İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şeytana pabucunu ters giydirebilmek için 50 yol

Şeytana pabucunu ters giydirebilmek için 50 yol

Elif ŞAHİN HAMİDİ

Hepiniz “korkunç 2 yaş” efsanesini duymuşsunuzdur. Peki, belalı 3 ve enerjik 4 yaş’a ne dersiniz? Dert etmeyin, Optimist Yayınları’nın bastığı bu küçük cep kitabında, veletlerin yarattığı 50 zorlu duruma akılcı, pratik ve kesinlikle mizahi çözümler bulacaksınız.

Çocuk yetiştirmek gerçekten sonsuz sabır ve bir o kadar da enerji gerektirir. Bu küçük şeytanlar bitmek tükenmek bilmeyen bir enerji deposudur. Kimileyin sizin sinirleriniz iyice yıpranır, sabrınız tükenir, enerjiniz sıfıra iner ama çocuğunuz hâlâ yerinde duramaz. Üstelik çenesi de hiç susmaz. Nasıl oluyorsa, her daim şarjlıdır bu velet milleti. Hep, büyüdükçe biraz daha rahata kavuşacağım, diye düşünür anneler. Ne var ki asla gerçekleşmeyecek bir hayaldir bu. Fakat yine de melek görünümlü bu küçük ve sevimli şeytanlarla baş edebilmek, onları biraz olsun ehlileştirebilmek için uygulanabilecek bazı taktikler var elbette. Optimist Yayınları’nın dilimize kazandırdığı Bir Veledi Ehlileştirmenin 50 Yolu adlı kitap da anne ve babalara bu taktiklerden bir buket sunuyor. Hem de esprilisinden…

AKLINI ÇEL, DİKKATİNİ DAĞIT!

Kitap, gerek dili gerekse çizimleriyle çok eğlenceli. Bu faydalı ve eğlenceli cep/el kitabının bir de alt başlığı var: “Küçük Şeytanınızın Aklını Nasıl Çelebilirsiniz?”. Çok manidar bir başlık… Çünkü bana kalırsa da küçük şeytanları yola getirmenin en etkili yolu, onların aklını çelmek, dikkatini dağıtmak. Kitabın girişinde “canavarın doğası”ndan bahsedilirken de buna vurgu yapılıyor zaten: “Veletler rüzgâr kadar değişkendir ve akıl almaz haylazlıklar yapabilirler. Bir dakikalığına büyüleyici birer melekken, saniyeler içinde çılgın kötülük perilerine dönüşebilir ve beş dakika sonra şüphe uyandıran bir sessizliğe bürünürler. Yani sürekli tetikte olmanız, kimle veya neyle uğraştığınızı bilmeniz gerekir. Çoğu zaman en iyi stratejiniz dikkat dağıtmaktır. Çocuğunuzun dikkat süresinin kısa olmasından yararlanıp enerjisini başka yöne çevirebilirsiniz.” İşte şeytana pabucunu ters giydirmenin sırrı burada yatıyor.

PRATİK TAKTİKLER

Bu küçük cep/el kitabında öfke nöbetleri, televizyon bağımlılığı, yemek kavgaları, yatma zamanı kavgaları, küfür, kardeş kıskançlığı gibi, anneleri zora sokan 50 sorunu çözmeye yönelik pratik taktikler, maddeler halinde sıralanıyor. Örneğin; yeni bir kardeş ve kardeş kavgası konularına yakından bir bakalım. Kitapta “Yeni Gelen” başlığı altında, ilk çocuğa yeni gelen kardeşini kabullendirebilmenin yolları gösteriliyor. İşte birkaç madde:

• Onu her zamanki kadar sevdiğinize dair güvence verin ve ona bol bol sarılıp kucaklayın.

• Ziyaretçilerin, bebeği sevmeye girişmeden önce onu selamlamasını sağlayın.

• Daha iyisi, ona da küçük bir hediye getirmelerini sağlayın. “Kardeşler” başlığı altında, kardeşler arasındaki rekabet ve ağız dalaşları ile mücadele taktikleri aktarılıyor:

• Her seferinde araya girme isteğinizi bastırın. Çocuklar, savaş başlatmanın dikkatinizi çekmek için iyi bir yol olduğunu hemen fark eder. Anlaşmazlıkları kendi başlarına çözmeyi öğrenmeleri gerekir.

• Çocuklarınız konuşmalarınızı dinlerken onları karşılaştırmaktan kaçının. Çok küçük çocuklar bile etiketleri hemen anlar ve alınır.

Kitaptaki taktiklerin çoğu zaten anneler (ve umalım ki babalar) tarafından bilinen yöntemler. Ancak her ne kadar biliyor olsanız da uygulama konusunda kimi zaman sıkıntı yaşıyorsunuzdur hiç kuşkusuz, üstelik en iyi bildiği şeylerin bile insana esprili bir tarzda hatırlatılmasında, olaya mizahi bakılabilecek başka kapıların açılmasında fayda var. Ne de olsa bir 100 metre koşusu değil çıktığınız, adıyla sanıyla bir maraton. Yorgunluğa da, zaaflara da, zaman zaman yılgınlığa da yer var. Dolayısıyla bu minik kitabı her an elinizin altında bulundurun ve uygulamaya yönelik yöntemleri hatırlayın. Üstelik gülümseyerek…

Bir Veledi Ehlileştirmenin 50 Yolu Hamlyn Çeviren: Başak Gündüz Optimist Yayınları, 96 sayfa
Bir Veledi Ehlileştirmenin 50 Yolu Hamlyn Çeviren: Başak Gündüz Optimist Yayınları, 96 sayfa

 

Show More