İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ana babanı nasıl eğitirsin?

Ana babanı nasıl eğitirsin?

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Ebeveynlere yönelik çocuk yetiştirme kitaplarının bini bir para. Ama acaba çocuklar ebeveynlerle ne yapmaları gerektiğini biliyorlar mı? Ana babalar nasıl eğitilir; bir çocukla veya atarlı bir ergenle yaşamaya nasıl alıştırılır? Gördüğünüz kitap işte bu hassas konuyu ele alıyor.

“Çocuk Psikolojisi”, “Çocuk Yetiştirme”, ”Ergenlikle Baş Etmek” gibi kitaplar, her ebeveynin raflarına girmiştir hayatının bir evresinde. Ya çocuğu bütün gün odasında oturduğu için, ya her gün arkadaşlarıyla buluşup ailesine zaman ayırmadığı için, belki de otobüste geğirip misafirlerin
yanında aile sırlarını bağırarak açıkladığı için… Peki, bu çocukların anne babalarını (her ne kadar “anne baba” deyimi tek başına çocuk yetiştiren kişileri ya da iki anne/iki babadan oluşan aileleri kapsamasa da, alışkanlık olmuş) nasıl gördüğü hiç merak edildi mi? Acaba onlar ebeveynlerle ne yapmaları gerektiğini biliyorlar mı? Ebeveynler nasıl eğitilir; bir çocukla veya atarlı bir ergenle yaşamaya nasıl alıştırılır? İşte, Tudem Yayınları’nın yeni kitabı Ebeveynler Nasıl Eğitilir? bu konuyu ele alıyor.

Ebeveynleri kullanma kılavuzunun ilk ve en önemli maddesi, “Yetişkinler çok sayıda karmaşık kullanım modu ve işlev içerir.” İşte bu madde ile başlıyor kitap. On üç yaşında, “en sıkıcı kasaba” seçilmiş Zelanda’da annesi, ergen ablası ve küçük erkek kardeşiyle yaşayan keşfedilmemiş dahi Katya, ebeveynleri kullanmamızda bize rehberlik yapıyor. Bütün akrabaları da Zelanda’da yaşadığı için hiçbir özel hayatı olmayan Katya, günlük şeklinde tuttuğu bu kitaba ebeveyn kullanma kılavuzunu da eklemiş. Onların modları (laubali mod, uyku modu), hâlleri ve yapılması gerekenlere değinerek bir kaynak kitap hazırlamış.

STUART’I NE YAPMALI?..

Her ne kadar Katya kendini konunun uzmanı olarak tanıtsa da, kitaba biraz dalınca durumun böyle olmadığı anında anlaşılıyor. Üç yıl önce bir hastalıktan ölen babasının bıraktığı duygularla başa çıkmayı yeni öğrenmişler ailecek. Tabii Katya’nın yaşı da hiç kolaylaştırmıyor hayatı. Tam bir ergen olan 15 yaşındaki ablası Mandy’yle mi uğraşsın, yoksa arkadaş grubundaki erkekleri mi düşünsün? Ama asıl felaket, geri dönüşümle kafayı bozmuş sarı kravatlı Stuart gelince başlıyor. Annesiyle çıkan Stuart hayatlarına girince, Katya’nın kitabındaki numaralar işe yaramamaya başlıyor. Yetersiz kalıyorlar da denebilir. Katya, ebeveynlerin çok fazla modu olduğunu görüyor, hatta birkaç yeni mod bile keşfediyor. Ama bu kadar da basit değil. Ailedeki kimse, koca burunlu Stuart’ı yeni baba olarak görmek istemiyor. Bir de annesinin yeni hâlleri devreye girince, çocukların Stuart’a hiç tahammülü kalmıyor. Stuart gitmeli, eski “kullanım kılavuzuna uygun” anne geri gelmeli. Kim evde öpüşen yetişkinler görmek ister ki? Annenin haddini bilmesi gerekiyor artık. Tabii, internetten bulduğu tuhaf adamlarla buluşmalara gitmeyi hobi edinmiş Julie teyze de çocukların bu fikrine katılınca işler ciddiye biniyor. Hep birlikte bir plan yapıp Stuart’ın en sevmediği şeyleri aynı güne sığdırıyorlar. En basitinden, saman nezlesini azdırmak için çimleri kesip onu bahçeye çıkartıyorlar.  Adama yapabildikleri her türlü psikolojik işkenceyi yaptıktan sonra istedikleri sonuca ulaşıyorlar aslında. Anne ve Stuart ayrılıyor. Peki, Katya ve çetesinin unuttukları küçük bir şey olabilir mi? Stuart’ın da duyguları olan bir insan olduğu mesela. Ya da annelerinin gerçekten Stuart’tan hoşlanıp ona bağlandığı.

Sonunda her şeyin bir şekilde yoluna girdiği söylenebilir. Ama tek boynuzlu pembe atlar yok Katya’nın dünyasında. O sadece bir genç kız. Ve diğer gençlerin hayatını kolaylaştırıyor kullanma kılavuzuyla. Ne de olsa ebeveynler çocukların her türlü ruhsal durumunu çeşitli profesörlerin yazdığı kitapları okuyup anlıyorsa (en azından öyle sanıyorlar), çocukların da ebeveynleri kullanmayı öğrenmeleri gerekir. Size bir ipucu vereyim: “Ebeveyniniz bozulup arıza çıkarabilecek, karmaşık ve narin bir cihazdır. Lütfen onu kullanırken dikkatli olun.”

Ebeveynler Nasıl Eğitilir? Jenny Smith Çeviren: Kerem Işık Tudem Yayınları, 296 sayfa
Ebeveynler Nasıl Eğitilir? Jenny Smith Çeviren: Kerem Işık Tudem Yayınları, 296 sayfa

 

Show More