İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gençliğin karanlık köşeleri

Gençliğin  karanlık köşeleri

Özgün UÇAR

Mutsuz bir gencin yalnız varoluş hikâyesi ile başlayıp, bilinçaltı hayallerine evrilen ve bir siyasi cinayet ile zirve yapan Geri Gelenler, yaşadığımız çağı ve değer yargılarını sorgulaması, bir gencin iç dünyasını tüm gerçekliği ile anlatması bakımından sahici bir gençlik romanı.

Gençlik başlı başına sıradışı ve şaşırtıcı bir deneyim, bedeni ve bilinci çocukluğundan sıyrılan her genç için. Keşfedilmeyi bekleyen ve geçmişin tozpembe alışkanlıklarını yerle bir eden, insanın kendisiyle zorlu serüveni… Renkli ekranlardan vazgeçip de bu yeni dünyanın yeraltına inme cesareti gösteren genç, sadece cesur değil, aynı zamanda değişiminin farkında; kendi ile birlikte değişen ve aydınlanmayı bekleyen karanlık dehlizlerinin de… Kendini acıtmaya ayaklardan başlar gençliğin karanlık köşeleri: ‘’Taş tam serçe parmağımın altında, buna rağmen yürüyorum. Sağ ayağım attığım her adımda canımı acıtıyor. Çaktırmadan küfrediyorum, ardından fark ettirmemeye çalışarak ayağımı sallıyorum. Yürümeye başlıyorum yine, taş şimdi de başparmağımın altında. Şimdi daha da fazla yakıyor canımı.’’

Felsefe mezunu İngiliz edebiyatçı Gemma Malley, Bildirge, Direniş ve Miras romanlarının ardından, gene Delidolu Yayınları’nın dilimize kazandırdığı son romanı Geri Gelenler’de annesini küçük yaşta kaybeden, birlikte yaşadığı babasıyla ve bilinçaltının çıkmazlarıyla mücadele eden Will Hodges’in ilk gençliğine dair, yaşamın içinden, felsefenin kavramlarıyla beslenen bir değini sunuyor. Malley, ilkgençliğini rüyalar ve bilinçaltının halüsinasyonları ile adımlayan bir erkek çocuğunun yalın hislerine okuru ortak ederken, lirik bir gençlik hikâyesini anne özlemi duyan, karşılıksız aşk yaşayan ve otorite ile arası pek de iyi olmayan Will Hodges karakteriyle kurguluyor. Öyle ki Will’in, “O günlerde kim olduğumu bilmiyordum. Ne olduğumu bilmiyordum. O günlerde, nehir kenarında saatlerce ördekleri izleyerek vakit geçirirdim ve bunun bir önemi yoktu. O günlerde ben yalnızca Will Hodges’tum,’’ diye iç geçirdiği hikâyesi, bilinçaltı oyunları ve bir cinayet ile lirik bir hikâyeden soluksuz bir maceraya dönüşüyor. Roman başından sonuna dek ilkgençliğin yaşanması muhtemel deneyimlerine Will’in davranışları ile cevaplar aramayı sürdürüyor.

MUTSUZ BİR KAHRAMAN

Will’in yalnız ve mutsuz iç dünyasında süregiden kurgu, tanık olduğu bir cinayet ile büsbütün değişiyor. Will, yerde bıçaklanmış yatan adamın yanında okul arkadaşı Yan’ı görüyor. Ölmek üzere olan adamın yanındaki Yan telaş içinde. Aniden polisler geliyor ve Yan katil şüphesiyle polislerce götürülüyor. Geride Yan’ın polis arabasına bindirilirken, “Yardım et, lütfen!’’ diyen sesi kalıyor. Will Yan’ı adama yardım etmeye çalışırken görse de kafası karışık. Okul arkadaşının cinayet şüphesiyle polislerce götürüldüğüne tanık olan Will’in psikolojisi iyiden iyiye bozuluyor; babasının radikal milliyetçi eğilimleri ile büyüyen mutsuz kahramanımız, babasının dünyasından uzakta, rüyaları ile bilinçaltı arasında kendine bir yer arıyor. Toplama kamplarında yaşadığına dair kâbuslar gören Will’in peşine onu tanıdığını iddia eden, başka zaman diliminden insanlar takılıyor. Kendilerini “Geri Gelenler’’ olarak tanıtan bu kişiler, Will’i bir “Geri Gelen’’ olduğuna, kendileriyle geçmiş zamandan arkadaş olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Konuşacak çok arkadaşı olmayan Will’in tek dostu, aynı zamanda platonik aşkı da olan Claire. Ne var ki Claire’in ondan tek isteği, suçsuz yere hapse girdiğini düşündüğü erkek arkadaşı Yan’ı olay günü gördüklerini detaylıca polise anlatarak kurtarması. “Geri Gelenler’’in takibinde ve bir cinayetin tanıklığında Will’in önünde ise iki seçenek var: geçmişle yüzleşerek yeni bir gelecek kurmak ya da geçmişe mahkûm olmak.

Mutsuz bir gencin yalnız varoluş hikâyesi ile başlayıp, bilinçaltı hayallerine evrilen ve bir siyasi cinayet ile zirve yapan Geri Gelenler, yaşanılan çağı ve değer yargılarını sorgulaması, bir gencin iç dünyasını tüm gerçekliği ile anlatması bakımından sahici bir gençlik romanı. Bu sahiciliğin genç okura yansıması ise gençliği ile yüzleşmek için hazır olup olmadığına, gençliğinin karanlık köşeleri ile karşılaşmak için cesaret gösterip gösteremeyeceğine bağlı. Cesareti olanlar için Geri Gelenler, gençliğin karanlık köşelerini aydınlatabilecek sahici bir deneyim sunuyor.

Geri Gelenler Gemma Malley Çeviren: Saliha Sanem Erdem Delidolu Yayınları, 240 sayfa
Geri Gelenler Gemma Malley Çeviren: Saliha Sanem Erdem Delidolu Yayınları, 240 sayfa
Show More