İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Merhaba”yı ilk diyene…

“Merhaba”yı ilk diyene…

Aslen hekim, sonradan olma çocuk kitapları emekçisi Şiirsel Taş’ın kaleme aldığı, Özlem Özden’in değişik bir görsel algıyla can verdiği Kar Benek Kara Benek, düşmanlığın korkudan nasıl beslendiğini ve bir “merhaba”nın neleri çözebileceğini küçük okurlara çok güzel anlatıyor.

Bir zamanlar, her yanı suyla kaplı bir gezegende iki büyük ada varmış: Buz Adası ile Tuz Adası.

Soğuk mu soğuk Buz Adası’nda Kara Benekli Kar Köpekleri yaşarmış. Bunlar, beyaz renkli, kara benekli köpeklermiş.

Güneşin kavurduğu Tuz Adası’ndaysa Kar Benekli Kara Köpekler yaşarmış. Onlar da siyah renkli, ak benekli köpeklermiş.

Her nasılsa, binlerce yıl içinde adalar suyun yüzeyinde kaymış, birbirine yaklaşmış. Rüzgâr iki ada arasında köpeklerin kokusunu taşımış.

“Yabancı köpeklerrrrin kokusunu alıyorrruz!” diye hırlamış Kara Benekli Kar Köpekleri.

“Yabancı köpeklerrrrin kokusunu alıyorrrruz” diye hırlamış Kar Benekli Kara Köpekler.

İki ada o kadar yaklaşmış ki birbirine, sonunda, soğuk mu soğuk Buz Adası ile güneşin kavurduğu Tuz Adası’nın birleşmesine bir köpek boyu mesafe kalmış. Buz Adası’nın buzları erimeye, Tuz Adası’nın tuzuyla karışmaya başlamış.

Adalar bu kadar yaklaşınca, Buz Adası’ndaki Kara Benekli Kar Köpekleri ile Tuz Adası’ndaki Kar Benekli Kara Köpekler birbirlerini görmüşler. Birbirlerinden ürkmüşler. Önce susmuşlar  ve gözlerini kapatıp havayı koklamışlar.

“Rüzgârrrın taşıdığı yabancı koku buydu” demiş Kara Benekli Kar Köpekleri. “Rüzgârrrın taşıdığı yabancı koku buydu” demiş Kar Benekli Kara Köpekler.

Önce diş gösterip hırlamışlar.

Sonra havlamaya başlamışlar.

Rüzgâr hiç hoşlanmamış bundan. “Böyle hırlaşıp duracaksanız, buralarda işim yok benim; çekip giderim” demiş. Ama köpekler karşılıklı havlayıp durmaktan, rüzgârın sesini duymamışlar.

Rüzgâr da köpeklerin kokusunu oracıkta bırakıp uzaklara gitmiş.

İşte tam o sırada iki ada birbirine çarpıp birleşmiş ve Tuzlabuz Adası olmuş. Kara Benekli Kar Köpekleri ile Kar Benekli Kara Köpekler karşı karşıya gelmiş. Tam kapışmak üzereyken, uzaktan gelen hafif bir ıslık sesi duymuşlar.

Önce rüzgârın sesi olduğunu sanmışlar. Ama, hayır… Rüzgâr çok uzaklarda, mercanların kokusunu taşımakla uğraşıyormuş o sırada.

Denizde, çok ötelerde bir karaltı fark etmiş köpekler. Islık çalan bir karaltı…

Kar Benek Kara Benek Şiirsel Taş Resimleyen: Özlem Özden Tudem Yayınları, 24 sayfa
Kar Benek Kara Benek Şiirsel Taş Resimleyen: Özlem Özden Tudem Yayınları, 24 sayfa
Show More