İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Acaba bu nasıl bir kitap?..

Acaba bu nasıl bir kitap?..

Şadiye NARİN

Sofie’nin Dünyası’nı hatırlarsınız. Bütün dünyada çok satmış, gençlerin popüler düzeyde felsefeyle ilişki kurmasını sağlamıştı. Norveçli yazar Jostein Gaarder’dan yeni bir kitap: Acaba. İnsanlığın kendine her daim sorduğu soruları ilginç bir görsel şölenle birleştiren eser 7’den 70’e herkese hitap ediyor.

Sofie’nin Dünyası ile bütün dünyada pek çok insana ulaşan ve gençlerin felsefeyle ilişkisini değiştiren Norveçli yazar Jostein Gaarder’ın son kitabı Acaba, Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Akın Düzakın’ın resimleriyle süslenmiş Acaba, akıl karıştıran pek çok soruyla insanı dünyayı, varoluşu, tanrıyı, hayatı sorgulamaya ve düşünmeye yönelten bir kitap. Jostein Gaarder’ın Acaba’da sorduğu sorular çocuk, genç, yetişkin herkesin hayatının herhangi bir döneminde kendine sorabileceği sorular. Kitabın üzerinde 8-12 yaş aralığı için yazıldığı belirtilmiş, ne var ki görseller eşliğindeki ferah tasarımının da etkisiyle kitap herkesin eline almaktan hoşlanacağı türden…

Sevgi, doğaüstü varlıklar, kozmos, zaman, zihin, korku, dostluk ve hayata dair sorular soruyor Gaarder; zaman zaman aklımıza takılan bu soruları incelikli bir kurgu içerisinde sıralıyor. “Dünya nereden geldi?” Bir çocuğun hayal dünyasının üretebileceği böylesi bir soruyla başlayan kitap, “Acaba burada hep bir şeyler var mıydı? Yoksa her şey bir hiç’ten mi oluştu?” gibi felsefi sorularla devam ediyor. Kozmosun nasıl ve neden var olduğu gibi makro plandaki sorgulamalarla başlayan sorular, bireyin hayatını nasıl yaşayacağı ve hayatını neye adayacağı sorusundaki gibi mikro plana kadar uzanıyor.

FELSEFENİN YALIN HALİ

Bu sorular hepimizin aklından, kendimizi bildiğimizden beri zaman zaman geçtiği halde, ya yanıtı üzerinde yoğunlaşmamışızdır ya da yanıtsızdır bunlar canım, deyip üzerinde durmamışızdır. Aslında felsefenin, kozmolojinin, ruhbilimin, hatta sinirbilimin temel soruları bunlar. Artarda sıralandıklarında, ilk anda günümüz çocuk ve gençleri için fazla felsefi ya da “derin” oldukları yanılsamasına kapılmamız mümkün. Akın Düzakın’ın çizgileri işte bu noktada, söz konusu soruların gündelik hayatımızla ne kadar yakından ilgili olduğunu fark etmemizi sağlıyor. Sorular Düzakın’ın çizgileri eşliğinde ete kemiğe bürünüyor, ucu açık bir kurgu ve estetik hazzın birleşimiyle okuru sözcüklerin somutluğundan resmin daha imgesel dünyasına çekiyor, hayal gücünü harekete geçiriyor.

HER ŞEY HER ŞEYLE İLİŞKİLİ

Çizimler ile sorular arasındaki ilişki kitaba ayrı bir boyut katıyor. Diğer yandan, soruların makrokozmostan mikrokozmosa uzanan sıralanışı; bütün bu soruların birbiriyle yakın bir ilişkisi olduğunu; evrenin, dünyanın, insanın ne olduğu, ne anlama geldiğini araştıran felsefenin ve bilimin nasıl da hayatlarımızla yakından ilgili olduğunu altını çizmeden, ama derinlikli biçimde vurguluyor.

Acaba Jostein Gaarder Resimleyen: Akın Düzakın Çeviren: Ayfer Erbaydar Pan Yayıncılık, 72 sayfa
Acaba Jostein Gaarder Resimleyen: Akın Düzakın Çeviren: Ayfer Erbaydar Pan Yayıncılık, 72 sayfa
Show More