İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zaman durdurma makinesi icat edilmiş olsaydı…

Zaman durdurma makinesi icat edilmiş olsaydı…

Tuğba ERİŞ

Fen ve teknoloji dersi konularını serüven dolu bir kurgu içinde ele aldığı Babam Okulun En Çalışkanı ve Baba Beni Anlasana kitaplarından tanıdığımız Toprak Işık, son romanı Anne Beni Geri Getir’de zaman, mekân, evren konularını irdeliyor, tabii ki heyecanı ihmal etmeden.

Zamanda yolculuk düşüncesi her faninin aklından bir kez geçmiştir, desek abartmış olur muyuz? Sanmıyorum. Mutluluktan uçtuğumuz ya da pişmanlıkla andığımız bir âna hepimiz dönmek istemişizdir. Ee, tabii bir de “gelecek” var; önümüzdeki yıl sınavı kazanabilecek miyiz, çok istediğimiz o bisikleti alabilecek miyiz ya da on yıl sonra nerede ne yapıyor olacağız? Birçok romana, filme konu olan zamanda yolculuğu “henüz” gerçekleştiren yok. Ama zamanı yavaşlatan bir makine bulundu! Bu, Aybeniz’in babası Bilgin’in başarısı.

ZAMANI YAVAŞLATAN MAKİNE

Babam Okulun En Çalışkanı ve Baba Beni Anlasana kitaplarından aşina olduğumuz Toprak Işık’ın son romanı Anne Beni Geri Getir adını taşıyor. Bu sefer de insanlık tarihi boyunca üstüne bolca düşünülen zamanda yolculuk fikrini ele almış Toprak Işık. Tek farkla; Aybeniz’in babası Bilgin zamanı geri çevirmenin değilse de uysallaştırmanın yolunu keşfediyor. Bu öyle bir zaman makinesi ki sizi bir odaya götürüyor ve orada saatlerce kalmanıza rağmen dışarı çıktığınızda yalnızca birkaç saniye geçtiğini görüyorsunuz. Ama tabii Bilgin’in bu başarısı, zamanı egemenliği altına almak isteyenleri de baştan çıkarıyor. Bilim ve Teknik Araştırmalar Merkezi başkanı Filozof, büyük heyecan yaratan bu buluşun farklı açılımlarını test etmek ve bir an önce ölümsüzlüğün müjdesini insanlığa vermek niyetinde. Siyah takım elbiseli Patron’un derdi ise çok ama çok daha büyük bir proje: insanların dünyada buldukları her şeyin katbekat fazlasını bulabilecekleri ama zamanın çok daha yavaş aktığı bir gezegen.

Bilgin’in çok daha saf duygularla, karısı Mühendis ve kızı Aybeniz ile daha çok zaman geçirebilmek için keşfettiği bu zaman makinesinin, işin içine para ve güç hırsı girince, kötü şeylere alet edilmesi kaçınılmaz.

Mesele de Aybeniz ile hayalci ve oyunbaz arkadaşı Kartal, odada fen ve teknoloji çalışırlarken kopuyor. Patron ile Filozof’un “Yavaş Evren” projesinde bir terslik oluyor ve model evren minik zaman dondurma odasını yutuyor; Aybeniz ile Kartal boşlukta kayboluyorlar. Ya da Bilgin ve Mühendis öyle sanıyor.

GEZEGENİN ADI GARGET

İki çocuk gözlerini, sakinlerinin Garget adını verdikleri, Ateşbaş adında, köylülerden çok fazla vergi toplayan acımasız bir hükümdarın egemen olduğu bir gezegende açıyor. Aybeniz ile Kartal’ı ormanda bulan Avcı, onlar konuştukça hiçbir şey anlamıyor: dünya, güneş, gezegen…

Çocuklar da ilk şaşkınlıklarını atınca, güneşe “ateştop” denilen, elektriğin ne olduğunu bilmeyen bir gezegende olduklarını anlıyorlar.

Aybeniz ile Kartal’ın elindeki fen ve teknoloji kitabı, Garget’te kutsal bir kitapmış gibi saygı görüyor. Çünkü bütün halk, güneş tutulmasının aslında güneş kızdığı için olmadığını, doğal bir şey olduğunu; böylece hükümdarları Ateşbaş’ın, güneşi sakinleştirebilmek adına kendilerinden boşu boşuna vergi aldığını anlıyor. Ne yazık ki bu gezegende de, tıpkı dünyadaki gibi, güç ve para hırsı hâkim. Zorba hükümdar Ateşbaş; Aybeniz ve Kartal ile onlara yardım eden Avcı ve Derindüşün Dayı’yı yakalamak için peşlerine düşüyor. Bilgin ile Mühendis dünyada Patron’la mücadele edip çocukları geri getirmek için uğraşırken, Aybeniz ile Kartal da bu amansız hükümdarla baş etmek zorunda kalıyor.

Zamanda geriye gitmek, ileri gitmek, zamanı yavaşlatmak… Toprak Işık, fen ve teknoloji serisinin son kitabı Anne Beni Geri Getir ile zamanla oynayan metinler okumayı seven, zamanda yolculuğun bir gün gerçekleşeceğine dair ümit taşıyan okurlara soluksuz bir serüven sunuyor.

Anne Beni Geri Getir Toprak Işık Resimleyen: Doğan Gençsoy Tudem Yayınları, 168 sayfa
Anne Beni Geri Getir Toprak Işık Resimleyen: Doğan Gençsoy Tudem Yayınları, 168 sayfa
Show More