İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Pisicik aşkına…

Pisicik aşkına…

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Tüm dünyada tahmin edemeyeceğiniz kadar çok satan kötü bir pisiciğin muzırlıklarını  okumaya ne dersiniz? Kedilerin her bir türüne bayılan genç yazarımız bu ay size işte  bu komik kitapları tanıtıyor.

Miyaaaav miyaaaav. Sizin evinizden de hergün bu sesler mi geliyor? Yoksa sizinki daha çok, “Seni küçük salak, kuyruğunu o boya kutusuna nasıl soktun?” gibi mi?.. Bizim evden ikisi de geliyor. Aynı zamanda, “Anneee, köftemin üstünde tüyler var ve bir kısmı biraz tırtıklanmış gibi,” sesleri de duyuluyor. Anlayacağınız, bir kedimiz var.

Kedi sahipleri, bütün dünyadan gelen insanların oluşturduğu bir halk gibidir. Kedisi olan biriyle konuştuğunuz an, onunla en az bir ortak noktaya sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bu, ateşlenmiş ve hayal görmeye başlamış bir kediyle geçirilen acı dolu bir zaman dilimi de olabilir (kalan çizikleri de unutmamak gerekir), kedinizin kendisini çalar saat sanıp her sabah dört elli sekizde sizi uyandırması da. Nick Bruel da bu gerçeği unutmamış ve bizim için “Kötü Kedi” serisini yaratmış. “Kötü Kedi” serisi üç kitaptan oluşuyor: Kötü Kedi Yıkanıyor, İyi ki Doğdun Kötü Kedi ve Kötü Kedi ve Bebek. İlk kitapla başlayalım.

ONU BANYOYA SOKMAK MI?..

Kötü Kedi Yıkanıyor, kötü kedinizi (her kedinin içinde kötü bir kedi vardır) nasıl yıkayacağınız konusuna ayrılmış. Onu kafasına geçirdiğiniz bir odunla bayıltıp hemen suya mı sokarsınız? Yoksa, “Yalanıyor hayvan işte, uğraşmaya ne gerek var!” deyip onu kendi haline bırakanlardan mısınız? Nick Bruel, Kuçu ile girdiği bir kovalamacadan çok pis çıkan Pisicik’i yıkamaya çalışıyor. Önce, gereken malzemelerden başlıyor. Bir zırh, fazladan iç çamaşırı, kapının önünde hazır bekleyecek bir ambulans. Sonra, Pisicik’i banyoya girmeye ikna etmenin çeşitli yolları geliyor. Yalvarmak, rüşvet teklif etmek, ters psikoloji uygulamak… Hepsi denenebilir. Gerçi hiçbiri Pisicik’i etkileyemiyor. Sonunda da… Sonunda ne olduğunu kimseye söylemeyeceğim. Gerçi kediniz varsa bu acı sonu (ya da acı verici sonu) büyük ihtimalle zaten biliyorsunuzdur.

İyi ki Doğdun Kötü Kedi, anlayabileceğiniz gibi, çok önemli bir günde geçiyor. Pisicik’in doğum gününde. Peki, bu kutsal günde kedinizi nasıl uyandırırsınız? Pisicik’e en sevdiği yiyeceklerden (dut pekmezi, nane şekeri, kuru üzüm, pastırma, omlet vb.) oluşan bir kahvaltı hazırlarsınız. Pisicik ne yapar? Bunu duyar duymaz uyanır, ışık hızından daha hızlı şekilde uçarkoşarak mama tabağına dalar, hepsini rekor kırabilecek bir sürede midesine indirir ve geri yatar. Ta ki pasta ve hediye sözünü duyana kadar. Arada yapılan küçük rituellerden (Pisicik’in küçüklük fotoğraflarına bakmak gibi) ve parti için yapılan hazırlıktan sonra, en heyecanlı bölüme geldik. Misafirler! Konuksu parti olmaz ne de olsa. İlk konuk, Koca Kedi. Sanırım hakkında çok fazla açıklama yapmaya gerek yok. Onun herşeyi kocaman. Peki, ne getirmiş Pisicik’e? Pisicik’in hayalindeki tırmalama tahtalı oyuncaklı hediyeyi mi? Hayır. Sanırız, o bir ölü, pardon canlıymış, fare. Neyse Pisicik, önemli olan düşünmesi, değil mi? Koca Kedi’den sonra, ikiz kedicikler geliyor. Onlar çok sevimli. Peki, getirdikleri hediye neymiş? Bir yün yumağıyla bir de sicim yumağı. Pisicik, onlara kötü kötü bakmayı kes. Hediyeni getirmişler sonuçta. Sonra diğer misafirler de akın ediyor. Kokarca Kedi, Geveze Kedi, Güzel Kedi, Garip Kedi… Hepsi de birer hediye getirmiş, hiçbiri kötü kedinin hayalindeki olmasa da. İşte kötü kedinin doğum günü böyle geçiyor. Ve en sonunda, Nick Bruel, Pisicik’e dünyada verilebilecek en iyi hediyeyi veriyor. Ve bu daaaaaa… kitabı okuyana kadar hayal gücünüze kalmış.

Son kitap ise Kötü Kedi ve Bebek. Pisicik, zaten korkunç, salyalı ve kötü kokan bir Kuçu’yla yaşarken, evlerine yeni bir yaratık geliyor. Her ne kadar Pisicik bunu önce bir köpek sansa da yavaş yavaş fikirleri değişmeye başlıyor. Çünkü yazar, Pisicik’e bu yaratığın o kadar da kötü olmadığını kanıtlamak için Pisicik’in bir önceki kitaptaki arkadaşlarını çağırıyor. Koca Kedi, Kokarca Kedi, Güzel Kedi bile bu yeni yaratıktan hoşlanmış gözüküyor. Bu durumda, Pisicik bile bu kararını gözden geçirebilir.

Kötü Kedi kitapları bol resimli. Okuyup bitirmesi çok uzun sürmüyor ama yine de paraya kıyarsanız gayet güzel zaman geçirebilirsiniz. Hepinize bol kedili günler!

Kötü Kedi Yıkanıyor Nick Bruel Çeviren: Andaç Oral Epsilon Yayınları, 128 sayfa
Kötü Kedi Yıkanıyor Nick Bruel Çeviren: Andaç Oral Epsilon Yayınları, 128 sayfa

 

Show More