YAŞINDA!

“Küçük Ejderha Kokosnuss” kitaplarında beni rahatsız eden tek kısım çevirisi oldu. Özellikle farklı bir çevirmenin elinden çıkan Kokosnuss Kızılderililerin Arasında üzerinde biraz daha çalışılmayı hak ediyormuş. Kokosnuss 2013 yılında 10. yaşını kutlamış. Yaratıcısı Ingo Siegner, aradan geçen bu sürede yirmi ayrı Kokosnuss macerasına imza atmış. Kitapların en güzel yanı okuru her seferinde bambaşka ortamlara götürüp, çeşit çeşit karakterle tanıştırması. Büyücüler, korsanlar, cadılar, vampirler, Vikingler ve hatta bir mumya ve bir uzaylı… Kokosnuss bir bakıyorsunuz elinde define haritasıyla balta girmemiş bir ormanda geziyor; sonra Atlantis’i keşfetmek ya da Oskar’ı kurtarmak için dünya turuna çıkıyor.

Üstelik bu maceraların bir kısmı farklı yaş grupları için −ilkokul çocukları ve okul öncesi dönem çocukları için− ayrı ayrı kaleme alınmış. Bu da Kokosnuss’un hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazanmasına neden olmuş. Pek çok dile de çevrilen “Küçük Ejderha Kokosnuss”, kitaplarının yanı sıra CD, oyuncak ve daha pek çok yan ürünle çocukların yaşamında yer etmiş sevilen bir karakter…

Bakalım Kokosnuss bizim buralarda da sevilecek mi?

Küçük Ejderha Kokosnuss  Kızılderililerin Arasında Ingo Siegner Çeviren: Berna Topal Abm Yayınevi, 72 sayfa
Küçük Ejderha Kokosnuss Kızılderililerin Arasında Ingo Siegner Çeviren: Berna Topal Abm Yayınevi, 72 sayfa
Küçük Ejderha  Kokosnuss Korkma! Ingo Siegner Çeviren: Aylin Gergin Abm Yayınevi, 72 sayfa
Küçük Ejderha Kokosnuss Korkma! Ingo Siegner Çeviren: Aylin Gergin Abm Yayınevi, 72 sayfa
Küçük Ejderha Kokosnuss  Okula Başlıyor Ingo Siegner Çeviren: Aylin Gergin Abm Yayınevi, 72 sayfa
Küçük Ejderha Kokosnuss Okula Başlıyor Ingo Siegner Çeviren: Aylin Gergin Abm Yayınevi, 72 sayfa
Show More