İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir kız, bir düş, bir merdiven…

Bir kız, bir düş,  bir merdiven…

Nurduran DUMAN

André Neves, muhteşem resimlerle bezediği Bulutların Arasında adlı kitabında, aklı fikir bulutlara ulaşmakta olan küçük bir kızın öyküsünü anlatıyor. Kendine ait bir bulutu olsun isteyen küçük kızın düşlerle dolu, bir o kadar da cesur yolculuğu…

İster çocuk olsun ister yetişkin, yaşamın keyfini çıkarmayı unutmayanların sevdiği, iyi bildiği oyundur bulutlardan benzetmece. Kimi bulut dörtnala koşan attır, kimi buharını göğe sala sala giden vapurdur bakana. Biraz önce sevimli bir kuzu olan, az sonra pamuk şekerine dönüşüverir; eğlencelidir. Yaşama farkındalığının yanında, içinde bulunulan âna saygı duyup hakkını vermenin marifet olduğuna iyi bir örnektir bulutları izlemek. Hele de her şeyi hızlı algılamayı, yapmayı ve sınırsız tüketimi yücelten günümüz dünyasında, o dayatmacı ve yapay koşuşturmaca arasında, bu marifeti geliştirmek için de güzel bir alıştırmadır.

AH BİR BULUTUM OLSA!

Nesin Yayınevi’nin Çocuk Cenneti Kitaplığı’ndan çıkan Bulutların Arasında adlı kitapta da göğe bakarak, “tüm dünyadaki en güzel şeyler olan” bulutlara ulaşmaya çalışarak kendi olmakta ısrar eden, olabilen bir kızın hikâyesi anlatılıyor. Değil düş kuracak, durup ne yaşadığına bakacak vakti olmayan kent sakinlerinin arasında pek hoş karşılanmayan, aklı fikri, dolayısıyla gözleri sürekli gökyüzünde olan biri o. Tüm canlıların özgür olduğu o uçsuz bucaksız, gizemli mavilikte bir kuş olabilse… Kendine ait bir bulutu olsa da üstüne binebilse… O yukarılarda kim bilir kimler var? Tanrılar, periler, melekler ya da başka insanlar… Zaten tüm öyküler ya aşılacak bir engel ya da ulaşılacak bir düş olduğunda başlar.

Öykümüzün kahramanı olan kız da bulutları almak istiyor ve bölgedeki en yüksek dağa tırmanmak için yola çıkıyor. Tırmanıyor da, hatta bu dağın tepesindeki evin çatısına bile, hem de izin almadan. Orada yaşayan ve göğe bakmayı hiç ama hiç sevmeyen, ancak kızın gülümseyişine hayran kalan oğlan çocuğunun çarşaflardan yaptığı bir balonla da gökteki yolculuğuna başlıyor.

O gün bugündür, balonuyla havalanıp harika gülümsemesiyle gökyüzünü renk ve neşeyle dolduran, kentinin üzerine rengârenk mutluluk yağmuru yağdıran, sonra da bulutların arasında kaybolan kızın armağan ettiği kuşlar, kentin üstünde uçuşup neşeyle eğlenmeye devam etmekte. Kızın aklının bir karış havada olduğunu söyleyenler çoktan çatılardaki yerlerini aldılar, çünkü onların da artık mutluluk yağmuruyla yıkanmış düşleri, kızınki gibi çatılara ve düşlerine tırmanacak merdivenleri, onlara çatılarda düşlerini paylaşmak için eşlik edecek kuşları var.

Bazen göz ardı edilebiliyor; oysa çocuk kitaplarındaki görsel dünya, hikâye kadar önemlidir, hatta bazen hikâyeden de fazla önem kazanabilir. Nesin Yayınevi’nin Çocuk Cenneti Kitaplığı, yayın programına aldığı kitaplarda, kitapların hikâyeleri kadar görsel dünyalarına da özen gösteriyor. Bulutların Arasında’nın resimleri de bunu fazlasıyla ispatlıyor. Bu resimler hem öykünün atmosferini güçlendiriyor hem de başka çağrışımlarla öyküden ayrı bir boyut yaratmayı beceriyor.

Bulutların Arasında André Neves Çeviren: Ceylan Özçapkın Nesin Yayınları, 32 sayfa
Bulutların Arasında André Neves Çeviren: Ceylan Özçapkın Nesin Yayınları, 32 sayfa
Show More